Gecikmiş bir hesap
İstanbul Boğazı’nı aşan iki köprüde trafik yoğunluğu yüzünden yakıt ve iş kaybını Ulaştırma Bakanlığı hesaplamış: Yılda 3.5 milyar TL. Günde 5 milyon TL.
Nihayet, Türkiye’nin en önemli ticaret ve sanayi şehrinde trafiğin ekonomiye maliyeti hesaplanabildi. Bu hesap ne kadar sağlıklı ve doğru? Bilmiyoruz. Ama elimizdeki tek hesap (bunca yıllardan sonra) bir tek bu.
Ölçmezsen, bilemezsin… Bilmezsen, yönetemezsin…
ABD şehirlerindeki trafik sıkışıklığının Amerikan ekonomisine olumsuz etkisini Texas Ulaştırma Enstitüsü Kentsel Ulaşım Bilgisi adlı kurum hesaplıyor (tamu.edu/ums). 2011 Raporu’nda sürü sepet istatistik arasından sadece şu bir kaç tanesi, “bu işin” orada nasıl yaşandığını gösteriyor:
• ABD’de trafiği en sıkışık kent: Başkent Washington. Her sürücü, burada yılda 74 saatini trafikte bekleyerek geçiriyor. (Tablo 1, sayfa 20)
• Sadece bu şehirde her otomobil, 37 galon (140 litre) fazla benzin yakıyor.
• Sadece bu şehirde otomobil başına bunun maliyeti 1,495 Dolar.
Washington’u “trafik berbatlığı”nda sırayla Chicago, Los Angeles, Houston, New York, San Fransisco ve başkaları izliyor.
Toplam 439 Amerikan şehri (ve yöresi) için tıkanıklık maliyeti: 101 milyar Dolar (Tablo 2, sayfa 27).
Bu coğrafyada kaybedilen zaman: 4.8 milyar saat.
Fazladan harcanan yakıt: 1.9 milyar galon (71.9 milyar litre).
Bütün bu rakamları, yukardaki referanstaki raporda (5.12 MB) bulabilirsiniz. İstanbul ve Türkiye için de böyle hesaplar yapılamaz mı?