Gaming In Turkey, Türkiye Oyun Sektörü 2018 Raporu’nu yayınladı
Sadece Türkiye pazarında değil, EMEA bölgesinin de faaliyetlerine başlayan oyun sektörüne odaklı hizmetleri ile çok sayıda ödül kazanmış Gaming In Turkey 2018 yılına ilişkin Türkiye Oyun Sektörü Raporu’nu yayınladı. Rapor, Türkiye’nin Espor ekosistemine ilişkin önemli detaylar barındırıyor.
Gaming In Turkey Türkiye’de oyun ve espor pazarını şu şekilde ele alıyor:
Türk oyun sektörü, yapılan yeni girişimlerle, özellikle MOBA, strateji, gündelik gibi mobil oyun türlerinin popülerliği ve espor etkinlikleri, espor yatırımları ile büyümeye devam ediyor. Pazarın büyümesindeki en büyük faktör, genç yaş grubunun yoğun ilgisi ve Orta Doğu – Avrupa arasında yer alan önemli konumumuz diyebiliriz. Ek olarak, son yıllarda Türkiye’deki yerel oyun şirketlerine yapılan yatırımlardaki artış, pazarın büyümesinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır.
İstanbul’da GameX, GIST, CNR Games Week (CNR Games Week’in devam edip etmeyeceği hakkında ayrıntılı açıklama henüz yapılmadı) oyun fuarları düzenlenirken, 2019’un ilk günlerinde duyurulan oyun fuarı TEKFEST, başkentimiz Ankara’da gerçekleştirilecek.
Türkiye, küresel oyun pazarında dikkatleri üzerine çeken bir ülke konumuna geldi. Birçok büyük marka profesyonel Türk espor takımlarını desteklemeye başladı, futbol takımları zaten kendi espor takımlarına sahip. İnternet kafeler ve oyun salonlarına ek olarak, İstanbul’u espor merkezi olarak konumlandıran BLAST Pro Series gibi büyük espor etkinlikleri de düzenlenmekte (29 Eylül 2018). Ayrıca 2019 yılı başlarken, 2 büyük espor arenası İstanbul’da hizmet vermeye başladı; Zula Nonstop Esports Center ve Riot Esports Arena. 2018’de sektörün büyümesini olumlu yönde etkileyen büyük yeniliklerden biri Türkiye Espor Federasyonu’nun kurulması oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurulan espor federasyonunun vizyoner bakış açısıyla, Türkiye’nin oyun pazarı ve espor alanında çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyoruz.
Peki TESFED ne yapıyor? Türkiye’nin esporda öncü olmasını sağlamak için hem Türkiye’de hem de yurt dışında bir çok proje gerçekleştirecekler. Espor hakkında insanları bilinçli hale getirmek için çalışıyor olacaklar. Esporcuların kariyerleri genellikle 25-30 yaşlarına bastıklarına sona erer. TESFED, emektar esporculara bu sektörde kariyerlerine devam edebilmeleri için projeler geliştirecek. Sektörde yönetici ve koçluk görevlerine geçişleri sağlayacaklar. Türkiye’ye yatırım yapmak üzere küresel oyun şirketleri ile sürekli temas halinde olacaklar.
Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, Türkiye’de oyun yazılımı hakkında önemli açıklamalarda bulundu; Video oyun pazarında dünyada hızlı giriş yapan ülkeler arasında yer alan Türkiye her geçen gün daha da fazla söz sahibi olmaya başlıyor. Pekcan, özellikle mobil platformda güzel oyunlar ürettiğimizi ve 2018 yılında rekor düzeyde ihracat yaptığımızı açıkladı. Yerli oyun geliştiricileri sayesinde bu noktaya geldiklerinin üstüne basan Pekcan, son iki yılda dijital oyun sektöründe ihracatı ikiye katladıklarını da dile getirdi. Bu rakamın 2019’un ilk çeyreği itibariyle 1 milyar 50 milyon dolar olduğunu belirten Pekcan, uzun süredir başarı ile sürdürdükleri Turquality programının oyun geliştiricileri içinde geçerli olacağını açıkladı. Buna göre artık yerli oyun geliştiricileri de bakanlıktan destek alabilecek.
Rakamlarla 2018 oyun pazarı
- Türkiye’de en çok indirilen ücretsiz mobil oyunlar
- Türkiye’de en yüksek ciro yapan mobil oyunlar
- Türkiye’de en çok izlenen yayıncılar
Raporun tamamına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz…