Fransa Başkanı Macron'un çarpıcı yapay zeka vizyonu
Yapay zekanın (YZ) önemi üzerine genel açıklamalar yapmak ülkemizde veya dünyada yeni bir şey değil. Örneğin, daha iki hafta önce, Nisan başında Türkcell Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Faruk Öz, somut bir proje sunmadan, YZ’nin çok önemli olduğunu ve ileriye dönük genel temennilerini tekrarladı (http://bit.ly/2qadopi). Fransa başkanı Macron’un Mart sonunda YZ ile ilgili açıklamasında (https://politi.co/2qalwGn , http://bit.ly/2qbCFhP) ise üç çarpıcı yenilik dikkat çekici.
Birincisi, ilk defa bir devlet başkanı YZ konusunda genel söylemlerle değil somut görüşlerle ortaya çıkıyor. Macron, YZ alanında araştırmaları ve inovasyonu desteklemek için önümüzdeki 4 yılda 1,5 milyar Euro harcayacağını ve bir yandan kişisel verileri özenle korurken diğer yandan açık hükümet politikasıyla devletin devasa YZ uygulamaları için paylaşacağını açıkladı.
İkincisi, Macron’un YZ politika ve uygulamalarının başına getirdiği kişi: 2010 yılında, matematik dünyasının Nobel’i olarak görülen Fields Madalyası’nı kazanmış ve şu anda milletvekili olan Cedric Villani. Bu yetenekte birisinin atanması elbette teknoloji sektöründe ve üniversitelerde güven ve saygı yaratıyor.
Üçüncüsü, Macron bir açıklama yapmakla yetinmiyor, birkaç gün sonra teknoloji dünyasının saygın bir dergisi olan Wired ile ayrıntılı bir söyleşi gerçekleştiriyor (http://bit.ly/2uRieN0). Sorulara verdiği yanıtlar, konuya çok boyutlu ve derinlemesine vakıf olduğunu gösteriyor. Önemle vurguladığı noktalardan birisi, YZ algoritmalarının kapalı kutu olmasının yaratabileceği sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri. Hem algoritmaların hem de devasa verilerin paylaşımının toplumda güven sorunu yaratmaması için neler yapılması gerektiğini etraflıca düşünmüş Macron. Söyleşiyi “eğer yurttaşlarımın YZ’ye güvenini sağlayabilirsem, görevimi yapmışımdır” diye noktalayan Macron, YZ’nin demokrasiyi tehdit etmemesi için hesap verebilirliğin ve şeffaflığın sağlanacağını vurguluyor.
YZ’nin ölümcül silahlarda kullanılması ile ilgili bir soruyu Macron “buna ölümüne karşıyım” diye yanıtlıyor. Değindiği bir diğer önemli konu da, yeni teknolojilerin ve iş modellerinin yıkıcı etkisi ile ilgili. Bu konuda, gelişmeyi engelleyici olmamalı ama gelişmenin sorun yaratmasını da beklemeden, önceden proaktif önlemler almalı görüşünü savunuyor.
Macron’un, Fransa’nın matematik ve bilişim alanında güçlü akademik eğitimine güveniyor ve bunun sonuçlarını örneklerle vurguluyor. Samsung Fransa’da 100’ün üstünde Fransız araştırmacı çalıştırdığı, YZ’ye odaklanan bir bölüm açtı. IBM, Fransa’da 400 üzerinde YZ uzmanı çalıştırıyor. Google’ın YZ işlerini yürüten DeepMind, kıta Avrupa’sındaki ilk ofisini Paris’te açtı. Macron yönetiminde iş dünyasının da finansal katkılarıyla, dünyada en büyük olduğu iddia edilen kuluçka merkezi, Station F projesi Paris’te gerçekleştirildi (http://bit.ly/2qbCFhP).