Fikirsiz bir başkan adayı
ABD’nin teknoloji siyaseti konusunda önemli düşünce kurumu Bilgi Toplumu ve İnovasyon Vakfı (ITIF), iki başkan adayının çeşitli konulardaki siyasi söylemlerini inceledi, 39 sayfalık (203 referansla desteklediği) bir raporla Amerikan kamuoyuna açıkladı. Teknoloji ve dijital ekonomiye genel bakış, inovasyon ve Ar-Ge, eğitim ve beceriler, vergilendirme, ticaret, denetim (regülasyon), genişbant ve telekom, internet-dijital ekonomi siyaseti, imalat sanayii ve yaşam bilimleri-tarım-biyotek (kısaca bilim diyebiliriz) ana başlıkları altında Clinton ve Trump’ın resmi açıklamalarını, tutumlarını, genel söylemleri, demeçlerini tek tek değerlendirerek şu sonuca vardı:
ITIF’ın, vakfın adını oluşturan “bilgi toplumu ve inovasyon” başlığı altında önemsediği 135 konuda Trump’ın 46 madde hakkında “hiç bir fikri yok.” Bunların arasında en çok “fikrinin olmadığı” konu ise genişbant, inovasyon, internet, dijital ekonomi bölümleri. Buradaki 36 maddeden 18’inde Trump hiç görüş açıklamamış. Görüş belirttiği zaman da, bunların çoğu olumsuz ya da açıkça cahilce.
Örneğin Trump, ISIS’in internet üzerinden cihatçı devşirmesini önlemek amacıyla teknoloji sektörüyle “birlikte çalışmak” istediğini söyülüyor: “Biriyle savaş halindeysek, onlara, internetin o kısmını kapatmamız gerekir. Bizim internetimizi kullanarak bu insanlar bizi ve ulusumuzu öldüremesinler.” Medya, Trump’ın bu talebiyle, “İnternetin bir kısmını kapatmak istiyor” diye dalga geçmişti.
Trump, bu fikrinin Anayasa’ya aykırı olacağını söyleyenlere şu yanıtı vermiş: “Bazıları, ifade özgürlüğü diye tutturacak. Bunlar aptaldır. Bizde aptal çok insan var.”
Ne var ki Clinton da, bir başka düşünce kurumu olan Brookings Enstitüsü’ndeki bir konuşmasında terörle mücadele için Facebook, Twitter, YouTube gibi kanalların, “iyi ve kötü niyetli mesajları” ayıklaması çağrısı yapmıştı. Bunun imkansızlığı ve gereksizliğine dair yorumlar hemen geldi. Ama daha yoğun eleştiri, Clinton’ın internette düşünce ve ifade özgürlüğünden söz ederken “Şimdi tabii, bu konuda malum şikayetleri duyacaksınız, işte ifade özgürlüğü falan filan…” diye küçümser bir ifade kullanması büyük tepki toplamıştı.
Trump’ın ayrıca internet yönetişimi, açık veri, telif hakları konusunda da tek cümlesi yok. ABD’e yönelik siber saldırılarda Rusya ve Çin’i sorumlu tutan Trump, “Çinli hacker’lara karşı daha güçlü savunma geliştireceğiz. Çinlilerin bu hırsızlıklarına karşı tepkimiz kısa, kesin, açık seçik olacaktır,” diyor. ABD başkanlığına aday olan bu iki kişinin yapay zeka konusunda siyaset belirleyici hiç bir demeçlerinin (şimdiye kadar) olmaması da (orasının ileri bir bilgi toplumu olduğunu düşündüğümüzde) tuhaf.
Trump’ın, ABD imalat sanayiine dair 8 siyaset maddesinin hiç birine dair tek cümlesi de yok. O, bir bilgi toplumunu yönetmeye aday bilgisiz bir aday…