Finans sektörü gençlerin kazandıran fikirlerini bekliyor
ING küreselde bir başarı hikâyesi olan ING Practica, gençlerin fikirlerini finans dünyasına taşıyor.ING Bank, insan kaynağı kazanmada sosyal medyayı yoğun biçimde kullanıyor. ING Bank İnsan Kaynakları ve Sosyal Hizmetler Direktörü Seçil Refik, bu kapsamda dört yıldır düzenledikleri ING Bank Practica’yı örnek göstererek, “Nisan ayında başlayan ING Practica 2012 süreci dört aylık maratonun sonunda 16-18 Temmuz tarihlerinde Şile’deki Doğa Tatil Köyü’nde gerçekleştirdiğimiz final kampı ile sona erdi” dedi. Yarışmaya bu yıl Türkiye genelinden bin 319 kişi başvurdu. Yapılan elemelerin ardından da final kampına ODTÜ, Ege, Bilkent, Hacettepe, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik, Marmara ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri katılmaya hak kazandı. Final kampında 8 okuldan 32 öğrenci yarıştı. Kendilerini ‘tasarruf bankası’ olarak konumlandırdıklarını söyleyen Refik, ING Practica 2012’nin ana temasını da ‘tasarruf’ olarak belirlediklerini belirtti. Refik şu detayları paylaştı:
“Final kampında öğrenciler tasarrufu artırmaya yönelik bankacılık ürünlerinin de kullanıldığı bir kampanya geliştirdiler. Oldukça başarılı projelerle karşılaştık. Yarışmayı kazanan Bilkent Üniversitesi’nden Holistic Grubu,”BikING Tasarruf Kampanyası” ile üniversite yerleşkelerinde ING Bank kartı sahibi olanların faydalanabilecekleri ücretsiz bisiklet istasyonları kurmayı önerdi. Bu sayede üniversite öğrencilerini hem tasarruf ile tanıştırmayı hem de ulaşım ihtiyaçlarını çevreci bir yolla çözmeyi amaçladılar.”
Türkiye’den bir başarı hikayesi
ING Bank Türkiye ekibinin yarattığı bir proje olan ING Practica, küresel düzeyde de grubun dikkatini çekti. Refik, Practica’nın geçtiğimiz yıl ING uluslararası merkezde ‘best practice’ olarak kabul gördüğü bilgisini paylaştı ve ekledi: “ING Practica’yı yaratan İnsan Kaynakları Kurumsal Gelişim ekibi, önümüzdeki iki yıl içerisinde yarışmayı ING Bank’ın diğer ülkelerinde de uygulayarak uluslararası bir boyut kazandırmak istiyor.”
Refik’in verdiği bilgiye göre, ING Practica 2012’ye Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden 77 ekip katılmak için başvuruda bulundu. Nisan ayında başlayan süreç, Mayıs ayı sonunda sona ererken Temmuz ayındaki final kampına da 8 ekip 32 öğrenciyle katılmaya hak kazandı. Okul elemelerinde ise ekipler, profesyonel iş hayatına dair çeşitli kimlikler üstlenerek bir ‘iş simulasyonunda’ yer aldı. Refik’e göre böylece gençler, gerçek iş hayatına dair farklı bir deneyim kazanıp yeteneklerini sergileyebilme olanağı buldu. Final kampına katılmaya hak kazanan ekipler de 3 günlük final boyunca projelerine son şekillerini verdi ve eğitimlerin ardından jürinin önüne çıktı. Jüri elemeleri öncesinde de ekipler, banka müdür ve grup müdürlerinden oluşan “Danışma Kurulu” karşısında projelerini sergiledi ve aldıkları geri bildirimler ile Büyük Jüriye hazırlandı. Final kampının son günü de ekipler, Yarı Final ve Final olmak üzere 2 aşamada elemeden geçti. Yarı final jüri değerlendirmesinde başarılı olan adaylar, projelerini Büyük Final Jüri karşında sunma fırsatı yakaladı. Seçici jüri olarak son değerlendirmeyi kendisine ek olarak Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Alp Sivrioğlu, Nakit Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Yılmaz’ın yaptığını söyleyen Refik şöyle devam etti:
“Practica kapsamında final kampında bireysel başarı gösteren ve jürinin dikkatini çeken öğrencilere ING Kariyer Akademisi Staj Programı’na katılma olanağı sunuluyor. 2 aylık bu stajda hem farklı projelerde görev hem de çeşitli eğitimler alabiliyorlar. Bu çerçevede, 10 öğrenciyi ING Bank bünyesine katmayı planlıyoruz. Sonrasında ise MT (Yönetici Adayı), ST (Sales Trainee) gibi yeni mezun programlarımıza avantajlı katılma olanağı tanıyoruz.”
ING Bank, Twitter üzerinden düzenlediği İK Sohbetleri ile bir yenilik de yaptı. Mayıs ayında farklı tarihlerde üç kez düzenlenen sohbetler ile finans sektöründe kariyer yapmak isteyen öğrencilerin soruları cevaplandırıldı. “Bankacılıkta kariyer yapmayı düşünen gençlere bir vizyon kazandırdığımızı düşünüyorum” diyen Refik, şu detayları paylaştı:
“Öğrencilere farklı kanallardan ulaşmaya ve onlara dokunmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin ilgisini çeken farklı temalar üzerine hem çevrimiçi olarak sohbet ediyor, hem onların sorularını anında cevaplandırıyoruz. Yerleşkelerde ise, üniversitelere özel düzenlendiğimiz Practica Business Life Case Yarışması ile öğrencilere kendimizi anlatıyoruz.”