Fotoğraflar arasında kaybolmayın
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) fotoğraf severlerin hayatını kolaylaştıran bir yeniliğe aracılık ediyor. Patent tescil aşamasındaki yeni bir fotoğraf galerisi uygulaması ile fotoğraf arşivlerinde yüzlerce birikmiş görsel arasından istenen fotoğraf hızlı ve pratik bir şekilde bulunabiliyor. YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Amaç Güvensan
ve öğrencisi Enes Bilgin
tarafından mobil ortamlar için geliştirilen ‘Gelişmiş gruplama ve bulut tabanlı arama özelliğine sahip galeri uygulaması’ başlıklı patent başvurusu araştırma ve inceleme aşamalarında olumlu raporlar alarak tescil aşamasına geldi. 2017’de TÜBİTAK Lisans Öğrencileri Yazılım Yarışması’nda da Türkiye birincilik ödülü alan proje, özellikle fotoğraf arşivlerinde hızlı arama yapılmasını sağlayan çeşitli yenilikleri kapsıyor.
Uygulama, akıllı cihaz kullanıcılarının fotoğraf arşivleri içerisinde istediği bir fotoğrafa daha kolay bir şekilde erişebilmesini sağlıyor. Sezgisel ve analitik gruplandırma metotları ile kolay ve hızlı erişimi sağlayan projede, görsel içerikler bulut sunucuda çalışan makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak taranıyor. Alınan içerik tanımları fotoğrafları aramada ve kategorize etmede kullanılırken, bunu sağlayabilmek için Google Cloud Vision API’den, fotoğraf içerik tanımları JSON formatında alınarak ön belleğe kaydediliyor. Görseller, uzak sunucuya ölçeği düşürülerek gönderilirken yüksek veri kullanım ücreti ve yükleme sürelerinden de tasarruf ediliyor. Sunucudan görselle ilgili alınan etiketler, arama menüsü altında kullanıcıya sunulurken, kullanıcılar sadece aklına gelen anahtar kelimeyi girerek fotoğrafa ulaşabiliyor. Ayrıca, diğer uygulamalarda olduğu gibi etiketler elle girmeye gerek kalmadan otomatik olarak algılanıyor. Uygulamada çevrimdışı olarak yüzler ve yüz özellikleri otomatik taranırken, fotoğraflar; ‘özçekim’, ‘grupça çekilmiş fotoğraflar’, ‘vesikalık poz’ ve ‘gülümseyen yüzler’ olarak kategorize ediliyor. Uygulamada; zaman, şehir, favori fotoğraflar, yüz özellikleri ve içerik tanım etiketleri oluşturularak beş ayrı kategoride arama yapma imkânı da sağlanıyor.