Fırsatlar ve riskler, perakendenin geleceğini şekillendirecek
ITretail Perakende Teknoloji Günleri, farklı başlıklarda faaliyet gösteren perakende şirketlerinin bilişim yolculuğunu ve bu yolculukta onlara rehberlik yapan bilişim şirketlerinin rotasını ortaya koydu. 25 Şubat 2020 tarihinde Wyndham Grand Levent İstanbul’da bir araya gelen perakende sektörü ve bilişim sektörü temsilcileri 2020 yılı yatırım gündemi ve öncelikleri de ortaya koydu.
IT Retail Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından ilk sunumu “Çok Lokasyonlu Kablosuz IP Haberleşme Çözümleri” başlığında Atos UCC Sistem Mühendisi Kağan Özerhan yaptı. Teknoloji kararlarını verirken dengenin önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Kağan Özerhan, ekonomi, güvenlik ve doğru iş ortağı ile çalışarak çok lokasyonlu haberleşme ihtiyaçlarının karşılanabileceğine dikkat çekti. Bu noktada öne çıkan merkezi yapı ve sanallaştırmaya işaret eden Özerhan, yönetim ve kurulum kolaylığı ile lokasyon içinde kesintisiz dolaşım, güvenlik ve güvenilirlik gibi kavramların da önemini belirtti. Bu konuda farklı yaklaşımlara işaret eden Kağan Özerhan, şöyle devam etti:
“Günümüzde merkezi sanallaştırılmış ortamda IP tabanlı iletişim sistemi kurup, tüm noktaları IP telefon iletişimi ile bağlamak ön planda. Bu pratik ve kurulumu da kolay bir yapı. Kablosuz IP telefonlar tercih ediliyor, ama access point’ler genelde veri iletişimine yönelik tasarlanıyor. Bu nedenle kesintisiz ses iletimi sağlamak da kolay olmuyor ve diğer kablosuz çözümlere göre daha farklı cihazlar gerektiriyor. Bu konuda yönlendirici ile bütünleşik ses kartları, kablolu telefonlar, cep telefonu uygulamaları, kablosuz IP telefonlar, sayısal dect ve diğerlerine kıyasla daha etkili olan IP dect var. IP dect; yedekli IP ses kalitesinde bir ağ mimarisi. Sanallaştırılmış merkezi bir IP haberleşme sistemi söz konusu ve ekonomik dect telefonlar kullanılıyor. Çok hücreli iletişimi destekleyen IP dect baz istasyonu da var. Baz istasyonlarının kapsama alanı birbirinden farklı olabiliyor. Bu nedenle doğru araçlarla doğru kurulum önemli. Bunun sonucu ise müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyeti, verimli iletişim. Ekonomik ve değişimlere hızlı uyum sağlayan, sanallaştırılmış, uygulama tabanlı bir çözüm bu. Bu yapıyı ECtech İletişim çözüm ortağımız ile sağlıyoruz.”
Kesintisizlik kritik
SabancıDx Operasyon Grup Müdürü Ersel Karşal, “Dijital Dünyada Kesintisiz Perakende Sektörü” başlıklı sunumuna, önce dijital başlığında grup bünyesinde 45 yıllık yolculuklarına ve veri analitiği konusunda kapsamlı çalışmalarına örnekler vererek başladı. Veri analitiği konusundaki iddialarını perakendeye aktardıkları bilgisini veren Ersel Karşal, çalışmalarını şöyle anlattı:
“Bulutta İK modülümüzü kullanıyoruz. Dijital e-dönüşüm uygulamalarımız da kullanılıyor. Benim konum altyapı ve altyapıyı da artık köşedeki elektrik prizi gibi görüyorum. Altyapı, musluktan akan su oluyor. Bu şekilde veri merkezi tarafında bir yola çıktık. İstanbul’da veri merkezi yatırımımızla üretim, perakende, sigorta gibi sektörlerin şirketlerinin altyapıları bizde işliyor. İzmit’te de sanayi sektörüne destek için veri merkezi konumlanırdık. 7/24 kesintisiz altyapı çalışması yapıyoruz. Carrefour altyapısı bizde işliyor. Biz altyapı yürütmeye aday olduğumuz için Azure ve Amazon işbirliklerimiz, bu konuda 45-50 yetkin mühendis arkadaşımız var. Azure hizmetini bölgede verebilir olmak hedefimiz. Perakendede aktif olmak önemli ve yedekleme yapmak sorun değil. Asıl önemli olan sistemin kesintisiz çalışması. Bu amaçla testleri yılda 2 kez yapabilecek yapı fayda sağlar. Bulut artık docker yapıya kayıyor, bunun üstüne kubernetes ve open shift modelleri sunuyoruz. SAP altyapılarını da işletiyoruz ve onlarla da işbirliği hizmetimiz var. Güvenlikte ise geleneksel temel güvenlik başlıkları vardır. Ama IoT ve 5G geliyor ve 50 milyar cihaz sisteme dahil olacak. Yapay zeka, veriyi izlemek, kurumsal politikaları geliştirmek gerekiyor ve biz de bunu yapıyoruz. Her müşteriye bir temsilci atıyor, raporlar ve dedike bir operasyon sunuyoruz.”
