Fiber savaşlarda BTK’nın kararı bekleniyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) fiber internet kiralama bedeliyle ilgili kararını açıklamasından önce basın toplantısı düzenleyen Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), yer altı boru kira ücreti için yüksek fiyatların sunulmasının ve belediyelerin kazı çalışmalarında sorun çıkarmasının ya da yüksek bedeller istemesinin ülkenin haberleşme sektörüne önemli ölçüde zarar verdiğini açıkladı. TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ile fiber internet yatırımı yapan Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Aygözer Önal, Turknet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelebiler ve Grid Telekom Genel Müdürü Hakan Akan’ın da katıldığı toplantıda, fiber internetin Türkiye’de yayılmasının önündeki engellerle ilgili önemli açıklamalarda bulunuldu.
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar yaşandığından, fiber şebekelerin hızla büyütülmesi gerekiyor. AB’de, 2020 yılına kadar evlerin yarısına 100 MB hızındaki fiber hatlarla ulaşmayı, diğer yarısına da 30 MB hızın sağlanması planlanmış durumda. Her eve, her işyerine hızlı haberleşme altyapısı kurulması Türkiye’nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması ve Türkiye ekonomisinin sayılı ekonomiler arasına girebilmesi için olmazsa olmaz bir öneme sahip. Bu alandaki gecikme veya hatalı bir politika, telafisi çok zor bir geri kalışa yol açabilir.”
Yeraltı boru kira ücreti Avrupa’nın 30-40 katı
Fiber internet altyapı yatırımlarının hızlı ve yaygın olarak yapılabilmesi için gerekli olan ve Türk Telekom tarafından 48,77 TL olarak belirlenen kira (tesis paylaşımı) ücretinin AB ülkelerine göre 30-40 kat daha yüksek olduğunu belirten Arıak, ayrıca, İstanbul’da Türk Telekom dışındaki şirketlerin mevcut altyapıları kullanmalarına, yeni kazı yapmalarına ve fiber optik altyapı kurmalarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından izin verilmediğine de dikkat çekti. BTK’nın bu noktada gerekli müdahaleyi yaparak yeraltı boru kirası için en kısa sürede adil bir birim fiyat belirleyeceğine inandıklarını belirtti.
Öte yandan Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca da, fiber altyapıda geçiş hakkı ve altyapı paylaşımı konuları hakkında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. BTK’nın, fiber altyapı yatırımlarının hızlandırılmasını teşvik eden “Fibere Erişim” kararı doğrultusunda fiber abone sayısının hızla arttığına dikkat çeken Akarca, “Türk Telekom’un fiber yatırımları sayesinde bugün, BTK tarafından yetkilendirilen toplam 246 işletmeci eşit şartlarda fiber internet hizmeti sunma yetkisine kavuşmuş durumda. Hâlihazırda, 11 işletmeci, Türk Telekom şebekesi üzerinden aktif olarak fiber internet hizmeti sunuyor. Fiber genişbantın daha da yaygınlaşması için BTK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda geçiş hakkı ve altyapı paylaşımına ilişkin düzenlemeler tamamlandı. Şirketimiz de dâhil olmak üzere, sektörümüzdeki bütün işletmeciler geçiş hakkına ilişkin düzenlemelerden eşit şartlarda sorumluluk sahibi” dedi.