Geleceğin dünyası birleşik altyapı mimarisi üzerinde kuruluyor
HP, birleşik altyapının gücüne inanıyor._x000D_
Birleşik altyapı mimarisi şirketlerin değişen ihtiyaçlarını her koşulda karşılayabilen esnek bir teknoloji altyapısının temellerini atıyor. Birleşik altyapının gücüne inanan HP, endüstri standartlarını şekillendirme ve öncü olma hedefinde.
Sanallaştırma son yıllarda bilişim sektörünün gündeminde başı çeken konulardan biri. Şirketler bu konuda ilgilerini günden güne artırırken, sanallaştırma ile ilgili birçok etkinlik de düzenleniyor. Bunlardan biri Ocak ayı sonunda İngiltere’nin Londra şehrinde gerçekleştirildi. ‘HP EMEA Virtualisation Press Roundtable’ de HP’nin hem sanallaştırma, hem de birleşik altyapı, endüstri standardı sunucular konularında strateji ve hedefleri paylaşıldı, hem çözümlerle ilgili bilgiler verildi hem de İngiltere’nin üçüncü büyük internet telefon servisleri sağlayıcısı Gradwell Telecom ile gerçekleşen başarı öyküsü de EMEA bölgesi bilişim basınına aktarıldı.
Sanallaştırmaya yatkın altyapı
Etkinlik sırasında HP EMEA Bölgesi Endüstri Standardı Sunucuları Başkan Yardımcısı Christian Keller ile söyleştik. Geleceğin dünyasının birleşik altyapılar üzerinde kurulacağını düşünen Keller, birleşik altyapının önemli bir vizyon olduğunu bunun yanı sıra büyük pazar fırsatlarını da yarattığını dile getirdi. Günümüzde BT tarafında yaşanan tüm sıkıntıların birleşik altyapılara olan ihtiyacı işaret ettiğini anlatan Keller, “Birleşik altyapı mimarisi şirketlerin değişen ihtiyaçlarını her koşulda karşılayabilen esnek bir teknoloji altyapısının temellerini atıyor. Böylece şirketler BT bütçesinin daha büyük bir kısmını inovasyona ayırabiliyor. Bu mimari operasyonel uygulamaların geliştirilmesi için ideal ortamı sağlıyor. Sanallaştırma teknolojilerine yatkınlığı ile HP’nin birleşik altyapı mimarisi var olan sistemlerden en fazla verimin alınmasına olanak sağlıyor” dedi.
“KOBİ pazarı kilit bir alan”
Kriz koşullarına rağmen EMEA Bölgesinde geçen yıl HP Endüstri Standartları Sunucuları tarafında olumlu gelişmeler olduğunu ve pazar payını artırdıklarını açıklayan Keller, IDC’ye göre EMEA’da HP ISS’nin yüzde 50’lik bir pazar payına ulaştığını söyledi. Keller, “Ayrıca BladeSystem ailesini de genişlettik. 2010’da önceliğimiz müşterilerimizin maliyetlerini düşürmek, karmaşık yapılarını kolaylaştırmak, esnekliklerini artırma konusunda onlara yardımcı olmak olacak. Bunun yanı sıra scale-out sunucularla endüstri standartlarını geliştirmek ve yüksek performans bilgiişlemle web 2.0 pazarında gidişatı belirleyici öncü bir konumda olmak istiyoruz. Diğer kilit alanımız ise KOBİ pazarı. Hedefimiz, gelişen pazarlarda bu segmentteki varlığımızı yeni ürün, çözüm ve gelişen kanal-iş ortağı ağıyla güçlendirmek olacak”dedi.
HP ISS’in Türkiye’de güçlü bir konumda bulunduğunu dile getiren Keller, HP ISS tarafında 2009’un HP’nin arka arkaya yüzde 50’nin üstünde pazar payıyla kapattığı üçüncü yıl olduğunu söyledi. Keller, 2009’da Türkiye’de KOBİ pazarı ve üretim tarafında yaşanan sıkıntılara rağmen, 2010’da bu iki alanda olumlu gelişmelerin yaşanmasını beklediğini belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sunucu gelirleri içinde Türkiye’de blade’lerin oranı yaklaşık yüzde 20. Bu halen EMEA ortalamasının altında. Ama diğer yandan Türkiye’de blade tarafında her yıl yüzde 50’ye varan büyümeler bizi ümitlendiriyor. Blade, birleşik altyapı vizyonumuz ve ürün portfoyümüz için çok kritik. Sunucular, ağ, veri depolama tarafında iş iyiden iyiye artık blade’e doğru kayıyor. Blade ve yeni nesil sunucularla enerji tüketimi ve operasyonel giderler azalıyor. Türkiye ile ilgili en önemli hedeflerimizden biri de sunucu pazarını büyütmek.”