Fikir Trampleni'nden Bilim Fuarı'na
Dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2014 (Google Science Fair 2014) için başvurular başlıyor.
Yarışmaya katılacak olan gençler, heyecan duydukları bir konu hakkında bir test veya deney gerçekleştirecek ve projelerini çevrimiçi olarak gönderecek. Son gönderim tarihi olan 12 Mayıs'tan sonraki ilk değerlendirmenin ardından, çalışmaları bir jüri tarafından daha da yakından incelenecek 90 bölge finalistini açıklanacak. En üst düzeydeki 15 öğrenci veya ekip Mountain View, Kaliforniya'daki Google genel merkezine finalist etkinliği için davet edilecek. Burada, bu öğrenciler çalışmalarını bilim insanları, teknoloji öncüleri ve Nobel ödülü sahiplerinden oluşan bir gruba sunacak.
Google fikir veriyor, öğretmenler teşvik ediyor
Google Bilim Fuarı'nın Türkçe sitesinde de yer alan “Fikir Trampleni” yarışmaya girecek fikir bulamayan gençlere yardımcı oluyor. İyi olduğum konular, keşfetmek istediğim şey ve sevdiğim konular linklerini doldurduktan sonra Google, konularla ilgili kaynakları öneriyor. Ayrıca deney kaynaklarını da paylaşıyor. Google, öğrencilerini fuara yönlendirmek isteyen öğretmenler için de ders planları ve posterler hazırlamış.
Jüride kimler var
Yarışma jürisinde Virgin Galaktic'in uzay mühesndislerinden Beth Moses, Nature dergisi editörlerinden Dr. Adam Rutherford, Scientific American'ın yöneticilerinden Maritte Dischristina, LEGO geliştiricilerinden Pelle Petterson, 2013 Google Bilim Fuarı büyük ödülü kazananı Eric Chen, UCLA Robotik ve Mekanik Laboratuvarı'ndan mühendislik yöneticisi Dr. Denniz Hong gibi bir çok isim yer alıyor.
Bilim Fuarının kazananları, ilham veren proje veya fikir,etki yaratma kapasitesi, bilime ve mühendisliğe duyulan tutku, yöntemin mükemmelliği, iletişim becerileri kriterlerince değerlendiriliyor.
Virgin Galactic, Scientific American, LEGO Education ve National Geographic işbirliğiyle düzenlenen bu yıl ki Google Bilim Fuarı’nda büyük ödülü kazanan kişi New Mexico’da bulunan Spaceport America’da uzay uçuşu için hazırlık yapan Virgin Galactic ekibine katılıp, astronotları Dünya’ya dönüşte ilk karşılayanlar arasında olma şansı yakalayacak.
Ayrıca National Geographic’in Endeavour gemisiyle Galapagos Adaları’na 10 günlük yolculuk yapma olanağına kavuşurken, okulu da derginin dijital edisyonuna 1 yıl süreyle ücretsiz abone olabilecek. Yaş kategorilerine göre kazanan katılımcılar ise Danimarka Billund’daki LEGO fabrikası, Google veya National Geographic ofislerinden birini ziyaret edecek.
Bilgisayar Bilimleri Ödülü ilk kez verilecek
“Bilgisayar Bilimleri Ödülü”, bu alanda yenilikçi bir projeye verilirken, Yerel Ödül dünyanın belli bölgelerinde yaşadıkları toplumun sorunlarını çözmeye yönelik proje sahibi öğrencilere verilecek. Scientific American Science In Action ödülü bu yıl da sağlık, kaynaklar ve çevresel zorluklarla ilgili sorunlara yönelik bir projeye verilecek. Kazanan proje bir yıl süreyle Scientific American’dan mentorluk ve proje için kullanılacak 50 bin dolarla desteklenecek. Ayrıca Oy verenlerin seçimi ödülleri 15 finalistin arasında dünya çapında oylamayla seçilecek.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Google Bilim Fuarı’nda, Türkiye’den lise öğrencisi Elif Bilgin’in “Muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması” projesi binlerce proje arasından sıyrılarak küresel finale kalmıştı. Aynı zamanda Scientific American Science In Action ödülü kazanan Elif Bilgin, çevrimiçi olarak gerçekleşen Halk Oylaması Ödülü’nün de sahibi olmuştu.