Geleceğin eğitimi ve yeni teknolojiler tartışıldı
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ve Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) öncülüğünde iki yılda bir düzenlenen ‘Uluslararası Future-Learning Konferansı’; 9-11 Kasım tarihlerinde, ‘Creating A Human-Focused Future / İnsan Odaklı Bir Gelecek Yaratmak’ ana temasıyla dokuzuncu kez kapılarını araştırmacı, eğitimci, kamu ve özel sektör çalışanlarına açtı. Etkinlik bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Üniversitesi, TBD ve Atılım Üniversitesi iş birliğiyle ve TUYAFED’in katkılarıyla Ankara’da Atılım Üniversitesi’nde hibrit olarak gerçekleştirildi. 11 Kasım tarihindeki Kapanış Oturumu’na MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar da katıldı.
Bu yıl Atılım Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Uluslararası Future-Learning Konferansı’nın uluslararası nitelikte olması Türkiye ve diğer ülkelerdeki çalışmaların farklılık ve benzerliklerini ortaya çıkarabilme fırsatı da sunuyor. Konferansın; insana odaklı dört alt teması olan ‘Eğitim, Oyunlaştırma, Doğal Afetlerle Mücadelede Yeni Teknolojiler ve İnsan, Yaratıcılık’ ile birçok alandaki araştırmacının disiplinlerarası tartışmasına, iş birliğine ve beyin fırtınasına olanak sağlaması hedeflendi. Bu bağlamda enformatik ve öğrenme alanındaki yeniliklerle yaşam boyu öğrenme sürecinde en doğru, etkin ve verimli teknoloji, yöntem ve stratejilerin geliştirilebilmesi için yenilikçi fikirlerin insana odaklı gelecek çerçevesinde tartışılması sağlandı.
Yapay zekâ ile oyun yoluyla Alzheimer hastalığının nasıl tedavi edileceği anlatıldı
Konferansın 11 Kasım tarihinde düzenlenen ‘Kapanış Oturumu’na; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, Konferansın Eş Başkanları; Dr. Aydın Kolat ve Prof. Sevinç Gülseçen, Atılım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meltem Eryılmaz, Arizona State Üniversitesi’nden Prof. Gary Grossman, TÜYAFED Genel Başkanı Mustafa Çalış ve Enocta CEO’su Ahmet Hançer katıldı. Gerçekleştirilen 8 panel ile birlikte konferansın genel değerlendirmesinin yapıldığı kapanış oturumunda Prof. Sevinç Gülseçen, eğitimde sporun ve sporda eğitimin öneminden bahsetti. Akademik açıdan spora yaklaşıldığını belirten Gülseçen, bundan sonraki konferanslarda sporun ana konulardan birisi olması gerektiğinin altını çizdi. ‘Eğitim ve Oyunlaştırma’ paneli hakkında bilgi veren Doç. Dr. Meltem Eryılmaz, “Öncelikle bu konferans bizim için çok önemli. Daha önce hep İstanbul’da gerçekleştiriliyordu. İlk defa Ankara’da ve Atılım Üniversitesi’nde düzenledik. ‘Eğitim ve Oyunlaştırma’ panelinde; oyun sektörü nereye gidiyor ve neden bu yatırımlar yapılıyor konuları irdelendi. Yapay zekâ ile oyun yoluyla Alzheimer hastalığının nasıl tedavi edileceğine dair sunum yapıldı. Akademi ve özel sektörün birbirine ne kadar ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Eğitimde oyunlaştırmanın eğitimi nasıl daha cazip hale getirebileceği konuşuldu. Ne kadar çok ortak noktamız olduğunu anladık ve motivasyonun artırılmasında oyunun ne kadar kıymetli olduğunu görmüş olduk” değerlendirmesinde bulundu.
Etkinliğin en önemli sermayesi: Gençlik
TÜYAFED Genel Başkanı Mustafa Çalış, eğitim ve ihracatın iki ana temaları olduğuna dikkat çekerek “Tüm Türkiye’den gelen gençler sıkıntılarını bizlerle paylaştı. Etkinliğin en önemli sermayesi; gençlik oldu. 3 gündür ekip olarak buradayız, büyük heyecan duyduk” dedi. İngilizce olmadan yazılımın da ihracatın da olamayacağını kaydeden Çalış, bu nedenle ‘1 Milyon İngilizce Öğreniyor’ projesi başlattıklarını ifade etti. Enocta CEO’su Ahmet Hançer, insanı odağına almayan bir dönüşümün olamayacağını vurgulayıp “Türkiye’de genç işsizlik var. Yetişkin işsizliğinde de üst sıralardayız. Diğer yandan şirketler de yetişmiş insan kaynağı bulamıyor. Ancak yetkin insan kaynağının geliştirilmesiyle bir yere gelebiliriz” dedi. Her yaşta kendi potansiyelimizi yeniden keşfedebileceğimizi, yeni iş alanlarına girebileyeğimizi dile getiren Hançer, “Bu nedenle öğrenme ve teknolojiyi etkin kullanma çok önemli” şeklinde konuştu. Dr. Aydın Kolat, mesleki ve teknik eğitimin öneminin altını çizerek Gençlik Paneli’ne katılan gençlerden bahsetti ve onların aktardığı düşünceleri şöyle paylaştı: “Kavramsal bilgiyi deneyimlemek istiyoruz. Sanal laboratuvar yerine gerçek laboratuvar istiyoruz. Çevrim içi eğitimler yerine ‘yaparak ve yaşayarak’ öğrenmek istiyoruz. Bilimsel araştırma süreçlerine dayalı bilimsel çalışmalar yapmak istiyoruz.” Oturuma çevrim içi olarak katılan Prof. Gary Grossman, geleceğe odaklanırken geçmişe de bakmak gerektiğinin altını çizerek geçmişten ders çıkarmanın önemini dile getirdi. Şu anda elimizde bilgi, bilim ve teknoloji olduğunu belirten Grossman, sorunun küresel sürdürülebilirlik krizi olduğunun altını çizdi.
