FinTech dünyası Türkiye’den şekilleniyor!
Fintech yani Türkçesi FinTek açılımı FİNansal TEKnoloji’nin ilk adımlarının çok eskilere dayandığı bilinse de dijital anlamda hayatımıza girişi 10-15 yıllık bir konu. Girişi ve gelişmesi o kadar hızlı oldu ki, ülkemizde ve elbette dünyada çok sayıda FinTek firmasını görmek mümkün.
Banka hizmetlerinin kullanımı ve finansal imkanlara erişim artık günümüzün olmazsa olmazı durumunda. Kuruluşlar hizmetlerini daha fazla sayıda müşteriye ulaştırmayı hedeflerken bu hizmet kullanımlarının basit, güvenli ve herkes tarafından erişilebilmesi lazım. Hedef nicelik anlamında çok büyük olunca bu teknolojileri banka ve benzeri kuruluşların gereken hızda üretmesi zorlaştı. İşte tam bu ortamda FinTech firmaları ortaya çıkarak bu boşluğu doldurmaya başladı.
Mobil kullanımın artması, elbette internet kullanımının da yıllara göre gittikçe daha çok kullanılması bugün artık FinTech yaşamın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Çok yakın zamanda BlokZincir ile daha da yaygınlaşacağını düşündüğüm FinTech birçok konuda bizlere yardımcı olmaktadır.
Mobil ödeme, temassız ödeme, portföy yönetimi, kişiden kişiye para transferi, parmak izi, göz okuma, yüz tanıma gibi güvenli uygulamalar, sohbet robotları gibi pek çok alanda yanımızda.
Finans işlemlerinde tam bir devrim mi yoksa evrim mi emin olamadım. Bir şeylerin olumlu yönde değiştiği ise bir gerçek.
Buraya kadar bildiklerimi anladıklarımı yazmaya çalıştığımda pek de yeterli olmadığını anladım ve bu konuyu en iyi bilse bilse Bahadır Aktan bilir diye düşünerek kendisini ziyaret ettim. Bahadır Bey’in genç yaşına rağmen çok parlak bir kariyeri var, şimdi Param ‘ın Group CTO’su ve aynı zamanda ParamTech şirketinin de liderliğini üstleniyor.
Kendisini sorularımla bayağı yordum, Mayıs ayında yapacağımız “TechFinTech” etkinliği için danışmanlık aldım, bu büyük etkinliği hep birlikte en iyi nasıl yaparız uzun uzun konuştuk. Ha FinTech bu da TechFin ne derseniz bilmeyenler için kısaca onu da yazarsam, internette çok temiz bir açıklama buldum: “FinTech, müşteri ilişkilerini ve teslimat hizmetlerini iyileştirmede teknolojik yöntemleri kullanan finansal kurumları tanımlamak için kullanılır. TechFin ise faaliyetlerini finans sektörüne genişletmeyi amaçlayan teknoloji tabanlı firmaları ifade eder” Anladığım şu: FinTech kullanan, TechFin ortaya çıkaran yani üretici. İkisi birden olan da var, Param bunlardan biri.
Bahadır Bey şöyle anlattı Param’ı:
“Param Türkiye’nin ilk elektronik para lisansı alan kuruluşu olup Türkiye’de FinTech sektörünün gelişmesinde öncü rol oynamıştır. ParamPOS, ParamKart, Cüzdan gibi temel elektronik para hizmetlerinin yanı sıra tüketici finansmanı, açık bankacılık alanlarında da öncü çalışmaları bulunmaktadır.
Haziran 2022’de, Londra merkezli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Lüksemburg merkezli CeeCat, Zurih merkezli Alpha ve Amsterdam merkezli Revo’dan 200 Milyon USD değerleme üzerinden yatırım aldı. Bu yatırım ile Türkiye’deki finansal teknoloji sektörünün en yüksek değerlemesine de ulaşmış bulunuyor.
Ekim ayı içerisinde de Kredim markası ile Türkiye’nin ilk şimdi al sonra öde ürününü hayata geçirdik. Bunun yanı sıra Netahsilat, NetEkstre ürünlerimiz ile de açık bankacılık alanında hizmet veriyoruz.
Fintech sektörünün şu an rekabetten ziyade büyümeye ihtiyacı var. Bu kadar geniş teknoloji yatırımını 250 kişilik teknoloji ekibiyle birlikte şirketin içerisinde tutmak bencillik olacaktır. Türkiye’deki fintech sektörünü geliştirme ve yatırımcılarımızla birlikte Avrupa’da da fintech sektörünü geliştirmek amacıyla ParamTech markamızı ve şirket yapılanmamızı hayata geçirdik.
Param’ın kendi ürün ve hizmetleri için geliştirdiği tüm teknolojileri ParamTech şirketimiz ile birlikte tüm sektörün kullanımına açıyoruz. Modüler bir şekilde elektronik para, processing, finansman, altyapı ürünlerimizi kullanarak kendi fintech şirketlerini hayata geçirebilecekler.
Processing bunlardan belki de en kıymetlisi. Çok dikey bir uzmanlık gerektiren bir alan.
Kart operasyonu yapmak isteyen şirketler Param Processing ürünü ile çok hızlı bir şekilde kendilerine ait Mastercard, Visa, Troy, Discover kartları çıkarabilir. Ya da kendi kart altyapılarını Param Processing ürününe taşıyarak Param kalitesinde kart operasyonları yönetebilirler.
2022’de Param UK ile İngiltere’de hizmet vermeye başladık. 2023’te Avrupa’da da Param markasını öğreteceğiz. Param ile Fintech sektörünü şekillendirmeye devam ederken, ParamTech ile de tüm sektörü desteklemeye devam edeceğiz.”
Konuşmanın sonunda şu ifadede bulundu, gönüllerimizdeki tahtını sağlamlaştırdı:
“ParamTech ve BThaber Gazetesi ekiplerinin birlikte Fintech ekosisteminin gelişimini nasıl destekleyebileceklerini değerlendirdik. Yakında güzel gelişmeleri paylaşmayı hedefliyoruz.”
Bu güzel sohbetin hiç bitmemesini dilerdim ama Bahadır Bey o kadar çok çalışıyor ki tutmak istemedim. Eminim TechFinTech etkinliğimiz adına bolca sohbet imkanımız olacak.
Yazdım…