Fidye yazılım ekonomisi oluşuyor
Yeni yılda sektörün önceliği kısa vadede finansal modellerde nasıl yeni bir bakış açısı ve yöntem geliştirilebileceği olacak. 2016 yılında yaşanan siber saldırılar artık ülkeleri jeopolitik olarak da tehdit altında bırakan savaş araçlarına dönüşmüş durumda. Geçen yıl yaşananlardan ders alındığını umarak, sektör de kendini siber güvenlik, stratejik veri koruma gibi alanlarda yenileyecektir. Zyxel Kıdemli Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Ömer Faruk Erünsal’ın verdiği bilgilere göre ayrıca günümüzün etik kaygıları da bu donelere eklendiğinde çoğu firma artık etik kodları altında, dolandırıcılık ve yolsuzlukla mücadele prosedürleri yayımlıyor. Mutlaka bu kapsamda KVK-Kişisel Verilerin Korunması Kanunu benzeri genel geçer bir mevzuat düzenlemesi de gündeme gelecek. Ömer Faruk Erünsal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu alanda bir diğer yükselen trend ise mobil. Bu trend beraberinde mobil saldırıların da 2017’ye damga vurabilecek başlıklar arasında yer alacağını gösteriyor. Mobil iş uygulamaları da haliyle artacak. Bu bağlamda gerekli güvenlik altyapı yatırımlarının yapılması gerekiyor. Kurumlar ve kişiler mobil cihazlarını ve bunların çalıştığı altyapıları mutlaka daha iyi korumalı. Öte yandan kamusal düzenleme tarafından da tüm bunların önüne geçecek etik kodlar içine bilgi güvenliğine dair özel düzenlemeler eklenmesi, kurumların stratejik iletişim denetimine tabi tutulması gibi başlıklar yer alıyor. İşletmeler, öncelikle UTM Firewall kullanarak yerel ağlarını ve kablosuz iletişim trafiğini koruma altına almalılar. Mobil araçlar, bilginin istemeyerek de olsa paylaşılmasına neden olabilir. Mobil kaynaklı virüsler ve kötü yazılım içeren uygulamalar, şirket ağlarını etkileyebilir ve kişisel ya da kurumsal bilginin çalınmasına veya ifşa edilmesine olanak tanır. Çalışanların akıllı telefonlarını kullanarak şirket ağlarına bağlanmaları, tedbir alınmadığında, bilgi güvenliğini tehdit eder. Bir UTM Firewall ile gerçek zamanlı olarak iş ile alakalı akıllı telefon trafiği kapsamlı bir şekilde optimize edilebilir. Kurumlar, akıllı telefonların kullandığı birleşik ses ve veri iletişim uygulamalarını da kontrol altına almak zorundadır. UTM güvenlik ürünlerinin sunduğu uygulama tabanlı bant genişliği yönetimiyle sistemdeki ‘throughput’ yoğunluğu ve gecikmeye duyarlı uygulamalar da kontrol altına alınabilir.
Ayrıca işletmelerin teknolojiden etkin biçimde yararlanarak büyüme ve gelişmelerine yardımcı olacak bir dönüşüm sürecine ihtiyacı var. E-dönüşüm süreci ile tüm ölçekteki işletmenin kaliteli ve uçtan uca danışmanlık, hizmet ve çözümler sunacak şekilde daha yetkin hale getirilmesi hedeflenmeli.”
2017 yılında fidye yazılımlar ile çok sayıda kişiye, özel ve kamu kurumlarına eş zamanlı saldırıların yapılacağını öngördüklerini belirten Erünsal, şu bilgileri verdi: “Tehditler her geçen dün daha zeki bir hal alıyor. İnsan benzeri yapay zekâ ürünü zararlı yazımlara karşı tetikte olmak gerekiyor. Öte yandan geldiğimiz noktada hali hazırda 20 milyar IoT cihazı bulunuyor. Bu nedenle olası güvenlik açıklarına karşı önlem almanın önemi artacak. Fabric temelli güvenlik ve segmentasyon stratejilerine ihtiyaç duyulacak. 2017d’e yüksek profile sahip hedeflere ve IoT cihazlarına karşı çok daha güdümlü siber saldırılar olacağı görüşündeyiz. Ayrıca bu alandaki otomatik saldırılar neticesinde büyük bir fidye yazılım ekonomisi de oluşacak. IoT ile hayatımız değişmeye başladı. Her geçen gün daha fazla cihazımızın internet ile bağlandığına şahit oluyoruz. Akıllı telefondan, TV’ye ev içi farklı kategoride cihazların değişimini görmeye başladık. Akıllanan otobüs durakları, akıllı elektrik sayaçları ve internete bağlı çay otomatları derken artık IoT hayatın bir parçası. Ancak IoT konusunda güvenlik konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’de yaşanan DDOS saldırısı, IoT’li cihazlar üzerinde gerçekleştirildi ve sosyal medyanın uzun bir süre üzerinde durması ile sonuçlandı. Burada yapılması gereken altyapıların ve internete bağlı cihazların sürekli güncel tutulması. Yoksa hayatımız kolaylaştırması beklediğimiz makinelerin gazabıyla da karşı karşıya kalabiliriz.”