Fiyatlandırma kavramı yenileniyor
Yeni nesil finans ve bankacılık çözümlerinin yanına akıllı fiyatlama sistemleri de ekleniyor. Sektör kurumları, müşterilere özel fiyatları anlık olarak elde edebiliyor.
Müşteri ilişkileri ve gelir yönetim çözümleri sunan Hindistan’ın Suntec şirketi, yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteriyor. Hindistan’ın yazılım alanındaki yükselişlerinin bir başka uluslararası piyasaya yansıması olarak da nitelendirilebilecek şirket, son zamanlarda Türkiye’ye adım atmaya çalışıyor. İlk olarak bu yılın üçüncü ayında Vakıfbank ile fiyatlama ve faturalama teknolojileri konusunda çalışmaya başladı.
Hızla gelişen ve tüm dünyada da gelişmesi takdir edilen Türk bankacılık sektörüne çözümlerini tanıtmak isteyen Suntec’in kurucusu ve CEO’su Nanda Kumar ile konuştuk. Müşteri odaklama fiyatlama sistemleri konusunda uzmanlaştıklarını ifade eden Kumar, 1990 yılında bu eğilimi kendisinin ortaya çıkardığını belirtti. İlk olarak telekom sektöründeki çözümlerle başlayıp şimdi her sektörden şirkete hizmet verdiklerini aktaran Kumar, şu anda finans ve bankacılık sektörünü hedeflediklerini vurguladı.
Bundan 23 yıl önce bu fikirle yola çıkmaya nasıl karar verdiklerini sorduğumuz Kumar, şunları söyledi:
“Büyük veri ya da bulut bilişim gibi kavramlar yokken, Hindistan’ın yoğun nüfusuna hizmet veren kurumlara fiyatlama çözümleri üretme fikriyle yola çıktık. 1995 yılında küresel pazarlara çıkacak duruma girdik. 1998’de .com günlerinin yoğun olduğu zamanda da Avrupa’ya açıldık. Herkes insanlara özel fiyatlama yapmayı istiyordu. 2000’lerin başında da çok daha hızlı çözümler üretmeye başladık. Şu anda da kurumların ellerindeki verileri anlık olarak değerlendirmesi ve ona göre hareket etme ihtiyacı ortaya çıktı. Biz de bu doğrultuda çözümümüzü bu şekillendirerek bugünlere geldik.”
Gelişmiş Türk bankacılık sistemi heyecan veriyor
“Tüm bankalar, finans kuruluşları müşteri odaklı olmaya çalışıyor. Sunduğumuz çözümle bankaların müşteriler için sunacağı hizmetler için karar verme sürecini geliştiriyoruz. Singapur, Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa’da faaliyet gösteriyoruz” diyen Kumar, Türkiye hakkındaki görüşlerini şu şekilde bildirdi:
“Türkiye’deki bankacılık sektörü oldukça olgun ve inovatif ürünleri zaten kullanıyor. Bankacılık sistemindeki sosyal medya uyumu bile çok ileri düzeyde. Biyometrik ATM’ler gibi yenilikler de cabası. Açıkçası böyle bir piyasada fiyatlamanın daha da önem kazandığına inanıyoruz. Burada olduğumuz için büyük heyecan duyuyoruz.”
Gittikleri tüm piyasalarda kalıcı olmayı hedeflediklerini ifade eden Nanda Kumar, yaptıkları işin “sattım, oldu” mantığına uygun olmadığını belirtti. Bir iş ortağıyla çalışmaktansa kendi ofislerini kurmayı istediklerinin altını çizen Kumar, yerelleşmeye oldukça önem verdiklerini vurguladı.
Gelir optimizasyonu konusunda adımlar atmayı planladıklarını ifade eden Suntec’in kurucusu ve CEO’su, ileride bankacılık sistemindeki diğer alanlarda da hizmet verebileceklerini belirtti.