Kurumsal pazarda büyüyen güç
Nokia Türkiye ve Azerbaycan Satış Direktörü Ahmet Enes Aladaş, “Nokia… Connecting People…” başlıklı sunumu ile Nokia’nın kurumsal çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. “Cep telefonu üretimini bırakan Nokia, Alcatel Lucent’i alarak yön değiştirdi ve uçtan uca çözümlerle kurumsal pazara da giriş yaptı” açıklamasını paylaşan Enes Aladaş, “Nokia olarak işimize katma değer sunmaya odaklanıyoruz” dedi. İş dünyasında Endüstri 4.0, dijital dönüşüm ve zaman bağımlılığına işaret eden Enes Aladaş, şöyle devam etti:
“Endüstri ve şirketler zaman odaklı ve Nokia olarak bu alanda her türlü ihtiyacı ürünlerimizle karşılıyoruz. Çözümlerimizle de varız ve Private LTE baz istasyonu 5G ile geleceği hedefliyoruz. Böylece kendi kablosuz network’ünüzü kurabilirsiniz. Bu yapı önemli bir zaman avantajı sağlıyor ve katma değer de getiriyor. Beacon WiFi ile interneti dağıtma imkanınız oluyor. SD-WAN hizmetlerimizde ise anda ise Nokia olarak yaptığımız satın almayı ‘as a service’ olarak partnerlerimiz üzerinden sunuyoruz. IP router, switch, MPLS çözümlerimiz de var.”
Uçtan uca değer önerisi
Verilen kahve arası sonrası “Perakende Teknolojilerinde Yönetilen Hizmetler” başlıklı sunumu ile Sensormatic Teknoloji Yönetimi Direktörü Dr. Serdar İnce söz alarak, her şeyin ‘hizmet’ halini aldığı gerçeğine işaret etti. Hizmet dönüşümünün bu yönüyle her sektörde olduğunu söyleyen Dr. Serdar İnce, “12 sektörde güvenlik ve iş zekası çözümleri sunuyor, entegratör olarak da hizmet veriyoruz” dedi. İki temel odak konularını ‘perakendecinin güvenliği’ ve ‘perakendeci için iş zekası ve etkili yönetim’ olarak gösteren Dr. Serdar İnce, şöyle devam etti:
“Sensormatic yönetilen hizmetler ile uçtan uca teknolojiyi ve eğitimi tek fiyat, tek kontrat, tek muhatap ile sunuyoruz ve tüm döngü tamamlanıyor. Bu da perakendeci için uğraşması gereken onca iş arasında kolaylık sağlıyor. Perakendeci için kapsamlı bir değer önerimiz var ve bunun için de çarkın içindeki her şeyi yapıyoruz. Hizmet paketlerinde video ve Securitas Uzaktan İzleme Merkezi’nde durum takibi yapılıyor. Hizmet olarak video başlığında ihtiyaca ve talebe göre çözüm sağlıyoruz. İş zekasında ise kişi sayma sistemleri kullanılıyor, mağazaya kaç kişi geldi, içerde ne kadar kaldı, bu sürede ne kadarlık harcama yaptı gibi bilgiler önem kazanıyor. Biz de perakendecilere bu gibi müşteri detay bilgilerini görme imkanı sunuyoruz. Hizmet olarak personel denetim kontrol sistemi ise projeye uyan biyometrik okuyucular, kart veya mobil uygulamalar ve kurumsal İK yapısı ile entegre işliyor. Hizmet olarak kablosuz ağ başlığında Extreme Networks’ün Aerohive yapısını perakendeciye uçtan uca hizmet olarak sunuyoruz.”
