Fotoğraflarla güzel bir güz
En sonbaharlı günlerden merhaba,
Kusuruma bakma, ama haftaya acı bir gerçekle başlayacağım. Çünkü yaz tatili sonrası okulların açılması ve yol çalışmaları ile büyük şehirlerde trafik çilesi büyürken, bir çalışanın haftada ortalama 7,5 ile 9 saat arası zamanı trafikte harcanıyor. Toplu taşıma araçlarıyla işe gidip gelenlerin günde ortalama 1 saat 31 dakikasını trafikte geçirdiği İstanbul’da, çalışanların yüzde 30’luk dilimi en az iki saatini toplu taşıma araçlarında geçiriyor. Ajans Press’in toplu ulaşım ve haritalama uygulaması Moovit verilerinden derlediği bilgilere göre, İstanbulluların yüzde 66’sı bir kere, yüzde 26’sı en az iki kere aktarma yapıyor. İstanbul’da yaşayanlar ortalama 19 dakika durakta bekliyor. Her gün trafikte geçirilen ortalama süre Ankara’da 71, Antalya’da 63, İzmir ve Bursa’da ise 62 dakika. Bu verilere göre, 6 gün çalışan bir İstanbullu haftada ortalama 9 saatten fazlasını trafikte kaybederken, Ankaralı vatandaşlar 7 saatini, Antalya, İzmir ve Bursa’da 6 saatini trafikte kaybediyor. Yollar ve trafik derdi bitmiyordu ☹
Ama iyi haberlerim de var. Görme engelli bireyler için otobüs bilgilerini bildiren Sesli Durak uygulaması ile dikkat çeken sosyal girişimci Onur Kılıç, bu sefer de engelli bireylere ayrılan park alanlarının işgalini önlemeye odaklanmış, ki son derece haklı. Kılıç tarafından geliştirilen ve park alanlarındaki akıllı bariyerleri kontrol eden mobil uygulama Freepark tüm park alanlarında yerini alabilmek için Buluşum’da destekçilerini bekliyormuş, destek için adresimiz www.bulusum.biz/ProjeDetay/freepark
Sana geçen haftalarda bahsetmiştim ama yine değinmesem olmaz. Kadıköy Belediyesi farklı meslek gruplarından olan, serbest çalışan veya ofisi olmayanların ve öğrencilerin mekan arayışına çözüm bularak ortak çalışma alanı İDEA Kadıköy’ü hizmete açtı çünkü.
TechCrunch tarafından gelecek vaat eden 3 Blockchain projesinden biri olarak seçilip Disrupt SF Startup Alley’e katılmak üzere San Francisco’ya davet edilen Copyrobo, Türkiye’yi temsil etti, TechCrunch tarafından showcase’e çıkarıldı, geliştirilen Public Proof (kanıt) ve Periodic Hash Pool teknolojilerini dijital dünyanın devlerine tanıttı. TechCrunch’ın Disrupt SF Startup Alley’de Copyrobo CEO’su Hasan Kurtuluş ile gerçekleştirdiği showcase de burada: www.youtube.com/watch?v=TLmgjeERR8U. Bu arada, Alman yatırım şirketi Monkfish Equity de Türkiye’de yatırım yaptığı ilk girişim olan Kolay İK’ya 1 milyon dolarlık yeni yatırım almış.
Mektubum bu hafta fotoğraflarla, yarışmalarla dolu. Başlayalım bakalım: Alarko Carrier’ın, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine dikkat çekmek için 4 yıldır düzenlediği ‘Küresel İklim Değişikliği’ temalı fotoğraf yarışması sonuçlanmış. 13 fotoğrafın finale kaldığı yarışmada birinciliği Özgür Çetinel alırken, ikinci Onur Uyar Şahin, üçüncü de Şükrü Levent Deniz.
