Fütüristler Derneği genç fütüristlere ışık tutuyor
2005 yılından bu yana varlığını sürdüren Fütüristler Derneği, inovatif yapısı ve fikirleriyle, geleceğe temellerini çoktan atmış gibi görünüyor. Özellikle düzenledikleri projelerle, toplumun her kesiminden geniş bir yelpazeyi yaratıcı fikirlerini sunmaya teşvik eden dernek, yaratıcı bir toplum ve gelecek yaratma konusunda oldukça ısrarcı görünüyor.
Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin, derneğin başkanı olmasına rağmen alınan bütün kararların bir ekip çalışması sonucunda ortaya çıktığını ifade etti. Fütüristler olarak sürekli yeni fikirlere ve düşünce yapılarına ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen dernek eski başkanı ve TFD İstişare Başkanı Ufuk Tarhan ise bu nedenle iki yılda bir yönetim kurulunun ve başkanın değiştiğini dile getirdi. Dernek yönetiminin kendi içinde devinim halinde olduğunu vurgulayan Tarhan, kendisinin de başkanlık görevinden sonra dernek içindeki çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Bu sayede bir ekip olarak çalışabildiklerinin altını çizen Tarhan, derneğin tek adam düzeninden çok takım oyunu oynadığını ifade etti.
Genç fütüristlerin dernek içindeki konumuna değinen Murat Şahin, dernek olarak ‘usta-çırak’ ilişkisini benimsediklerini söyledi. Şahin, bu doğrultuda her ay bir fütüristin, genç bir fütüristi kendi programını aksatmadan yanına alarak çalışma hayatının hızlı temposunu gösterdiğini ifade etti. Şahin, bu sayede iş hayatına atılma aşamasında olan genç fütüristlerin iş hayatı hakkına fikir sahibi olup, sağlam adımlar atmalarını amaçladıklarını dile getirdi. Murat Şahin, sözlerini dernek olarak bir kültür yaratmak ve bunu bir bayrak yarışı haline getirmek istediklerini söyleyerek noktaladı.
Geleceğe odaklı çalışan yapı
Dernek olarak bütün çalışmalarının geleceğe odaklı olduğunu söyleyen Murat Şahin, Futurist Shuffle, Future Talks, Fütürizm Okulu, Fütüristler Zirvesi, The Futurist ve Tekno Kadın gibi geniş kitlelere ulaşan etkinliklerle bu fikirlerini yaymak istediklerini ifade etti.
Fütürizm Okulu’nun yapısı ve çalışmalarına değinen Şahin, üç yıldır ara vermedikleri bu projenin dördüncü yılı için de Kadir Has Üniversitesi’yle anlaştıklarını söyledi. Bu konudaki en büyük atılımlarının “Future Studies” adlı dersi eğitim müfredatına eklemek olduğunu vurgulayan Şahin, bu konuda ODTÜ ile olan görüşmelerin sürdüğünü ve kısa zamanda sonuçlanabileceğini dile getirdi.
Genç fütüristlerin yurtdışındaki sürdürülebilirlik modelleri konusunda mutlaka fikir sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Şahin, bu noktada AB Bakanlığı’ndan destek aldıklarını söyledi. AB Bakanlığı’yla düzenlenen yuvarlak masa toplantısında fütürizm hakkında birçok konuyu masaya yatırdıklarını söyleyen Şahin, bakanlıktan bu konularda tam destek aldığının altını çizdi. Özellikle sürdürülebilir tarım projesinin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahin, AB Bakanlığı’ndan aldıkları destekle kurulan bir genç fütürist ekibiyle çalışmalara başladıklarını söyledi.
Kadınların teknolojiyle imtihanı geleceği şekillendirecek
Tekno Kadın projesinin geleceği şekillendirme adına çok kilit bir rolü olduğunu söyleyen Ufuk Tarhan, şimdiki çocukların geleceğe şekil vereceğini, çocuklara da annelerinin şekil vereceğini hatırlattı. Bu doğrultuda, kadınların teknolojiyle bir bütünlük kurmaları gerektiğini söyleyen Tarhan, gerçekleştirdikleri Tekno Kadın projesiyle bunu amaçladıklarının altını çizdi. Tarhan, bunun yanı sıra kadınların iş hayatına uyumunu daha da kolaylaştıracak olan teknolojinin, kadınların kendi ayakları üzerinde durmaları açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti. İlk etapta 20 bin kadının bu programa başvurduğu projede MEB ile ortak çalıştıklarını belirten Tarhan, eğitimlerin şimdilik Halk Eğitim Merkezleri’nde verildiğini söyledi.
Amaç geleceğin aktivistlerini yaratmak
Geniş bir yelpazeyi teknoloji ve gelecek fikirlerini benimseterek, geleceğe şimdiden şekil vermek istediklerini söyleyen Murat Şahin, bu noktada Futurist Shuffle projesine büyük önem verdiklerini ifade etti.
Futurist Shuffle programıyla genç fütüristlere yol göstermek istediklerini belirten Şahin, bu noktada girişimci ve fütüristlere, öğretici bir rol üstlenerek onların daha sağlam adımlar atmalarını sağladıklarını söyledi.
Bunun yanı sıra genç fütüristleri sürekli olarak tecrübelerini yazmaya zorladıklarını dile getiren Şahin, bu doğrultuda bir blog sitesi açtıklarını söyledi. Bu yolla genç fütüristlerin, geleceğin aktivistleri olacağının altını çizen Şahin, bu sayede geleceğe daha keskin hatlarla şekil verilebileceğine inandığını söyledi.
Bu yıl kutlanılmaya başlanan “Gelecek Günü”nün gelecek yıldan itibaren Türkiye’de de kutlanılmaya başlanacağını söyleyen Murat Şahin, bu konuda AB Bakanlığı’ndan aldıkları desteğin büyük önemi olduğunu söyledi. Bu konudaki amaçlarının sadece Türkiye çapında bir etkinlikten ziyade Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden gelecek katılımcılarla ‘Avrasya Gelecek Günü Türkiye’yi yaratmak olduğunu söyleyen Şahin, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Etkinlikler kapsamında düzenleyecekleri atölye çalışmaları, raporlamalar ve kaydettikleri aşamaların masaya yatırılacağını belirten Şahin, 1 Mart 2013 tarihinin kendileri için sınav niteliği taşıdığının altını çizdi.