GED Başkanı Esra Özden, BTvizyon Adana’da girişimcilik ekosisteminde teknolojiyi anlatacak
BTvizyon Adana, 14 Mart Perşembe günü Sheraton Grand Adana’da gerçekleşecek. Girişimciliğin merkezinde yer alan teknolojiyi BTvizyon’da sahneye taşıyacak Özden ile etkinlik öncesinde gerçekleştirdiğimiz röportaj sizlerle…
- Adana’da teknoloji merkezli girişimciliğin mevcut durumu nedir? Gelişmesi adına beklentileriniz ve çalışmalarınız nelerdir?
Adana, Türkiye’nin en etkin sanayi şehirlerinden biri. Şehir bir asrı geçen bir sanayi kültürüne sahip. Adana sanayisinde katma değeri yüksek üretimin önemli payı var. Şehirde transformatörden otobüse, glikozdan yanmaz kumaşa üretilen birçok ürün dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Kentin 2 milyar doları aşan ihracatının yarısı zor beğenen Avrupa ülkelerine gerçekleştiriliyor. Yanı sıra Adana çok güçlü devlet üniversitelerine sahip. Bu üniversitelerin etkin mühendislik bölümü var. Gerek Çukurova Üniversitesi gerekse Adana Alpaslan Türkeş Bilim Teknoloji Üniversitesi’nin ‘Bilgisayar Mühendisliği’ bölümlerindeki gençler bir taraftan eğitimlerini devam ettirirken farklı projelerin içerisinde olmaya da gayret gösteriyor. 2016 yılında kurduğumuz Girişimcilik Ekosistemi Derneği ile özellikle üniversiteli gençlerimizin inovatif iş fikirlerini hayata geçirecek ekosistemin çalıştırılmasına katkı sağlıyoruz. Genç girişimci adaylarımızı inovatif girişimcilik eğitimleriyle donatıyoruz. Onları ilgi alanları ve ihtiyaçlarına göre mentorlerle eşleştiriyoruz. Melek yatırımcılarla buluşturuyor, ilgili kurum ya da kuruluşlarla ilişkilerinde köprü görevi üstleniyoruz. Bu süreçte Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan meslek odalarına, özel şirketlerin oluşturduğu kurumsal üyelerimizle ekosistemin çalıştırılmasına katkı sağlıyoruz. İş fikri bilişim içeren girişimcilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Zira, Adana’nın bilişim alanında birçok Anadolu kentine göre daha fazla altyapı ve imkanlara sahip olduğunu düşünüyoruz. Kısacası sanayi kültürüne, güçlü üniversitelere, ilgili bölümlere ve insan kaynağına sahip olduğunu düşündüğümüz Adana’nın teknoloji merkezli girişimcilikte Türkiye’nin önemli üslerinden biri olacağına inanıyor, GED olarak bizler de bu doğrultuda faaliyetlerimize devam ediyoruz.
- Adana’da girişimcilikten bağımsız teknoloji ve bilişim ekosisteminin durumu nedir?
Şehrin teknoloji ve bilişim ekosistemini tam olarak kurulabildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değil. Ancak, bu doğrultuda önemli sayılabilecek adımlar var. Özel sektörün kumaştan tarıma, makineden otomotive ar-ge ve tasarım merkezleri kurulmaya başladı. Üniversiteler, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) gibi kurumlar gündemine teknoloji yoğun üretimi almış durumda. Örneğin, ÇKA Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi Kimya Vadisi ve Girişimcilik Merkezi projeleriyle bölgenin teknoloji ve bilişim ekosistemine önemli iki enstrüman kazandırmış oluyor. Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin son dönemde gerçekleştirdiği etkinlikler şehirde teknoloji ve bilişim ekosisteminin gelişmesine öncelikle farkındalık sonrasında tarafları buluşturma çerçevesinde önemli katkı sağlıyor.
- BTvizyon Anadolu Toplantıları bu noktada şehrinize nasıl bir katma değer sağlıyor?
Geçtiğimiz yıl Mersin’de gerçekleştirilen Bilişim Zirvesi’ne katıldım. Bilişim ve teknoloji şirketleri Anadolu’daki şirket, kamu, STK ve üniversite temsilcileriyle bir araya geliyor. Bu güzel bir etkileşim. Bilişim şirketleri yeniliklerini, deneyimlerini paylaşıyor. Bu tanışıklıklar hem sektörü hem de bu sektörün sunduğu hizmetleri geliştiriyor diye düşünüyorum. Teknoloji ve bilişim sadece ülke ekonomilerinin kaldıracı değil, bölgelerin, kentlerin de büyümesinde en önemli ihtiyaç. BTvizyon’un bu yöndeki etkinliğini sektör temsilcilerini, tedarikçileri, kullanıcıları bir araya getirdiği için çok değerli buluyorum.