Epson’un “Sonbaharın Renkleri” temalı fotoğraf yarışması da 2 Ekim itibariyle başladı. 24 Kasım’a kadar fotoğrafları bekleyen yarışmaya katılmak için gerekenler net: Epson Facebook sayfasını beğenmek, 18 yaşını doldurmuş olmak, ‘Sonbahar’ temalı maksimum iki fotoğrafı yarisma@fotografdergisi.com e-posta adresine göndermek. Detaylı şartname için www.fotografdergisi.com adresine de bakabilirsin, çünkü bilirim sen güzü pek seversin. Dünyanın önde gelen fotoğraf yarışmalarından 2018 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin jüri üyeleri de World Photography Organization (Dünya Fotoğraf Organizasyonu) tarafından duyurulmuş. Tüm jüri üyeleri hakkında detaylar www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/2018-Judges adresinde. Yarışmalara www.worldphoto.org/swpa adresinden ücretsiz olarak başvurulabiliyor. Bu arada, bir yenilikle, ödül sahipleri ilk defa Sony’nin gelecekteki fotoğraf projelerinin fonlanması için Sony’den destek alabilecekmiş. Finale kalanlar 27 Şubat 2018’de açıklanacak. Açık ve Ulusal Ödülü kazananlar, 20 Mart 2018’de; Yılın Fotoğrafçısı ve Profesyonel kategoriyi kazanan isimler ise 19 Nisan 2018’de duyurulacak ve tahmin edeceğin gibi bunları yine burada seninle paylaşacağım.
Kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanılabilirlik testleri, danışmanlık ve eğitim gibi hizmetler sunan UXservices, 2017 Avrupa Yazılım Testi Ödülleri’nde finale kalma başarısı göstermiş. ‘Bir Projedeki En İyi Kullanıcı Deneyimi Testi’ kategorisindeki üç finalistten biri olan UXservices, 22 Kasım’da Londra’da finalde yarışmaya hak kazanmış.
Bu vesileyle gelelim ödüllere… Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik enerji kaynaklarının verimli kullanımı için İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 1995 yılından bu yana düzenlenen, “İSO Enerji Verimliliği Ödülleri” sahiplerini buldu. Akıllı oda termostatı olarak hizmet veren Türk girişimi Cosa, bu törende ‘Özel’ kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülmüş. Türk Telekom iştiraki İnnova ise Stevie Awards for Great Employers 2017 organizasyonunda, İnsan Kaynakları alanında Sıradışı Liderler Gelişim Programı ile 3 ayrı ödülün sahibi olmuş. Bu arada İnnova, insan kaynakları alanında ilk defa uluslararası bir platformda ödül kazanma başarısını da elde etmiş. Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi’nde faaliyet gösteren Pointro da ‘Stevie Ödülleri’nde pazarlama ve sosyal medya başlığında 4 farklı kategoride başarılı olmuş. Pointro, 21 Ekim’de Barcelona’da yapılacak ödül töreninde ödüllerini alacak.
Anahtar ve priz sektörü şirketi Panasonic Eco Solutions Türkiye, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği “Bizden Bize Paylaşım Toplantısı” kapsamında tüm çalışanlar ve ailelerinin katılımı ile Polonezköy’de yine zengin bir organizasyona imza atmış. Programa Yönetim Kurulu Başkanı Takaki Oguri, Genel Müdür Nusret Kayhan Apaydın, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler, çalışanlar ve aileleri katılmış. “Tanıma Takdir Ödüllendirme Sistemine” göre belirlenen ve “Kıdem Teşvik” kapsamında yer alan 100 ödül sahiplerini bulmuş, ki istihdamına verdiği değer ile örnek olmasını dilediğimiz bir etkinlik bu.
Bu hafta mektubuma bir kitapla nokta koyuyorum. Edinip okuyalım, zira Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), ‘Girişimci Kapital: Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi’ başlıklı kitabın ikinci baskısını satışa sunmuş. Girişimci ve akademisyen Mustafa Ergen’in yazdığı kitap, teknoloji girişimciliğinin tarihsel sürecini aktardığı gibi, 400 küsür sayfalık kitapta iş kurma, sermaye bulma gibi konularda pratik bilgiler de yer alıyor.
Bu hafta da bu kadar, haftaya buluşalım,