Fikrinize kapılmayın, perspektife yoğunlaşın
E-ticarette ilk akla gelen isimlerden olan Larry Ullman, e-ticarette başarının sırlarını verdi.TOBB izniyle düzenlenen ilk e-ticaret etkinliği olan E-Ticaret Konferans ve Fuarı (www.e-commerceexpo.com), 30 Mayıs’ta Bankalararası Kart Merkezi (BKM) sponsorluğunda İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. IMI Conferences tarafından, “E-Ticarette Kusursuzluğun Sağlanması” temasıyla düzenlenecek konferansın yabancı konuklarından ve e-ticarette ilk akla gelen isimlerden olan Larry Ullman, “Başarılı Bir E-Ticaret Teşebbüsü Oluşturmak veya Nazikçe Başarısız Olmak” başlığındaki sunumuyla deneyimlerini aktaracak.
Web geliştirme uzmanı ve yazar Ullman’a göre, e-ticarette başarılı olmanın sırrı; tanımlanmış, gerçekçi hedefler belirlemek ve daha sonraki tüm kararların da bu hedeflere yönelik çalışmasını temin etmek. Bu tanımlamanın temelinin araştırma, deneyim ve biraz da temkine dayandığına işaret eden Ullman’a göre, site kurulum aşamasında gerekli kararların alınması gibi, site hayata geçtiğinde de amaçlara hizmet edip etmediğinden ve iş hedeflerinden sapmadığından emin olmak gerek.
Rotanızın farkında olun
“Hedefler zaman içinde değişebilir ama bu, her zaman bilinçli bir karar olmalı” uyarısını yapan Ullman, eklemeden geçmedi: “Birçok girişimci ‘Biz buraya nasıl geldik?’ problemini yaşıyor, başarısızlığa uğruyor.” Ullman, başarısız örneklerin ortak noktalarını da şöyle anlattı:
“En kötüsü perspektif eksikliği. Mükemmel bir fikrinizin olması, hep başarılı olacağınız anlamına gelmez. Fikri iyi uygulamak, başarıyla eş anlamlı değildir. İnsanlar sitenizi bulmalı ve rakipleri içinde onu tercih etmeli ve kullanmalı. Diğer bir hata ise muhteşem fikre sadece sizin sahip olduğunuzu düşünmenizdir. E-ticaret siteleri; artıların ve eksilerin bilinciyle hareket edilmesi gereken gerçek bir küresel ortamda yarışıyorlar. E-ticaret girişimcilerinin büyük çoğunluğu doğru bir teknolojik perspektife sahip olmadıklarından erken dönemde başarısızlığa uğruyor. Bir site X sayıda kullanıcı hedefliyorsa, altyapı yatırımı o hedefe göre yönetiliyor. Hem de sitede bu kadar kullanıcı olmamasına rağmen… Bugün gereksiz görünen bir teknolojik yatırım yerine, bütçeyi pazarlamaya ayırmak, hedeflenen X kullanıcıyı garantilemek için parayı harcamak daha doğru.”
Konu ‘başarılı uygulamalar’ olunca, Ullman’a göre, küresel pazarda e-ticaretin iki farklı yaklaşımla yönetildiği kanıtlandı. Birincisi, e-ticaret girişimini geleneksel iş hayatının uzantısı olarak kullanmak. İkincisi ise kendi iş modeline sahip Amazon gibi e-ticaret girişimleri yaratmak. Ullman’a göre ilk yol, zaten kurulmuş işler için daha kolay ve güvenilir bir yol. İkinci yolun ise başlangıç maliyetleri daha düşük ve başarı olasılığı da daha yüksek olabilir. Ancak başarısızlığının da aynı oranda büyük olduğuna işaret eden Ullman, Türkiye’nin e-ticaret uygulamaları ile ilgili olarak da, “Binlerce yıldır Avrupa, Asya ve Afrika ticaretinin kesiştiği stratejik bir noktada yer alan Türkiye, e-ticarette önemli bir rol alacak. Ben buna yürekten inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.
Mobilsiz olmaz!
Ullman’a göre, planlanan ve genişleme aşamasında mobil ticareti düşünmemek bir işletme için son derece aptalca olur. “Siteniz, mobil cihazlarda ya da bağımsız uygulamalarda sorunsuz çalışıyorsa ve müşterinizin para harcamasını kolaylaştırmak üzerine kafa yoruyorsanız, bu başarınızın da bir göstergesi” yorumunu yapan Ullman, e-ticaret ve geleneksel perakendenin yönünü şu sözlerle anlattı:
“Bugün KOBİ’lerin e-ticareti geleneksel perakende faaliyetleri ile bütünleştirdiğini düşünüyorum. Bu durum, mağaza içinde online ödeme yapan mobil telefonları kullanarak alışveriş yapabilmeye ya da geleneksel dükkanlarda rakibin alanında online fiyatları kontrol etmeye kadar varıyor. E-ticaretin ilk kullanımına dükkanın bir çevrimiçi uzantısı yaratılarak başlandı. Bugün dönüşen yeni yaklaşımda ise e-ticaret yaklaşımı ve farkındalığı, fiziksel mağaza içinde kendi yolunu inşa ediyor.”