Geleceği ‘bilgi’ şekillendirecek
Bölgesel İş Fırsatları Konferansı, yeni inovasyon kültürünün gelişimi, bu süreçten pay alabilmek için yapılması gerekenler, bireyler ve şirketlere bu yolda düşen görevlere dair önemli sonuçları ortaya koydu.
“ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ‘11 kapsamındaki oturumlardan biri, ‘Bölgesel İş Fırsatları Konferansı oldu. Konferansın açılışını, İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir yaptı. Üç gün boyunca 23 ülkeden konuşmacı ve 4 bine yakın iş profesyonelinin buluşacağı bir yapıyı hayata geçirdiklerini söyleyen Taşdemir, “Farklı konularda 83 oturum gerçekleştiriliyor. Bölgesel iş fırsatları oturumlarımız bu açıdan çok önemli” dedi.
Taşdemir’in ardından, Berlin Teknik Üniversitesi DAI -Labor CEO’su Prof.Dr. Şahin Albayrak konuşmasını yaptı. Almanya’nın büyük bir inovasyon merkezini hayata geçirdiğini, kendisinin de bu yapının başkanlığını yaptığını belirten Prof.Dr. Albayrak, şöyle devam etti:
Yeni inovasyon
kültürü oluşuyor
“Sınırlar kalkıyor, ama fırsatları anlayabilmek için problemleri görmemiz lazım. Bilgi iletişim teknolojileri inovasyonların çoğunda katkı sağlıyor. İnovasyon her yerde olacak ve hayat standartlarımızı değiştirecek. Bilgi iletişim teknolojileri konusunda araştırma ve geliştirme yapmaktan kastım, yeni mimari modeller, işletme ve zekâ sistemleri icat etmemiz lazım. Şehirler büyüyor, ‘mega city’ler oluşuyor. Bunun en güzel örneği İstanbul ve şehir daha da büyüyecek. Amacımız bilgiyi hızla bulup, iyi bir biçimde kullanıp, yeni ürünlere çevirmek olmalı. Teknolojide inanılmaz gelişim var. Bu da çözüm fırsatı demek. Arama değil, yeni bilgi motorları çıkacak. Yeni kullanıcı arabirimleri oluşacak. İletişimde güvenli internet, bulut bilişim yapısı ve gizlilik öne çıkacak. İnovasyon merkezleri oluşmalı. Devlet Almanya’da bunu destekliyor, şirketler ve üniversiteler buna katılıyor. Yeni inovasyon kültürü oluşuyor.”
Küreselleşmenin
etkisi her alanda
Prof.Dr. Albayrak’ın ardından, TAV Holding İcra Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener söz alarak, gerek Türkiye’de gerekse küresel bazda havacılık sektörünün son yıllarda sergilediği gelişimi, sunduğu potansiyeli ve geleceğine yönelik beklentileri TAV Holding’ten örnekler vererek anlattı. TAV Bilişim’in geliştirdiği ürünlerin ve pratikteki uygulamalarının kendilerine fark yarattığını vurgulayan Şener, “Küreselleşme ile havacılık sektörü şirketleri hızla büyüdü. Dünyada 5 milyar insan seyahat ediyor” dedi.
Konferansın son bölümünde ise, “Sınırlar Ötesi İş Geliştirme Pratikleri” başlıklı bir panel düzenlendi. Fortune Türkiye dergisi teknoloji editörü Kerem Özdemir’in panel başkanı olduğu oturumun konukları TÜBİSAD Başkan Yardımcısı ve İnnova Bilişim Çözümleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Aydın Ersöz, Cisco Systems Strateji ve İş Geliştirme Bölge Müdürü Dr. Yasemin Yücel Karasu ve Ericsson Global Pazarlama Direktörü Yiğit Kulabaş oldu. Konuşmasında sınırlara bağlı kalmamanın ve küreselleşmenin önemine dikkat çeken, buna komşu ülkelerdeki politik gelişmelerden örnek veren Aydın Ersöz, “Bu sayede Türk şirketleri, batılı şirketlere göre tercih edilir hale geldiler. Bu da Ortadoğu’da manevra kabiliyetimizi artırdı” derken, Türkiye’deki sermaye eksikliğine dikkat çekti. Dr. Yasemin Yücel Karasu ise, özellikle Hindistan ve Çin’de yayılmanın öneminden bahsederken, gelecekteki iş hayatının temelinde Ar-Ge yatırımlarının yattığını vurguladı. Yiğit Kulabaş da, genel ve ekonomik enteresanlıklara dikkat çekerken, Türkiye’nin markalaşma problemine de vurgu yaptı.