Filo güvenliği teknolojiyle sağlanıyor
Sektörde teknoloji kullanımındaki genel eğilim ise lojistik operasyon süreçlerinin küçük bir parçası yerine, tüm süreçleri idare edebilecek yapılanma yönünde gelişiyor.
Hız, güvenlik ve kalitenin kritik öneme sahip olduğu lojistik süreçlerde iş süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşındığı ve anlık takip ve yönetim yapılabilen e-lojistik, gerçek zamanlı tedarik hizmeti sağlıyor.
Lojistik sektörü oldukça karmaşık ve yönetilmesi gün geçtikçe zorlaşan, tüm maliyet kalemlerini en ince detayına kadar hesaplarına katması gereken bir sektör olarak operasyonun çok iyi yönetilmesine ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda hem operasyonun yönetilmesi ve planlamaların sağlıklı yapılabilmesi hem de sahadan doğru bilgilerin toplanarak bu bilgilerin doğru derlenmesi önem kazanıyor. Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan’a göre de, bu kapsamda çeşitli lojistik planlama uygulamaları yazılım teknolojisinin getirdiği yeniliklerle gelişiyor ve sektöre doğru planlama şansı sağlıyor. Bununla birlikte planlanan lojistik hareketin doğru işlediğini iyi tespit etmek için ise Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi önem kazanıyor. Her iki sistemin bütünleştirmesi ile ortaya çıkan yeni bilgiler hem operasyon hatalarını hem planlama hatalarını hem de sahada oluşacak birçok hatanın doğru tespitini sağladığını belirten Aydoğan, “Bu bilgiler internet teknolojisi sayesinde işletme kullanıcılarına açılmakta hatta sınırlı olarak müşterilere de açılarak tüm süreci takip etmesi sağlanabilmektedir. Bu yatırımları yapan şirketlerin verimliliklerini artırdıkları, enerji ve iletişim giderlerini ciddi oranda düşürdükleri ve sonuç olarak rekabette bir adım öne geçtikleri görülmektedir. Türkiye’de 7 milyon civarında ticari araç bulunmaktadır. Avrupa’da toplam araç takip cihazı satışlarının yarıdan biraz fazlası nakliye ve lojistik sektöründe kullanılmaktadır. Türkiye’de halen ticari araçların sadece yüzde 3’ünde Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi bulunduğu göz önüne alınırsa bu alanda lojistik sektörünün alacağı çok yol olduğu ifade edilebilir” diye konuştu.
Mobil teknolojiler öne çıkıyor
Supercom Bilişim Genel Müdürü Harun Şahin’e göre de son dönemde kesintisiz çalışmayı ve izlenebilirliği sağlayan teknolojiler, mobil teknolojiler başta olmak üzere, yazılım çözümleri, elektronik veri değişimi sistemleri, sektörde öne çıkan bilişim uygulamalarını oluşturuyor. RFID ise sektörde lojistik zincirinde farkındalık yaratan en önemli teknoloji olarak konumlanıyor. Bilgi teknolojisi kullanımının etkilerinin diğer birçok sektörden çok daha fazla lojistik sektöründe ortaya çıktığını belirten Şahin, “Sektörde bilgi teknolojilerinin kullanımı taşımacılık operasyonları ile sınırlı kalmayıp, tüm taşıma modlarında, malların birleştirildiği veya dağıtımın yapıldığı taşıma terminallerinde, gönderici, taşıyıcı, terminal işletmecisi, alıcılar gibi lojistik hizmeti alan ve verenlerin tümünü ilgilendiren hizmet altyapıları, mobil teknolojiler ve bilgi teknolojileriyle desteklenmekte ve sistemin bir bütün olarak etkinliği artırılmakta” diye konuştu.
