Filo telematiği yeni hizmetleri ortaya çıkartıyor
Telematik sistemleri, telekomünikasyon ve otomotiv sektöründeki ilerlemelerle doğrudan bağlantılı olarak gelişiyor. Veri iletim hızının artması, iletişim maliyetlerinin düşmesi ve gelişen GNSS, görüntü işleme ve makina öğrenmesi teknolojileri alanımızdaki ürün ve hizmetleri genişletmemizi sağlıyor. Bugün geliştirdiğimiz araç takip sistemleri yani “filo telematiği” teknolojileri ile bir araca ve onu kullanan kişinin sürüş alışkanlıklarına dair bütün verileri analiz edebiliyoruz. Otonom araçlardan örnek vermek gerekirse; bu araçlardaki filo telematiği çözümleri ile araç üreticilerine, kullanıcılarına ve trafik düzenleyicilerine güvenlik, verimlilik ve daha düşük maliyetlerle hizmet için detaylı bir bilgi aktarımı sağlayabileceğiz ve bu durumda paylaşımlı servisler sunabilmemizin yolunu açacak. Bu araçlar, diğer araçlara ve sokak lambalarına bağlanabilecek ve hatta herhangi bir trafik sorununa anlık ve doğru yanıtlar verebilecekler.
Dünya’da artık Ar- Ge yapan farklı sektörlerdeki üreticiler, özellikle de global otomotiv şirketleri birer teknoloji ve yazılım şirketine dönüşmeye başladı. Bugün otomobil lastiği üreticileri filo telematiği şirketlerini satın alırken, bir arama motoru temiz enerji alanındaki bir şirkete yatırım yapabiliyor. “Nesnelerin İnterneti” kapsamındaki bu gelişmelerin Türk bilişim pazarını da şekillendireceğini, sektör birleşmesi ve genişlemelerinin olacağını öngörüyorum.
Bilişim 500 Araştırmasını Türk bilişim sektörünün artık ayrılmaz ve değerli bir parçası olarak görüyorum. Sektörde referans alabileceğimiz en kapsamlı ve güvenilir tek kaynak durumunda olduğunu ve önemli bir ihtiyacı karşıladığını düşünüyorum. Araştırma sonuçları her yıl sektöre farklı bir dinamizm ve farkındalık kazandırıyor. Kendimizi sektör ile kıyaslamamızı sağlıyor. Bilişim sektörünün geleceğine tuttuğu projeksiyonun da şirketlerin vizyonunda farklı açılımlara neden olduğunu düşünüyorum. İyi ki BThaber ailesi ve Bilişim 500 Araştırması var!
Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal