Fikrinin geleceğini merak edenlerin verimli sohbeti
4iX Istanbul International Innovation Investors Xchange, küresel bazda önemli girişimcileri ve yatırımcıları etkinliğe taşıyor.BootCamp Ventures’ın düzenlediği girişimcilik etkinliği, bu yıl 13-14 Kasım’da Bilgi Üniversitesi’nde, 12-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Global Girişimcilik Haftası’nda hayata geçecek. 4iX Istanbul International Innovation Investors Xchange, yine girişim fikirleri ve yatırımcılar arasında profesyonel buluşma ortamını yaratacak. BootCamp Ventures iş ortağı Esther Loewy, önde gelen Türk iş liderlerinin etkinliğe katılacağını belirtti. Bu yılki etkinlik için BootCamp Ventures, Wbcons Danışmanlık desteğini de alıyor. ‘Her başarılı işte güçlü iş ortakları olması gerektiğine inanıyoruz” diyen Loewy, “Türkiye’de çok yetenekli girişimciler var. Etkinlik ile ulaştığımız girişimciler, bu potansiyeli ortaya koyuyor. Yatırımcılar ise bu pazarı fazla tanımıyor. Bu yüzden Türkiye’de güçlü referanslarla bu yolda çalışma yapmak, küresel bir perspektif sunabilmek için bu organizasyon önemli” dedi. Geçen yılki 20 girişim fikrinin ardından, bu yıl da başvurular arasından 20-30 girişim fikrini seçmek istediklerini söyleyen Loewy, şu detayları paylaştı:
“Başvurular arasından finalistleri, eylül ayında seçeceğiz. Kasım ayına kadarki süreçte onları geliştirecek eğitimler verecek, yapacakları sunumlarında yardımcı olacağız. Uluslararası yatırımcılar etkinliğe katılacak ve www.istanbulinnovation.com sitesinde girişimciler hakkında bilgi edinebilecek.”
Temel hedef; doğru bağlantıları inşa etmek
Etkinliği; ‘girişimcinin kendisine ve hedeflerine ayna tutma fırsatı’ olarak tanımlayan Wbcons Danışmanlık kurucu ortağı Ebru Özülkü’ye göre, sunumlar, bunlara karşılık jüri üyesi CEO’ların girişimcilere soruları girişimcinin de fikrini doğru değerlendirmesini, fon kaynaklarına erişimde eksiklerini ve potansiyelini görmesini sağlıyor. Bunu ‘sürdürülebilir fikirlerin temeli’ olarak nitelendiren Özülkü, hatırlattı: “Bugün sunum yapan, yarın paraya kavuşmuyor. Bu bir süreç işi ve biz de, bağlantılar kurulmasını sağlayacak platformu ortaya koyuyoruz. Konferanslar ikinci planda. Bunun yerine, örneğin öğle ve akşam yemeklerinde yatırımcılar, sponsorlar ve girişimcileri biraraya getireceğiz, iletişimi sürekli kılmaya çalışacağız.”
Wbcons Danışmanlık kurucu ortağı Hatice Dabak da, bu yılki etkinlikte THY’nin sponsor olduğunu, güçlü bir sponsorluk desteğini bu yıl katılımcılara sunacaklarını belirtti. KOSGEB İstanbul ile yapılan anlaşma kapsamında kendi üyelerine etkinlikle ilgili bilgilendirme yapıldığını yaptığını belirten Dabak, “KAGİDER gibi kadın dernekleriyle bağlantıya geçildi ve onlara da etkinlikle ilgili bilgilendirme yaptılar. Ankara başta olmak üzere Anadolu’daki farklı şehirlerdeki derneklerle toplantılarımız olacak” dedi.
“Küresel yatırım dilini öğrenme zamanı”
Etkinlik; girişimciler ve yatırımcılar arasında ‘iletişim başlangıç noktası’ ve doğru iş ortaklarının bulunması için fırsat olmayı hedefliyor. Jüriye yapılacak 8 dakikalık sunuma ek olarak, 30 saniyelik ‘asansör sohbeti’ (elevator pitch) bölümü de hayata geçecek. Loewy, bu sunumları; bir plana ve buna uygun bir stratejiye sahip olunduğunu ortaya koymanın araçları olarak tanımladı. Eylül ayında girişimci şirketlere başvuru yapmaları için çeşitli kanallardan çağrılar başlayacak. Ardından başvurular, BootCamp Ventures’ın şirketin durumu, yönetim ekibi, iş modeli, küresel olma veya yerelde kalma stratejisinin gerçekçiliği gibi kriterlerine bağlı olarak değerlendirilecek. Bu kriterlerle aslında bir uluslararası yatırımcı şapkası taktıklarını söyleyen Loewy, şöyle devam etti:
“Şirketin bu karakteristik özellikleri, büyüme potansiyeli önemli. Organizasyon bu yönüyle girişimciler için sadece bir bağlantı kurma aracı değil, küresel yatırım ve işbirliğinin dilini de öğrenme fırsatı. Bugün girişimci yatırımcıyı, yatırımcı da doğru girişimciyi bulma arayışında. Bu da iki tarafın enerjisini ve kaynaklarını yoğun biçimde kullanması demek. Girişimci, 8 dakikalık sunum ve 30 saniyelik asansör konuşması ile az zamanda kendini ve hedeflerini en etkili biçimde anlatmayı öğreniyor. 8 dakikalık sunumun ardından kahve molasında yatırımcının girişimcinin yanına gelip daha detaylı sorular sorması ise en önemli an.”
Fikir önderlerinden değerli ipuçları
Girişimcilerin finansal ve stratejik iş ortağı bulması hedefiyle, bu yıl daha da çok katılımcıya ve girişimciye ev sahipliği yapmayı hedefleyen etkinlik, uluslararası bazda önemli isimleri, girişimciler için rol model olabilecek kişileri konferans bölümlerinde ağırlayacak. Facebook, Skype gibi girişimlerin ilk yatırımcılarından Lakestar’ın kurucusu Dr. Klaus Hommels ve ABD’de HIP Digital Media’nın CEO’su Barış Karadoğan ana konuşmacılar. Panelistler arasında ise Endeavor Vision’ın Kurucu Ortağı ve Yöneticisi Bernard Vogel, Almanya merkezli Bertelsmann Digital Media Investments’ın Avrupa Girişimleri Müdürü Jan Borgstädt, dünyanın önemli girişimcilerinden Fadi Ali Ghandour, Samsung Ventures Avrupa’nın Müdürü Michael Jeon gibi isimler var.