Forum bulutların üzerine taşındı
EMC Forum, 22 Eylül’de İstanbul’da bilişim dünyasını buluşturdu. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen EMC Forum’un ana teması ‘Bulut Bilişime Yolculuk Başlıyor’ oldu. Etkinlikte; EMC ve çözüm ortaklarının “Private Cloud” modeline geçiş için sağladıkları çözümleri öne çıkardılar.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez, şirketin son yıllarda gerçekleştirdiği satın almalarla veri depolama markası olmaktan öte; BT altyapı çözümleri sunan şirket algısı kazanma çabasına değindi. EMC’nin 2003’ten bu yana 9 milyar dolarlık 40 stratejik satın alma gerçekleştirdiğini belirten Sönmez, bu sayede geniş kapsamda çözüm sunabilir hale geldiğini ifade etti. 2008-2013 yılları arasında sayısal evrenin 5 kez büyüyeceğini belirten Sönmez, 2009’dan 2020’ye kadarsa 44 kez büyüme yaşanacağını söyledi. Bu büyümeyle sorunların başladığını vurgulayan Sönmez, “Veri büyürken kaynak büyüyor mu? Hayır. EMC olarak bu soru işaretine çözüm bulmaya odaklandık” diyerek bulut bilişim kavramına dikkat çekti. Şirketlerin hemen bulut bilişime geçmesini beklemediklerini ifade eden Sönmez, öncelikli amaçlarını; şirketlerin BT yatırımlarını korumak ardından kademeli olarak bulut yapıya geçişi sağlamak olarak tanımladı. Sönmez ayrıca sanallaştırmaya da vurgu yaptı.
Sönmez’in ardından sahnede yerini alan EMC TEAM Bölgesi Başkan Yardımcısı Mohammed Amin, 5 yılda 14 milyar dolardan fazla satın alma ve Ar-Ge yatırımı yaptıklarını; bununla birlikte depolamadan güvenliğe geniş çaplı çözüm yelpazesi sundukları mesajını verdi. Dünyada günde 210 milyar e-posta gönderildiğini kaydeden Amin, bunların yüzde 41’nin spam olduğunu ifade etti. Amin şu rakamlarla sözlerini sürdürdü: “2008’de Ortadoğu’da 78 milyon mobil telefon satıldı. Günde 6 milyar bankacılık işlemi yapılıyor. 2013 itibariyle 2,5 milyon ATM olacak. Gün itibariyle 1,5 milyar insan çevrimiçi durumda. 2012’de 850 milyon kullanıcı çevrimiçi şekilde satın alacak. Çevrimiçi reklam pazarı 2008’de 31 milyar dolar iken bu rakam 2012’de 59 milyar dolara çıkacak.”
Çözümler sergilendi
Hem kurumsal şirketler hem de kurumsallaşmak isteyen KOBİ’ler için yeni teknolojiler, içerik yönetimi, arşivleme, sanallaştırma, güvenlik, iş sürekliliği, yedekleme ve felaket kurtarma gibi konularda çözüm sunan şirketler bir araya geldi. Bilgi teknolojilerini, kurumiçi servis sağlayıcı, kurum dışı servis sağlayıcı ya da her ikisinin kombinasyonu bir hizmet olarak sunmak için tercih edilen “private cloud” modeli, alanında uzman kişiler tarafından her yönü ile tartışıldı.
Brocade, Cisco, Gantek, Glasshosue, Innova, KoçSistem Navigator, Riverbed, Siemens, Xerox, Vmware, Arena, Avnet, Precise, Veeam gibi bilişim sektörünün önde gelen temsilcilerinin yer aldığı etkinlikte; iş süreç yönetimi, sanallaştırma, içerik yönetimi, bilgi teknolojileri yedekleme altyapısı ve veri depolama konu başlıkları ile oturumlar düzenlendi.