Gazi Teknopark’tan ‘Dünyaya açılım’ desteği
Gazi Teknopark’ın oldukça hızlı bir gelişim göstererek Türkiye’nin önde gelen teknoparkları arasında yerini aldığını kaydeden Gazi Teknopark Genel Müdürü Dr. S. Tuğrul İmer, “Enerjisini yüzde 30 oranında güneşten sağlayan bir yapıyız ve bunu diğer teknoparklarda da yaygınlaştırmak, bilgi birikimimizi paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Gazi Üniversitesi’nin desteği ve büyük ortaklığıyla 2007 yılında kurulan Gazi Teknopark, 2008 yılında faaliyetine başladı İmer, “Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’ndeki yaklaşık 20 bin metrekareye yakın kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Burada 106 firma ve yaklaşık 1000 personelle, 200’e yakın Ar-Ge projesi yürütülüyor” açıklamasını yaptı ve şu bilgileri paylaştı:
“‘Anahtar Kuluçka Merkezi’ ve ‘Anahtar Ön Kuluçka Merkezi’ gibi yaratıcılık, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün gelişmesini sağlayacak mekanizmaları geliştiriyoruz. Girişimcilere fikir aşamasından ihracata kadar her aşamada katkıda bulunuyoruz. Ar-Ge yapan şirketleri rahat ettirecek hizmetler vermeye çalışıyoruz. Tecrübeli ve dinamik ekibimizle; üniversite öğrencileri, akademisyenler ve şirketlerimizle kurduğumuz yakın temas sayesinde yaptığımız faaliyetlerle, bir yandan öğrenci ve akademisyenlerin ekosistem hakkında bilinçlenmesine katkı sağlarken diğer yandan akademik bilginin katma değere dönüşmesi için gerekli tüm desteği sağlayarak üniversite-sanayi iş birliğini ortaya koyuyoruz. Bunu da Gazi TTO (Teknoloji Tranfer Ofisi) aracılığıyla sağlıyoruz.”
Firmalarımızın adeta pazarlama bölümü gibi çalışıyoruz
Girişimcinin riske girmesi gerektiğine vurgu yapan İmer, konuşmasına şöyle devam etti: “Girişim Merkezi ve Workinton iş birliği ile başlattığımız ‘Idea2Product’ programıyla üniversite öğrencileri, tasarım odaklı düşünce teknikleriyle iş fikirleri geliştirmeyi öğreniyorlar. Teknolojik ve yenilikçi iş fikrine sahip öğrenci, mezun ve akademisyenler, bugüne kadar yüzde 60 başarı oranına ulaştığımız ‘BİGGAnahtar’ programıyla TÜBİTAK’ın verdiği 200 bin TL hibenin yanında, nitelikli eğitim ve mentorluk hizmetleri de alarak şirketleşebiliyor. BİGGAnahtar programı sayesinde 2017 yılından bu yana 42 girişimci, toplamda 7.100.000 TL hibe alarak şirketleşti. Bu programla TÜBİTAK’tan destek alarak Gazi Teknopark’ta şirketleşen girişimciler, proje süreleri boyunca ‘Anahtar Kuluçka’dan ücretsiz olarak faydalanırken, ‘Anahtar Atölye’de ise prototipleme çalışmalarını gerçekleştirebiliyor. BİGGAnahtar’da bu dönem; daha yüksek başarıları paylaşmayı hedeflediğimiz girişimcilerimizle yolumuza devam ediyoruz. 2013 yılından bu yana yürüttüğümüz programlarla 1200’ün üzerinde girişimciye eğitim/mentorluk hizmeti sağladık.”
“Şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için birçok program yürütüyoruz. Şirketlerimizin ulusal ve uluslararası kapasitelerini artırmak için çalışıyoruz. ‘Uluslararasılaştırma’, Gazi Teknopark için büyük önem taşıyor. Böylece şirketlerimiz daha çok iş ve iş birliği yapıp daha başarılı olabilecek” değerlendirmesinde bulunan İmer, şunları kaydetti:
“Firmalarımızın ihracat kapasitelerini artırmak ve uluslararası rekabet güçlerini geliştirmek amacıyla 2015 yılından bu yana ‘Gazi Bilişim Kümesi’ altında; eğitim, danışmanlık ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri düzenliyoruz. Bilişim kümemizle, yurt dışında bulunan yerel iş ortaklarımızla beraber adeta firmalarımızın pazarlama bölümü gibi çalışıyoruz. Ekibimizin özverili çalışmaları sayesinde, bilişim kümemizde bulunan firmalardan ihracat yapanların sayısını 1’den 7’ye çıkardık ve bu sayede 2017 yılında ‘Gazi Bilişim Kümesi’, Ticaret Bakanlığı tarafından iyi uygulama örneği seçildi. Diğer yandan küme firmalarımız da birbiriyle iş ve iş birliği yapmaya başladılar; yurt dışında birlikte ofis açan firmalarımız bulunuyor. Başka teknokparklardan da katılımlar oldu; diğer teknoparkları rakip olarak görmüyoruz. Teknoparklar arasındaki iş birliğini çok önemsiyoruz. Gazi Üniversitesi gibi teknik eğitimde öne çıkmış köklü bir üniversitenin teknoparkı da büyüyen, gelişen, destekleyen bir teknopark olmalı. Buradaki akademisyen ve öğrencilerdeki potansiyeli teknoparka da kazandırmak istiyoruz. Üniversitedeki buluşları ticarileştirme gayreti içindeyiz.”
Enerji projelerimizle demo teknoparkı olduk
“2013 yılında kurulan ‘Akıllı Enerji Farkındalık Sistemi’projesiyle; 264 kW güce sahip güneş panellerimizle, kendi enerjisini üreten sayılı teknoparklardan biri olmaya devam ediyoruz” açıklamasını yapan İmer, “Akıllı şebekeler, güneş pilleri, güneş yatırımları konusunda modelleme ve bilişim alanında Ar-Ge yapan kamu ve özel sektördeki paydaşlarımız, güneş enerjisi sistemimizden uygulama sahası olarak faydalanabiliyor. Bu sayede temiz enerji kullanımı ve alışkanlığı konusunda sosyal fayda yaratmak da hedeflerimiz arasında bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz enerji projeleriyle demo teknoparkı olduk. Enerjisini yüzde 30 oranında güneşten sağlayan bir yapıyız ve bunu diğer teknoparklarda da yaygınlaştırmak, bilgi birikimimizi paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Gazi Teknopark ekibinin gerçekleştirdiği her faaliyette, faydalanıcıların memnuniyetini göz önünde bulundurarak başarıyı hedeflemeye devam ettiklerine dikkat çeken İmer, şunları aktardı: “Dr. Mehmet Cansız tarafından yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı web sayfasında yayımlanan ‘2023’e Doğru Türkiye Teknoparkları’ araştırmasında yer aldığı gibi firmalarımızın, sağladığımız hizmetlerden yüksek memnuniyet duyduğunu gördük ve bundan dolayı çok mutluyuz. Bu başarı; bütün ekip arkadaşlarımızın başarısıdır ki bu bizi çok motive ediyor.”
Önümüzdeki süreçte yürüttükleri programlara yenilerini de eklemek istediklerini vurgulayan Dr. S. Tuğrul İmer, Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemine büyük katkılar sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.