ÖBA’da öğretmenler ‘İklim Değişikliği’ dersi alıyor
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, iklim değişikliğinin, geleceğin en önemli konusu fırsat eşitiliği ile birlikte odaklanılacak bir konu başlığı olduğunu kaydederek MEB’in de çalışmalarında bundan ayrı kalamayacağını ifade etti ve ‘Çevre Dostu 1000 Okul Projesi’ başlattıklarını kaydetti. Hedefin; tüm okullarda dönüşümün sağlanması olduğunu belirten, çocuklarda farkındalık oluşturmak için büyük çaba harcadıklarını dile getiren Aşkar, “Temel eğitimde öğretmenlere de çok ilgi gösteriliyor. ÖBA’yı devreye aldık. Burada öğretmenler İklim Değişikliği dersi alıyor. Sıfır Atık kütüphaneler yapıyoruz. Diğer yandan çocuklarımızın eğitimden kopmaması için önlemler almaya çalışıyoruz. ‘Biz bu çocukları neden kaybediyoruz?’ sorusunu gündeme getiriyoruz ve yapay zekâ ile inanılmaz analizler yapılıyor. Mevsimlik tarım işçiçilerinin çocuklarıyla da irtibattayız” açıklamasında bulundu. Bakan Yardımcısı Aşkar, uzaktan eğitime dikkat çekerek EBA’nın yenilenmesi üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getirdi ve yüz yüze eğitimle birlikte harmanlanmış eğitimin önemi üzerinde durdu. Aşkar, meslek lisleriyle ilgili alınan yolu anlatarak “Meslek liseleri sanayi ile ya da kendi alanlarıyla ilgili müfredat oluşturuyor” dedi. Prof. Dr. Petek Aşkar, şu noktaları da vurguladı: “Yetişkinler için Özel Eğitim Merkezleri kuruldu. ‘Hayat Boyu Öğrenme’ çerçevesinde Halk Eğitim Merkezleri çok yaygın. 1 milyona yakın Halk Eğitim Merkezi var.”
“Çok güzel deneyim paylaşımlarına şahit olduk”
Dr. Aydın Kolat, ‘Uluslararası Future-Learning Konferansı’nı ilk kez 2004 yılında İstanbul Üniversitesi’nde düzenlendiğini hatırlatarak “Sadece uzaktan eğitimi tartışmayalım, geleceğin eğitimini, yeni teknolojileri tartışalım; farklı üniversitelerde, yerleşkelerde bunları düzenleyelim istedik” dedi. Üniversitede öğrencilerin ilgisini çekecek konular da belirlemek istediklerine dikkat çeken Kolat, Atılım Üniversitesi’ndeki öğrencilerin katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TÜYAFED’in de devreye girdiğini aktaran Kolat, “MEB’ten rica ettik; TEKNOFEST’te ödül kazanmış öğrencileri davet ettik. Katılımcı gençlere bu başarılı öğrencilerin deneyimlerini aktarmalarının motive edici olabileceğini, umut aşılayabileceğini düşündük. Çok güzel deneyim paylaşımlarına şahit olduk” dedi. Yaratıcılık konusunu özellikle 10 Kasım tarihine denk getirdiklerini ifade eden Kolat, “Atatürk’ün eğitimde yaratıcılığını ve eğitimde yaratıcılığı tartıştık” dedi. Prof. Dr. Petek Aşkar’ın katılımın da çok değerli olduğunu aktaran Kolat, “Karşılıklı olarak yaptığımız çalışmalar hakkında birbirimizi bilgilendirdik” dedi. Dr. Aydın Kolat, yurt içinden ve yurt dışından yapılan akademik sunumların önemine dikkat çekip “Gelecekteki öğrenmenin yurt dışındaki uygulamalarını da katılımcılar tanımış oldu” değerlendirmesinde bulundu.