Fırat Plastik IT Müdürü Erkan Özkan: İNSANLARIN İŞ YÜKÜNÜ AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“Fırat Plastik 1972 yılında plastik inşaat malzemeleri alanında üretim yapmak üzere kurulmuş bir firmadır. Bugün alanında Avrupa’ nın en büyük 3 tesisinden birisine sahiptir. Üretim odaklı olduğu için de daha çok OT tarafına yatırımlar yapılıyor. 50 yılı aşkın zamandır sektörde olan firmamız 2000 li yılların başında üretimde robot kullanmaya başlayarak sektöründe ilk sıralarda yer almıştır.
Endüstri 4.0 ın temelinde üretimden veri toplama yer alıyor. 2007 yılında fabrikamızda üretimden veri toplamaya başladık. Önceleri dış kaynaklı olarak ve küçük bir bölümde başlayan çalışmalar sonraları iç ekiplerimiz tarafından fabrikanın geneline yayıldı. Veri toplamak için kullanılan cihazların devrelerinin tasarımına kadar tüm sistem, şirket kaynakları ile oluşturuldu. Enerji tüketimi, duruşlar, anlık çalışan makineler gibi veriler tek ekranda görülebiliyor. Fabrikamızda kurulmaya başlanan güneş panellerini de bu sistem üzerinden takip etmeyi düşünüyoruz.
IOT cihazları, SCADA ve PLC sistemlerinin gelişmesi ile birlikte IT ve OT yakınsamaya başladı. İlk zamanlarda kapalı devreler olarak çalışan sistemler artık IT altyapımızda sanal sunucularda barındırılıyor. OT’nin ihtiyaçlarını IT alt yapısında çözmeye başlamak iş sürekliliğinde gelişmeye sebep oldu. Tabi bu durum güvenlik konusunu gündeme getiriyor. OT tarafında yer alana sistemler ve protokoller IT tarafından farklı olduğu için bu alana özel geliştirilmiş güvenlik çözümlerine ihtiyaç doğuyor. Bu sebeple bu konularda hizmet veren sistemlerle POC çalışmalarına başladık. Firmamız zaman içinde plastik sektörünün dışında tarım ve geri dönüşüm konularına da yatırımlar yapmaya başladı. Bu alanlarda da teknolojinin çok faydalı çözümleri bulunuyor. Bunlardan da faydalanmaya çalışıyoruz. RPA (Robotik süreç otomasyonu) ile bilgisayar başında yapılan tekrarlı işleri otomatik hale getiriyoruz. Bu sayede personelin iş yükü hafiflerken insan hatalarının da önüne geçiliyor.
Bir yandan da artan güvenlik ihtiyacı için sistemleri adeta lahana benzeri kat kat sarmalayıp koruma altına almaya çalışıyoruz. Günümüzde hackerlar her türlü imkanı kullanarak sistemlere sızmaya çalışıyorlar ve hep bir adın öndeler. Artık yapay zekayı da kullanmaya başlamışlar. Bu sebeple sistem güvenliği iş yükümüzde önemli yer tutuyor.
Yeni hedefimiz iş zekası, RPA ve süreç yönetim sistemlerini koordineli olarak kullanarak daha hızlı ve doğru süreç yönetimi ve raporlama imkanına kavuşmak. Endüstriye altyapı sağlayan firmalardan da beklentimiz bu yeni teknolojilerle entegre olabilecek ve güvenliği ön planda tuttukları sistemler geliştirmeleri.”