İlk adım çalışanlarla atılmalı
Profelis İş Geliştirme Direktörü Faik Peker, “Dijital Dönüşüm Çalışandan Başlar” sunumu ile bu dönüşümde kurumsal paylaşımın önemi ve gerekliliğine dikkat çekti. “Bizce dijital dönüşüm önce çalışandan başlar” sözleri ile konuşmasına başlayan Faik Peker, çalışan deneyimine yatırımın önemine vurgu yaptı ve ekledi: “Bu kurumsal bir fayda ve dijital dönüşümde de ilk adım olmalı.” Faik Peker, bu yorumunu şöyle detaylandırdı:
“Dijital dönüşümde aktif dizin önemli ve tüm çalışanları kapsamak da gerekli. Bunun için SambaBOX’ı geliştirdik ve uç bilgisayarlarda yönetim sağlıyoruz. Bu web tabanlı bir yapı, ‘yükle ve kullan’ kolaylığı sunuyor, ‘hepsi bir arada’ bir mimari ve konfigürasyon yönetimi de mümkün. Yüksek güvenlik ve domain bağımsız bir yapı söz konusu. Dijital dönüşüm adına sistem göçü hizmeti veriyoruz, ayrıca veritabanı göçü, ayrıcalıklı erişim yönetimi hizmeti de veriyoruz. Açık kaynaklı ürünlerle maliyet etkin göç ve sistem odası çözümlerimiz var.”
Nebula ailesi uçtan uca etkili
“Perakende Sektöründe Ağ Teknolojisi Trendleri” sunumuyla Zyxel Satış Mühendisi Kerem Kırkıç, öncelikle perakende sektöründe ağ teknoloji trendlerini anlattı. Öne çıkan problemlerin güvenlik odaklı olduğunu, bunları çözmek için kablosuz ağ yapılarının perakendede öne çıktığını ifade eden Kerem Kırkıç, şu bilgileri paylaştı:
“Perakede sektöründe gelişen ağ teknolojileri trendleri paralelinde hibrid ve bulut ağ çözümlerimiz var. Nebula yapımız çeviklik, veri kontrol merkezi, şubeler arasında bağ sadeliği ve BT ekibinin azalan iş yükü demek. Nebula, bulut teknolojisini birçok kolaylıkla getiriyor. Hızlı kurulum yapılabiliyor, ek donanım veya yazılım almak gerekmiyor, her ihtiyacı Zyxel çözüyor ve her şey bulutta, mobil uygulama da etkin. Kablolu ve kablosuz ağda etkin güvenlik sağlanıyor, kablolu ağlar optimize ediliyor, VPN hizmetleri de şubeler arasında güvenli bağlantıyı sunuyor. Bu yapı, çok katmanlı yönetimi mümkün kılıyor.”
IoT ve 5G için hazırlık, kaçınılmaz gereklilik ‘güvenlik’
Etkinlikte son kahve molası sonrası sözü, “Perakende Sektöründe Yeni Nesil Güvenlik ve Network” sunumuyla Exclusive Networks Kıdemli Palo Alto Networks Sistem Mühendisi Fatih Çilesiz aldı. Palo Alto Networks ürün ailesinin ‘secure the enterprise’, ‘secure the cloud’ ve ‘secure the future’ olarak dağılım gösterdiği bilgisini veren Fatih Çilesiz, şöyle devam etti:
“Kurumsal yapıda Next Generation Firewall, Threat Prevention Services ve yönetim platformu Panorama var. IoT cihazların güvenliği ve envanteri için bir süre önce Zingbox satın alındı ve böylece detaylı raporlar sunuluyor, IoT tarafında raporlama yapılıyor. ‘Secure the cloud’ için birçok satın alma yapıyoruz ve Prisma mimarisi burada öne çıkıyor. ‘Secure the future’ ise Cortex mimarisi ile geliyor.”
Sestek Kıdemli Satış Yöneticisi Cem Özkaya, “Perakendenin İkilemi: Karlılık mı? Müşteri Deneyimi mi?” sunumuyla müşteri deneyimini geniş tutmanın önemine dikkat çekti.
Bunun için markaların kendilerinden beklenenden fazlasını sunarak, deneyimle farklılaşmaya çalıştıklarına değinen Cem Özkaya’nın ardından söz alan BGA Yönetici Ortağı Huzeyfe Önal “Ağınızdaki Hacker/ları Nasıl Tespit Edersiniz?” başlıklı sunumuyla şu bilgileri verdi:
“Güvenlikte temellere, organik güvenlik mantığına dönmek gerek. Sistemsel olarak yapmanız gerekenleri öncelik olarak belirleyin. Her firma haklanacaktır, önemli olan bunu öteleyebilmek. Haklanan, haklanmamış ve haklandığının farkında olmayan şirketler var ve bence son kategori, asıl önemli problem. Zincirde kırılma herkesi etkiliyor. Türkiye’nin günlük torrent trafiği yoğun. Bu da bilgisayarınız bir yerlere bir şeyler gönderiyor demektir. Phising domainler de Türkiye’de ön planda. Özellikle de bankacılıkta.”