Geleceğe bakış
Fuarlar, her sektörde, şirketlerin elde ettiği en yeni gelişmeleri paylaşma ve geleceğe yönelik beklentileri gıdıklayarak müşterileri kendine bağlı tutmaya çalışma platformlarıdır. Bu seneki bilişim fuarında da yenilikleri görmeye, şirketlere gıpta etmeye gidiyoruz.
Yeniliklerin, görünür amaçları, yararları yanında, onlara sonradan kazandırılacak ya da baştan düşünülmüş ama açıklanmamış gizli, amaç ve yararları da vardır. Örneğin, bir güvenlik sisteminin parçası olarak tasarlanmış, elektronik kapı açma anahtarı olan RFID cihazını, biz senelerce “Akbil” adıyla toplu taşıma bileti yerine kullandık. Bu sene sonunda artık Akbil, kullanımdan kalkıyor. Yerine, kredi kartı şeklindeki ödeme kartı çoktan uygulamaya girdi bile. Fuarı gezen meslektaşlarımın, izledikleri yenilikleri, bu tür düşünülmemiş uygulamalar yönünden de incelemelerini öneririm. Bakarsınız, bir yeniliğe hiç düşünülmemiş bir uygulama akıllarına gelir, başkasının yeniliğinden onlar da para kazanırlar.
Kişisel olarak ben, geleceğe bakışta, en çok, bilgisayarların kablo ile bağlı olmadığı uygulamaları merak ediyorum. ABD’de 300Mb/s hızlarda fiber internet bağlantısı hizmete sunulmuşken, havadaki kıt frekans kaynağının bu hızlarda isteyen herkese bu olanağı sağlayamayacağı açık. Havadaki kanalları genişletmek için belki, sağlığa etkisi üzerinde hâlâ uzlaşılmamış olan telsiz bağlantı için yeni frekans bantları belirlenecek, belki de “telsiz” yerine başka yöntemler kullanacağız. Frekansı ışık bölgesine çıkaran, başka bir deyişle elektro manyetik dalgalarla değil, ışık ile haberleşen, sizlerle Ağustos başında paylaştığım yöntem, ne vaat ediyor meraktayım. Bu konuda fuarda bir şeyler görmeyi çok arzu ederdim.
Gene sizlerle paylaştığım, grafen yardımıyla, silikon bir kanaldan geçen ışığa genlik modülasyonu verme yöntemi ile kim neler yapmayı planlıyor, fiberden geçirdiğimiz ışığın veri taşıma olanağını 10 ile mi 100 ile mi çarpmayı düşünüyor çok merak ediyorum. Bu konuda da fuarda bir şeyler görmeyi çok arzu ederdim.