Lojistik süreçlerin karmaşık yapısına bütünleşik çözümler gerekiyor
Lojistik sektörünün son yıllarda, büyüyen uluslararası nakliye organizasyonları, hizmet alanlarını yenileyen ve genişleten lojistik servis sağlayıcılar, hammaddelerin, mamüllerin küresel tedarik zincirinde hareket etme zorunluluğu ile kompleks bir hale geldiğini belirten SAP Türkiye Perakende ve Lojistik Sektörleri Çözüm Yöneticisi Hakan Yakıcı, şöyle konuştu: “Müşterilerin verimlilik konusunda taleplerinin artması, zamanında ve hızlı teslimat, esneklik gibi istekleri ile lojistik süreçler daha da karmaşıklaştı. SAP, bu ihtiyaçlara karşılık bulabilmek için, bütün tedarik ve lojistik süreçlerinizi yönetebileceğiniz bütünleşlik çözümler sunuyor ve geliştiriyor. Bütünleşik çözümler sayesinde lojistik yöneticileri tek bir platform üzerinde ürünlerini planlayabilir, tedarik edebilir, depolayabilir, nakliyesini ve teslimatını yapabiliyor.”
Araç takip konusunun son derece önemli olduğunun altını çizen Satko Teknoloji Genel Müdürü Nedim Çelebiler, bu konuda şunları söyledi:
“Satko Teknoloji uydu araç takip sistemleri, araçlara monte edilen mobil araç terminallerini kullanarak mobil araçlar ve merkez arasında haberleşme sağlıyor. Tüm mesajlar ve uydudan toplanan konum bilgileri internet ve/veya karasal fiber hatlar üzerinden filo yönetim merkezine ulaştırılıyor. Ağ yönetim merkezimizden bu süreci izleyip destek verebiliyoruz. Lojistik sektöründe önümüzdeki günlerde verimlilik ve yol güvenliği konu başlıklarının öne çıkacağını düşünüyoruz. Aslında bunlar hiçbir zaman lojistik mesleğini icra edenlerin gündeminden düşmeyen konular. Biz de Satko Teknoloji olarak şirketlere en gelişmiş teknolojileri sunmak adına sürekli teknolojiyi takip ediyor ve en etkili ve en yeni çözümleri kendi ihtiyaçlarına uyum sağlayarak süreçlerine bütünleşmelerini sağlıyoruz.”
Artan rekabetle birlikte internet üzerinden satışların yaygınlaştığını belirten Bilkur Genel Müdürü Zümral Erciyas, üreticiler ve onların tedarikçileri arasındaki iletişim de internet üzerinden çevrimiçi yapılır hale geldiğine dikkat çekiyor. Bilgi transferinde bu yolla kazanılan zamanın ürün transferinde kaybının beklenenin üzerine çıkabildiğini ifade eden Erciyas, şöyle konuştu:
“Bu nedenle lojistik faaliyetlerinde çevrimiçi faaliyetler içine iyi bir şekilde bütünleştirilmesinin önemi ortaya çıkmıştır. Bu amaçla barkod yazıcılar, mobil barkod okuyucular ve veri terminalleri lojistik uygulamalarında vazgeçilmez ürünler haline gelmiştir. Taşınabilir data terminalleri ile batch tipi bilgi toplama olanağı ve kablosuz okuyucu 30 metre ile 100 metre arasında değişen mesafelerde bilgi aktarımı yapma olanağı sağlanmaktadır. Yukarıda kısaca bilgisi verilen ürünler ile ürününü sevk etmek isteyen şirket, bilgilerini lojistik şirketine iletir. Daha sonra lojistik hizmeti veren şirket arazide bulunan araçlarından en uygun olanını araç üzerinde kurulu olan mobil terminal üzerindeki GPS ve GPRS modülleri vasıtasıyla tespit eder ve müşteriye yönlendirir. Araç sevk edilecek ürünü teslim aldığında teslim aldığı ürünlerle ilgili nereye gideceği ve özellikleri ilgili bilgileri girer. Aracında bulunan Argox barkod yazıcı ile etiketini basar. Bu bilgiler online bir şekilde merkeze ulaşır ve ana sevk birimlerinde gelecek ürünler için gerekli rezervasyonlar yapılır. Ürün depoya geldiğinde basılı etiket üzerindeki barkod okutularak girişi yapılır ve gerekli yönlendirmeler online bir şekilde yapılır. Sevk eden ve hedef noktasına bilgiler gönderilerek ürününün hareketi konusunda bilgilendirilir. Ürün hedef noktaya varıncaya kadar bütün işlemler çevrimiçi yapılır. Bu sayede daha az zaman kaybı ile daha çok iş bitirme şansımız oldu.”