Geleceğe bir adım daha atıldı
ICT Summit Eurasia–Bilişim Zirvesi’12, İstanbul’da iş ve teknoloji dünyasını sonraki adım için belirlemek için buluşturdu. 39 ülkeden katılımcı ve konuşmacıyı ağırlayan zirve, 31 konferans, 75 panele ev sahipliği yaptı. Bu yıl “Sonraki Adım” temasıyla 11-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12 üç gün boyunca ulusal ve uluslararası iş ve teknoloji dünyasını İstanbul’da ağırladı. Vodafone ana sponsorluğunda gerçekleşen ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere beş bakanlık ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İMMİB, TET ve KOSGEB destekleriyle düzenlenen zirve, 39 ülkeden katılımcı ve konuşmacıyı ağırladı.
Zirve, 31 konferans ve 75 panele ev sahipliği yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da açılışına Esenboğa Havaalanı’ndan hologram teknolojisi ile konuşma yaparak bağlandığı zirve, pek çok bakanlıktan da üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti. Eğitimden sağlığa, e-ticaretten güvenliğe, savunmadan, finansa, bulut bilişimden büyük veriye kadar bilişim ile ilgili her konunun yabancı konuklar ve uzmanlarla birlikte tartışıldığı zirvede gelecek adımları ve stratejileri belirlendi. Avrasya’nın en iyi projelerinin belirlendiği ICT Summit Eurasia Ödülleri de, sahiplerini zirvede buldu. Bu yıl uluslararası işbirliklerine zemin hazırlamak üzere ilk kez gerçekleşen eşleştirme-buluşturma toplantılarına da ev sahipliği yapan zirve, 23 ülkenin şirketlerinin yer aldığı 170 toplantıya da sahne oldu.
Sektörel konferanslarla, farklı alanlarda sonraki adımlar belirlendi
ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi’12 iki gün boyunca farklı pek çok konferans ve foruma ev sahipliği yaptı. 12 Eylül’de FATİH Projesi’nde Sonraki Adım Forumu kapsamında Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum-Coo Cho’nun Samsung’un akıllı okul çözümlerini katılımcılarla paylaştığı zirvede, FATİH Projesi de, her yönüyle tartışıldı. Telekomda sonraki adım, aynı gün uluslararası konukların katılımıyla gerçekleşen Telekomda Sonraki Adım Konferansı’nda ele alınırken, Mavi Masa etkinlikleri de, KOBİ’lerin teknoloji vizyonlarını geliştirmeleri noktasına ışık tuttu. Zirve, ikinci gününde “Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım”, “e-Sağlık, m-Sağlıkta Sonraki Adım”, “Dijital Oyunda Sonraki Adım”, “Girişimcilikte Sonraki Adım” konferansları, teknoloji sunumlarına ev sahipliği yaptı. Zirve, üçüncü gününde ise siber güvenlik konusunun irdelendiği Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayelerinde gerçekleşen Savunmada Sonraki Adım Konferansı, çevrimiçi ticaret altyapısı, ödeme sistemleri gibi konuların ele alındığı e-Ticaret, m-Ticarette Sonraki Adım Forumu, önemli saptamalar ortaya koyan Pazarlama ve Sosyal Medyada Sonraki Adım Forumu, Büyük Veri ve Bulut Bilişimde Sonraki Adım Forumları, sektör STK’ları tarafından düzenlenen Sektörü Geliştirme Forumları’na da ev sahipliği yaptı.
FATİH Projesi’nde kritik noktalar belirlendi, bilişim sektörüne mesaj yağdı
Zirve, 12 Eylül’de FATİH Projesi’nde Sonraki Adım Forumu’na ev sahipliği yaptı. Konferans, Türk bilişim sektöründen beklentileri ve proje için kritik noktaları ortaya koydu. Forumda projenin başarısı için sadece teknoloji değil, içerikten öğretmen eğitimine ve toplumsal dönüşüme uzanan tüm ayaklarının bütün olarak düşünülmesi gereği vurgulanırken, TÜBİTAK’tan gelinen noktada Türk bilişim sektörünün projeye katkı sağlayabileceği alanlar konusunda sektöre mesaj yağdı. Forum kapsamında gerçekleşen panel ise proje için önemli saptamaları ortaya koydu.
