Geçmişe oranla daha hızlı büyüme
Bimsa İş Zekası Danışmanı Altay Rodoplu’ya göre bu alanda geçmiş yıllara oranla bir gelişim var. Çünkü önceki yıllarda yapılan projelere bakıldığında, veri sadece tablo ve grafik olarak görünümü raporlama için yeterliydi. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte, raporlamadaki talepler de değişiyor. Rodoplu bu değişimi şöyle anlattı:
“Bugünün taleplerinde mobil uygulamalar, hız ve gerçek zamanlı analiz raporlamada önem kazanıyor. Kullanıcılar artık gerçek zamanlı bilgiye cep telefonlarından, tablet PC’lerden saniyeler hızında ulaşmanın ve alternatif senaryolar, analizler, tahminler üretebilecekleri animatif uygulamaların yanında, teknik bilgiye ihtiyaç kalmadan kendi raporlarını hızlı bir şekilde hazırlayabilecekleri self-raporlama imkanı arıyorlar.”
İŞ SÜREÇLERİ YAKIN TAKİPTE
Oytek CRM / Veri Ambarı Grup Yöneticisi İlkay Öztürk’e göre de iş zekâsı çözümlerindeki eğilim; standart raporlama ve günlük sorgulamalardan, ileri seviye analitik iş uygulamalarına doğru yönelmiş durumda. Buna göre, ekonomik belirsizliklerin olduğu dönemlerde bile şirketler, müşteri kârlılığını optimize etmek, sahtekârlıkla mücadele, risk yönetimi, kritik başarı göstergeleri gibi birçok iş sorununu çözmek için ileri seviye analitik uygulamalarına bütçe ayırıyor. Öztürk, burada iş zekâsı çözümünden beklenen kritik özellikleri ise büyük boyutlu verilerle çalışma sırasında yüksek performans ve şirket içinde kullanılan operasyonel sistem ve diğer uygulamalar ile bütünleşik çalışabilmek olarak gösterdi.
Navigator İş ve Bilgi Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Cenk Bıçakçı, özellikle satış ve kârlılık raporlarının, şirketlerin en çok talep ettikleri ve görmek istedikleri raporlar olduğunu belirtti. Diğer talepler, sektöre göre değişmekle beraber, üretim maliyetleri, yavaş hareket gören malzemeler ve zamanında yapılan teslimatların analizleri, tedarikçi performansı analizleri Bıçakçı’ya göre, en çok talep edilen başlıklar olarak sayılabilir.
SORUNLAR, ÇÖZÜMLERİ DOĞURUYOR
SAS Kıdemli Danışmanı Dr. Pelin Bozkurt’a göre, iş zekâsı çözümleri, kurumlara müşterilerini daha yakından tanımaktan geleceğe dair öngörülerde bulunmaya kadar pek çok avantaj sağlıyor. Böylelikle sadece büyük ölçekli kurumlara değil, küçük ve orta ölçekli işletmelere de rekabet avantajını beraberinde getiriyor. Bu nedenle her sektörden kurum ve her ölçekten şirket bu çözümlerden faydalanarak güçlenebiliyorlar. Bozkurt, “Günümüzde artık internet bağlantısı, elektronik haberleşme gibi olanaklardan faydalanmayan işletme yok denecek kadar az. Bizler de bünyemizdeki iş zekâsı çözümleri ile KOBİ’lerimizin küresel rekabet içinde kendilerine yer bulabilmelerini destekleyecek projeler üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kurumsal performansı değerlendirmek, geleceği öngörüp kurumsal stratejiyi etkin sonuçlara dönüştürecek aktiviteleri optimize etmek amacıyla her sektörde uygulanabilecek, tahminleme modellerinden oluşan güçlü bir analitik platform ile birleştirilebilen stratejik performans yönetimi çözümümüz de var” dedi.
BI Technology Genel Müdürü Ruhver Barengi ise iş zekâsı alanında ön plana çıkan ihtiyaçların, bu konuda ön plana çıkan problemlere paralel geliştiğini vurguladı. Geometrik oranda artan veri hacimlerinin geleneksel raporlama yaklaşımıyla kontrol edilememesi, sıkıştırma ve bellek içi veritabanı konularını ön plana çıkarıyor. Bu kadar büyük veri kümeleriyle çalışırken aradaki ilişkileri, problemleri ortaya çıkartmak da son kullanıcı açısından çok kolay değil. Bu da iş zekâsı platformlarında veri görselleme özelliklerinin artmasına ve daha akıllı görsel bileşenlerle, son kullanıcının yalnız analiz yapabileceği değil, “nasıl analiz yapabileceği” konusunda yönlendiren önyüzler oluşmaya başladı. Barengi’ye göre sektördeki bir diğer problem, bir yandan hızlı karar vermeye çalışırken diğer yandan altyapıda minimum düzeyde kaynak kullanabilmek. Bu da iş zekâsı konumlandırmalarında çevik (agile) yöntemlerin kullanılabilmesine izin veren, hatta bu konuda uygulama geliştiriciler için altyapı sunarak, onları özellikle bu yöne doğru gitmeye doğru yönlendiren iş zekâsı platformlarını öne çıkartıyor.
İşletme açısından önem taşıyan ancak fark edilmeyen konular, Elsys İş Analitikleri ve Teknoloji Direktörü Serdal Mermer’e göre, bu uygulamalarla açığa çıkarılabiliyor. Bilgiye daha çabuk ulaşılması, doğru karar vermeyi kolaylaştırıyor ve uzun vadede şirketlerin rakiplerine kıyasla bir adım öne çıkmasında rol oynuyor. Mermer şu bilgileri verdi:
“İş zekâsı alanında özellikle kurumsal strateji yönetimi, bütçe ve planlama, konsolidasyon, analitik raporlama gibi başlıklardaki talepler ön plana çıkıyor. Bunların haricinde, kurumlar artık her türlü platform ve ortam üzerinden bu fonksiyonları yürütebilecekleri teknolojileri de kullanmak istiyor. Özellikle mobil olarak kullanılan erişilebilir iş zekâsı teknolojileri öne çıkıyor.”