FInest projesi bir sektörün geleceğini şekillendiriyor
KoçSistem’in de dahil olduğu proje, lojistik ve taşımayı yeniliyor. _x000D_
KoçSistem’in de içinde bulunduğu FInest projesi, lojistik ve taşıma sektörünü geleceğin internet temelleri üzerinde yeniden kuruyor.
Avrupa ülkelerinin daha rekabetçi bir yapıya kavuşmasını sağlamak, taşımacılık ve tedarik zincirlerinin iş süreçlerindeki verimliliği artırmak adına başlatılan Future Internet PPP (Geleceğin İnternetinde Kamu-Özel Sektör Ortaklığı) kapsamında yürütülen 600 milyon avroluk 8 projeden biri olan FInest, içinde aktif olarak yer alan bir Türk şirketinin bulunduğu tek proje olma özelliğini de taşıyor. Projenin amacı, şirketlerin tedarik zinciri içerisindeki yüklerini azaltarak kendi işlerine daha rahat yoğunlaşabilmelerini, işlerin hızlı ve ekonomik yürütülmesini sağlamak.
Negroponte’nin kavramı hayata geçiyor
Projenin koordinatörlüğü görevini yürüten ve 5-7 Eylül tarihinde KoçSistem ve Arçelik ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen teknik toplantılara katılan Kühne Logistics Üniversitesi’nden Dr. J. Rod Franklin, FInest’in çıkış noktasını anlatırken Nicholas Negroponte’nin bundan 30 yıl önce ortaya koyduğu tablet bilgisayar kavramını örnek gösterdi. Franklin, “Negroponte 1960’lı yılların başında tabletlerin insanın tüm bilgi birikimini toplayacağı ve dünyanın ortak mirasına katacağı araçlar olacağını öngörmüştü. Bulut altyapısı ve diğer teknolojik gelişmeler bugün bizi, yazılımların ve servislerin de bu yönde geliştirebilmemize olanak tanıyor. FInest projesi de bu doğrultuda tedarik zincirinin gelecekte yüklerinden kurtulmasını ve çok daha verimli hale gelmesini amaçlıyor” dedi.
KoçSistem Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Bülent Erbaş ise KoçSistem ve Arçelik’in de yer aldığı FInest projesini Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri ve ciddi yazılım şirketlerinin desteklediğini söyledi ve projenin Türkiye’ye geleceğin iş modellerinin yaratılmasında söz sahibi hale getirebileceğini vurguladı. Erbaş, “FInest, KoçSistem’in ‘bulut’ konusundaki çalışmalarını pratiğe aktarmak açısından çok önemli bir adım. Ayrıca özel sektör, kamu sektörü ve kanun koyucuları da işin içine katan bir proje olması sebebiyle Türkiye’nin dünyadaki gelişmeleri takip eder posizyondan çıkmasına ve doğrudan eşzamanlı bir uygulayıcı haline gelmesine yardımcı olacak” dedi.
Arçelik Tedarik Zinciri Direktörü Ahmet İhsan Ceylan, Arçelik’in üretim, taşıma ve satış gibi süreçleri içinde barındıran bir şirket olarak tedarik zinciriyle ilgili beklentilerin tanımlanması konusunda projeye destek verdiğini söyleyerek, “Projeden beklentimiz, tedarik zincirinde izlenebilirlik başta olmak üzere güvenlirlik ve istisna yönetimi. Hangi malımız şu an nerede bunu açık bir şekilde bilmek ve olası tersliklerden hemen haberdar olarak pozisyon almak istiyoruz” dedi.