Finans dünyasındaki gelişmeleri kullanıcı ihtiyaçları belirliyor
Teknoloji geliştikçe kullanıcıların beklentileri de artıyor. Başta finans olmak üzere birçok sektöre yönelik çözümler geliştiren GTech, müşterilerine uçtan uca projeler yaptığı gibi uzman olduğu değişik alanlarda danışmanlık hizmeti de veriyor.
Günümüzün çok önemli kavramlarından biri haline gelen FinTech kavramı 2015 yılından itibaren hayatımıza girdi. Bu kavram, özellikle finans kurumlarında bankaların liderlik ettiği sektörde öncelikle altyapı projelerinde yer bulurken, daha sonra hızla mobil ödemeler, perakende sektörü gibi mobil bankacılık tarafında da çok hızla hayat bulmaya başladı. Finansın, teknolojiyi en hızlı takip eden ve en hızla uyum sağlamaya çalışan sektör olduğunun altını çizen GTech Ortaklarından Levent Berkman, şunları kaydetti: “Finans konusunda anlık işlemlerin günlük hayatımıza girmesi, bu alana yapılacak teknolojik yatırımların önemini bir kat daha artırıyor. Finans sektörünün gündeminde bu nedenle teknolojilerin yer alması, ciddi bilişim yatırımları olan bu kurumlarda teknolojiyi hızla izlemek anlamına geliyor. Yine günümüz dijitalleşme süreçlerinde, analitik çözümlere yönelik yaklaşımlar öne çıkıyor. Biriken verilerin anlık olarak işlenmesi, analiz edilmesi ve aksiyon alınması, hatta birikmeden bunların hayata geçirilmesi gibi konulara olan ilgi hızla artıyor. Bu nedenle finans sektörünün gündeminde; analitik çözümlere yatırım yapmak, büyük veriyle ilgili projeler üretmek, regülasyonların izin verdiği ölçüde bulut bazlı çözümlere yönelmek gibi konular var. Şu anda bunları özel bulut (Private Cloud) olarak yapabiliyorlar ama önümüzdeki dönemlerde regülatörlerin uygun göreceği şekillerde bunlar genel buluta (Public Cloud) da dönebilir diye düşünüyoruz.”
Kullanıcı ihtiyaçları ön planda
Teknolojinin sunduğu imkanlar, doğal olarak kullanıcılar açısından daha büyük beklentilere yol açıyor. Artık ihtiyaçları kullanıcılar belirliyor ve şirketler de ürün ya da proje geliştirirken bu ihtiyaçları göz önünde bulunduruyorlar. GTech olarak kendilerinin de ürün ve çözüm geliştirme süreçlerini, kullanıcı ihtiyaçlarını önemseyen bir yaklaşımla ele aldıklarını belirten GTech Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mine Taşkaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“GTech 18 yıl önce iş zekâsı ve veri ambarı çözümleri sunmak üzere kurulmuş bir şirket. Esasen bütün sektörlerdeki müşterilerimize, onları küresel piyasalarda rekabet avantajı sağlayacak katma değerli projeler sunma hedefiyle aslında bugüne kadar hep çalışmalarımızı yaptık. GTech aslında bir danışmanlık şirketi. Müşterilerine uçtan uca projeler yaptığı gibi uzman olduğu değişik alanlarda da danışmanlık hizmeti veriyor. Bu 18 yıllık süreçte birçok küresel şirketin Türkiye temsilcisi veya iş ortağı olduk. Çalışmalarımız, Brio’yla başladı, Hyperion’la devam etti. Bugün ise Oracle, Striim veya birçok daha yeni teknolojilerden bahsedebiliriz. İş alanlarımıza bakarsak, bugün geldiğimiz noktada iş zekâsı, veri ambarı ekibi en büyük ve pazarda da en çok bilindiğimiz konu. Bunun yanında bütçe planlama, finansal konsolidasyon projeleri yapıyoruz, veritabanı ve sistem yönetimi, 7×24 bakım destek hizmetleri, veri taşıma gibi alanlarda birçok proje gerçekleştiriyoruz. Ve tabi ki analitik dünyada uzmanlığı oluşmuş olan bir şirketin büyük veriye girmemesi söz konusu değil. Son yıllarda çok yoğun bir şekilde büyük veri tarafında yatırımlarımız ve de projelerimiz var. Burada çok yeni teknolojilerden Striim’in dünyada ve Türkiye’deki ilk distribütörüyüz. Birçok taraftaki teknolojiye yatırım yapıyoruz. Finans, sigorta, satış, genel sektör, kamu ya da üretim sektörlerinden müşterilerimiz olsa bile, son yıllarda yapmış olduğumuz yatırımlardan dolayı bankacılık sektörünü çok ciddi bir şekilde farklı konumlandırıyoruz. İlk önce bankaların Merkez Bankası, BDDK, Hazine gibi kurumlara vermekle yükümlü oldukları regülatör raporlamasında çözüm olan kendi ürünümüz, MagicReports’u geliştirdik. Daha sonra Oracle’ın bankacılık sektöründeki çok boyutlu günlük kârlılık çözümü olan OFSAA’nın Türkiye’deki tek lokal iş ortağıyız. Bununla müşterilerimize analitik tarafta uçtan uca çözüm sunuyoruz. Ve de en önemli iş birliğimiz aslında Fiba Grup’un sahibi olduğu ana bankacılık çözümüyle de Symphony Banking Türkiye’de ve bölgede aynı şekilde uçtan uca proje ve danışmanlık hizmetlerini müşterilerimize veriyoruz.”
Hedefte yurtdışı pazarlar var…
“GTech olarak hep yeni teknolojik eğilimlere bakarak, bu doğrultuda yatırımlar yaparak, bu çözümleri hızlıca ve dünya standartlarında müşterilerine sunarak ve burada onların güvenilir iş ortağı olarak fark yaratıyoruz. Yapmış olduğumuz insan kaynağına olan yatırımlarımızla da aslında hem kendi içimizde hem de müşterilerimizin kendi kadrolarında ihtiyaç olan eğitimli, konusuna hâkim kaynakları onlara sunmaya çalışıyoruz” diyen Mine Taşkaya, GTech’in hedef ve stratejileri konusunda şu bilgileri verdi:
“Birçok yerel ve küresel şirketin iş ortağıyız ama bu iş ortaklığı yaklaşımımızı sadece birlikte çalıştığımız şirketlere değil, müşterilerimize de yansıtmaya çalışıyoruz. Bu zannedersem en önemli farklılıklarımızdan bir tanesi. Her proje, her iş bizim için güçlü bir iş ortaklığının bir vesilesi ve zaten bu da bugüne kadarki gerçekleştirdiğimiz birçok ürün ve projeden de aslında müşteri ilişkisinden iş ortaklığı ilişkisine dönüşmüş hikâyelerimizle dolu. Şimdi Ar-Ge yatırımlarımızla da ortak ürün, çözüm geliştirmek, bu yaklaşımımızın da bir başka örneği. Bugüne kadar ağırlık Türkiye olmakla birlikte yakın coğrafyada da hizmet veren GTech, aslında bu çalışmaları daha da güçlü bir şekilde yurtdışı, Avrupa ve Ortadoğu, Afrika’da da geliştirmeye devam edecek. Güçlü iş ortaklıkları yerel firmalarla veya küresel şirketlerle hareket etmek en önemli iş yapış şeklimiz olacak.”