FİNANS SEKTÖRÜNDEKİ BT UZMANLIĞI İHRAÇ EDİLEBİLİR
Türk bankalarının yurtdışında yayılımları ve yabancı ortaklıkları, bu bankalara destek veren BT şirketlerinin de dünyaya açılması için fırsat sunuyor. Ama bu fırsatı en verimli şekilde kullanabilmek için stratejik bakış açısıyla yaklaşmak şart. Destek verilen finans kuruluşunun hamlesinden önce yurtdışında bir ofis açmak ve paketli çözümlerle dünya pazarına adım atmak ise ilk akla gelen yöntemler.
Türk finans sistemi, gerek bankacılık yapısının bütününü, gerek kendi iç yapısı, gerekse bireysel ve kurumsal müşterilere yönelik BT yenilikleri ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Türk bankalarının yaptığı çalışmalar, özellikle 2008 yılında dünya piyasalarını sarsan ekonomik kriz ve bu krizin finans şirketlerine yansımaları ile daha da öne çıktı.
Türk finans şirketlerinin yurtdışı faaliyetlerinin arttığına da dikkat çeken ITD Satış Direktörü Osman Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Türk finans şirketleri hem yurtdışı bankaları satın almakta hem de kendi ürünlerini yurtdışında pazarlamayı hedeflemekte. Finans şirketlerinin ve bilişim sektörü oyuncularının daha yakın birliktelikler kurarak yurtdışı faaliyetlerini planlamaları ve yönetmeleri, yüksek bir başarı getirir.”
Finans sektörünün bugün ulaştığı noktada, son yıllarda BT alanında yaptıkları yatırımların, bu yatırımların onlara sağladığı gücün payı büyük. Elsys Teknoloji Çözümleri Yöneticisi Alparslan Şengezer’e göre, tüm bu yatırımlara bir bütün olarak bakılması, uzun vadeli ve tutarlı stratejiler geliştirilmesi, uygulamaların dünya standartlarında etkin bir program ve proje yönetimiyle devreye alınıp sürdürülmesi, ürün ve hizmet düzeyinin yurtdışındaki pazarlarda yaygınlaşmasını, daha tercih edilebilir olmasını da sağlar.
İhracatta büyüme, bazı şartlara bağlı
Bilişim sektörü, Türk finans sektörünün ihtiyaçlarına hizmet eden, ileri derecede özelleştirilmiş ve aynı seviyede bütünleşik çözümlerin sunumunda fazlasıyla deneyim sahibi. Ama sunulan çözümlerin yüksek derecede özelleştirilmesi ve şirkete özel bütünleştirmeye sahip olması, bu çözümlerin diğer pazarlarda başarılı olabilmesi için bazı ek çalışmaların yapılmasını, örneğin bunların paket çözümler haline getirilmesini de gerekli kılıyor.
KoçSistem İş Çözümleri Uygulama ve Entegrasyon Grubu Yöneticisi Müjde Işım, Türkiye bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların bankacılık alanında ciddi bir birikime sahip olduklarını doğruladı. Ancak Işım, bu hizmet ve ürünlerin ihraç edilebilir seviyeye gelmesi ve yurtdışında genel kabul görebilmesi için bazı standardizasyon ve sertifikasyon mekanizmalarının da olması gerektiğine dikkat çekti. Işım, bu alanda yatırım yapan firmalara teşvik sağlanmasının önemini de hatırlattı.
Finans sektörünün yeniliklerinin kaynağı olan BT şirketleri, bu yeniliklerin farklı ülkelerde de paylaşımında öncelikli durak. Ama BT şirketlerinin bu yolda bazı adımları atması da gerekli bulunuyor. Obase Genel Müdürü Bülent Dal, özellikle deneyimleri ‘tekrarlanabilir’ hizmet ve ürünlere dönüştürmenin, bu mantıkla bunları paketlemenin ilk şart olduğuna dikkat çekti. Buna ek olarak, bu çözüme ihtiyaç duyan ve satış gücü yüksek bir yabancı iş ortağı bulmak da hızlı bir yayılım için önemli bir gereği oluşturuyor. Özellikle gelişmekte olan pazarlardaki yeni kurulan şirketler ve orta boy işletmeler kolay kurulabilen ve proje riski düşük, paketlenmiş çözümlere sıcak bakabiliyor. Buna ek olarak, büyük pazarlarda ofis açmak da bu yolda daha sağlam ve hızlı adımların atılmasını sağlayabilir.
Türkiye, bankacılık konusundaki teknolojilerde dünyadan çok daha ileri bir konumda. Sürekli yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bu yolda attıkları adımları SmartSoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel şöyle anlattı:
“Bankacılık konusunda ürün ve hizmetlerimiz için 2010 sonunda Amerika’da kurduğumuz ofiste Türk ürünlerini Amerika’ya pazarlayan bir şirket olduk. Ürünlerimizin satışını yaptığımız gibi, aynı zamanda teknik destek hizmetini de sağlıyoruz. Kanada’da yeni bir ofisimiz açıldı. Buradaki ekibimiz de Kanada pazarına hizmet veriyor. 2011 yılında 40’dan fazla ülkeye yazılım ve donanım satma amacındayız. Bosna, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova, banka ödeme sistemleri konusunda Türkiye’den çok gerideler. Türk şirketleri için ihracat konusunda Balkanlar önemli bir pazar.”