Avrasya’nın en iyi bilişim projeleri de sahiplerini buldu
Avrasya bölgesindeki ülkelerin BT şirketlerinin hayata geçirdiği başarılı uluslararası projeleri ödüllendiren ICT Summit Eurasia Ödülleri de zirvenin ilk gününde bu yıl final için Türkiye’den ve bölgeden seçilen 12 proje arasından sahiplerini buldu. Jüri Özel Ödülü, bu yılki ödüllerin tek yabancı adayı olan Bangladeşli FSB şirketinin Amar Desh Amar Gram (Benim Ülkem Benim Köyüm) projesinin oldu. Üçüncülük ödülünü Netaş’ın “Genband A2 İletişim Uygulama Sunucusu 9.1 sürümü” projesi ile elde ettiği ödüllerde, ikincilik Suudi Arabistan’da Riyad Kral Fahd Havaalanı “rapor yönetim sistemini” hayata geçiren TAV BT’nin oldu. Ödüllerde birinciliğe ise Hindistan GSM operatörleri Bharti Airtel ve Idea Cellular için “konum bazlı sosyal ağ çözümü” geliştiren Telenity layık görüldü.
Sonraki Adım Etkinlikleri farklı bir pencere açtı
Zirve kapsamında bu yıl gerçekleşen Sonraki Adım Etkinlikleri de, farklı bir pencere açtı. Mom-Z 2012 Kuşağı Annelerine Ulaşmak konulu panel, yeni nesil anneleri buluştururken, Akıllı Şehir İstanbul Forumu da, İstanbul’da akıllı şehir uygulamalarına ışık tuttu.
Küresel konuşmacılar zirve kürsüsünden önemli mesajlar verdi
Zirve, bu yıl ağırladığı küresel konuşmacılarla da katılımcıların ufuklarını açtı.
Charles Eisenstein: “Doğayı ve paylaşımı el üstünde tutacak bir ekonomiye ihtiyacımız var”
Yeni nesil ekonominin düşünce temellerini atan isimlerden Charles Eisenstein, zirve kürsüsünden önemli mesajlar verdi. Eisenstein, bugüne kadar doğru olduğuna inandığımız ekonomik modellerin aslında çökmeye mahkum olduğunu ifade ederek doğru ekonomik modelin doğayı el üstünde tutan, aşırı tüketime özendirmeyen ve paylaşıma dayalı bir ekonomi olduğunu belirtti.
ChangeLabs Kurucu Ortağı Dominic Thurbon “Değişime direnmekle yorulmayın”
Zirvenin ilk günündeki konuklardan biri de ChangeLabs’ın, uluslararası davranış değişikliği kuruluşunun kurucu ortağı Dominic Thurbon oldu. Markalardan örnekler vererek davranış farklılıklarını, bu farklılıkların barındırdığı hataları, insan yapısını ve bu yapının değişim mekanizmasını anlatan Thurbon, insan davranışlarını değiştirmenin işin sırrı olduğunu söyledi.
Alcatel Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim : “Geleceği belirlemek için mevcut teknolojilere bakmak gerek”
Alcatel Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim’de, zirvede yeni eğilimler ve teknolojiler hakkında önemli mesajler verdi. Geleceği belirlemek için mevcut teknolojilere bakmak gerektiğini söyleyen Kim, “Bell Laboratuvarları’nda birçok teknoloji geliştirildi. Mükemmele ulaşmak için çok çalışmak gerekli” dedi.
Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum-Coo Cho: “Türkiye’nin eğitim vizyonunu çok beğeniyorum”
Bum-Coo Cho, zirvede ülke olarak eğitime verdikleri oran doğrultusunda karşılığını doğrudan gelir açısından elde ettiklerinin bilgisini verdi. Bum-Coo Cho’nun verdiği bilgilere göre, Güney Kore eğitimdeki gelişmeyi sürdürebilmek için BT araçlarını kullanmaya karar verdi. Bu kararın ardından gerçekleştirilen uygulamalarda çocukların derse ilgisinin arttığı görülürken, öğretmen-öğrenci iletişiminde herhangi bir azalmaya raslanmadığı belirlendi. Türkiye’de de Samsun’da pilot uygulamaya başladıklarını belirten Samsung Yöneticisi, Türkiye’nin eğitim yatırımlarını ve vizyonunu çok beğendiklerini, ilerleyen dönemde birlikte çalışmak istediklerini vurguladı.
Siber Güvenlik Uzmanı Ralph Langner “Tüm makineler silaha dönüşebilir”
Zirvenin son gününde “Savunmada Bilişim, Ulusal Bilgi Güvenliği ve Siber Savaşlar Konferansı”nda Siber Güvenlik Uzmanı Ralph Langner sahne aldı. Özellikle Stuxnet virüsü üzerindeki çalışmalarıyla bilinen Langner, dünyadaki güvenlik ihtiyacını gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirdi. Langner, sadece akıllı cihazların risk oluşturmadığını dikkat çekti. En büyük hedefin; uluslar için kritik altyapılar olduğunu vurguladı.