FINTR, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci’yi Ağırladı
Türkiye’nin ilk Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği FINTR, sektöre değer katan online buluşmalara devam ediyor. İlk etkinliğinde “Açık Bankacılık” konusunu ele alan FINTR, gerçekleştirdiği yeni buluşmada Türkiye’nin fintech vizyonunu Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci ile masaya yatırdı. FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu’nun moderatörlüğünde 16 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen buluşmada, İstanbul Finans Merkezi projesinde “Katılım Finans” ve “Finansal Teknolojiler” konularının öncelikli odak alanlar olduğuna dikkat çekilerek, bu iki alanda ülkemizin diğer ülkelere göre üstün konumda olduğuna vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci yaptığı açıklamalar kapsamında Türkiye’yi, finansal teknolojiler alanında ayrıştıracak en büyük gücün genç ve yetenekli insan kaynağı olduğunu ve verilecek desteklerle ortaya konacak teknolojilerin sektörü uluslararası arenada ayrıştıracağını belirtti. Murat Ali Çengelci, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen 1 milyon yazılımcı projesi kapsamında yaklaşık 646 bin kişinin sisteme kaydolduğunu ve 393 bin kişinin şu ana kadar eğitim aldığını vurgulayarak, “Teknolojiyi tüketenden üreten konumuna geçeceğiz. Teknoloji gelişmeye devam ediyor ve finansı da değiştiriyor. Kamunun pozisyonu değişimi yönetmek ve bunu ülkeye en faydalı olacak şekilde yapmak. Bizler Cumhurbaşkanlığı ofisleri olarak, işlerin stratejisinin kurulduğu kurumlarız. Projelerde kamu kurumlarıyla koordinasyonu sağlayarak özel sektörle iş birliği yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi olarak regülasyon çıkarmak gibi bir görevimiz yok. Kamu kurumlarıyla ortak çalışıyoruz. Özel sektörden gelecek görüşleri de sektörü geliştirmek anlamında çok önemsiyoruz” dedi.
En gelişmiş alanlardan biri ödeme sistemleri
Gündemlerinde çok sayıda konu olduğunu vurgulayan Çengelci sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında en gelişmiş alanlardan biri ödeme hizmetleri alanı. Finansal teknolojiler alanı da güçlü bankacılık sisteminin alt katmanı olarak hızlı gelişti. Tüm alt katmanları takip ediyoruz; sigorta teknolojileri, büyük veri analizi gibi tüm dikeyleri kapsıyoruz. İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü projesi kapsamında tüm katmanları sahipleneceğiz. Sorun olarak gözüken, tıkanan noktaları çözmeye odaklandık. Bu noktada özel sektörden alacağımız bilgilerle hareket ediyoruz.”
Fiziksel değil dijital bir merkez
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci pandemi sırasında 7 milyon kredi kartının işleme açıldığını ve kredi kartı ile ödeme kabul eden işyeri sayısının da %43 arttığını hatırlatarak; değişim gereken noktalarda finansal teknolojilerin hızlı adaptasyonda etkisini gösterdiğini belirtti. Bu süreçte uzaktan çalışmanın hayatımızda yer ettiğinin altını çizen ve İstanbul Finans Merkezi konusunda değerlendirmelerini paylaşan Çengelci, “Finansal teknolojiler de yazılım ağırlıklı bir yapıya sahip. Biz de üs projemizde fiziksel bir alana bağlı olmayacak bir şekilde kurgu planlıyoruz. Kuluçka merkezinin online olmasını istiyoruz. Sadece İstanbul’dan değil tüm ülkeden girişimcilerin katılacağı bir online platform hedefliyoruz. Eğitimler, mentorluk, konferans ve e-akademi planlıyoruz. Fona ihtiyaç duyan şirketlere bilgi verecek kaynağa yönlendirecek birimler de planlanıyor. Özetle var olan teknoparklardan farklı olacak. Mevzuat açısından da farklı olacak. Tüm katmanlar orada olacak. Finansal teknolojiler inovatif bir alan. Biz burada, inovatif projelerle gelen sizlerin işlerini kolaylaştıran ve hızlandıran yer olmak istiyoruz. Girişimler ve yeni projeler öncelikle İstanbul Finans ve Teknoloji Üssünde olgunluğa eriştikten sonra İstanbul Finans Merkezi’nde akredite olacak ve oraya taşınacak. Milli FinTek Strateji Belgesi üzerine çalışıyoruz. Burada hedefimiz yıl sonunda çıkarmış olmak. İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü’nü gelecek yıl ortasına kadar tamamlamak istiyoruz. Yıl sonuna doğru ilk meyveleri görebiliriz. 2022’de ise İstanbul Finans Merkezi Projesini bitirmeyi planlıyoruz.“ dedi.
FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu da Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin ihtiyaç duyduğu özel sektör görüşlerine ilişkin derneğin dönemsel olarak raporlar sunabileceğine dikkat çekerek, bu iş birliğinin finansal teknolojiler sektörü için önemli bir adım olabileceğini vurguladı. Konuya ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Çengelci, Ofisin hali hazırda kendi çalışmalarını yürüttüğünü anımsatarak bununla birlikte her kesimden görüşe önem verdiklerini ve FINTR’nin sunacağı olası bilgi ve görüşleri her zaman dikkate alacaklarını ifade etti.