Geleceğin fabrikaları için çözümler zenginleşiyor
Yeni nesil fabrikaların tasarımı için harekete geçen Cisco, bu amaçla Cisco Bağlı Fabrika (Cisco Connected Factory) portföyüne üç yeni çözüm ekledi. Kullanım kolaylığı, güvenlik, daha doğru ve çok bilgiye ulaşmayı sağlayan bu çözümlerle Cisco, üretim sektöründe dijital dönüşüm adına önemli bir yapı sunuyor. Cisco Türkiye IoT ve Dijital Dönüşüm İş Ortakları Müdürü Özgür Civek, “Üretim; dijital dönüşümden en çok etkilenecek sektörler arasında 8’inci sırada. Tüm dünyada sanayinin dijitalleşmesi ile gelecek 10 yılda 6.4 trilyon dolarlık ek değer üretmesi bekleniyor” bilgisini verdi.
Fabrikaların dijitalleştirilmesi ile birçok fayda sağlanabileceğine dikkat çeken Özgür Civek, böylece üretim kesintilerini yüzde 48, hatalı ürün oranını da yüzde 49 düşürmenin mümkün olabileceğini söyledi. Civek, şöyle devam etti:
Verinin gerçek gücünden yararlanma fırsatı
“Ayrıca yeni ürün çıkarma süresi yüzde 23 kısalırken, ekipman verimliliği yüzde 16, stok devir hızı ise yüzde 35 oranında artırılacak. Enerji maliyetlerinde ise yüzde 18 tasarruf sağlanabilecek. Cisco, bu süreçte fabrikalarından birini de pilot uygulama olarak “Geleceğin Fabrikası”na dönüştürdü. Fabrikaya bin 300 adet takip, görüntüleme ve uyarı yapan sensör yerleştirildi. Cisco bu uygulamaları diğer fabrikalarda da gerçekleştirerek, yüzde 20-30 arasında güç tasarrufu ve yıllık 1 milyon dolardan fazla maliyet tasarrufu öngörüyor. Cisco Bağlı Fabrika bugünün üretim siloları arasındaki verinin gücünü sağlıyor. Cisco çözümleri üç başlıkta tam görünürlük sağlıyor: Kullanım kolaylığı, güvenlik, daha iyi bilgi edinme.”
Cisco Bağlı Fabrika portföyüne eklediği üç yeni çözüm şöyle sıralanıyor:
1. Zaman duyarlı ağ oluşturma (Time Sensitive Networking) artık IE4000 switch ailesinde destekleniyor. Bu, veriyi koruyan ve misyon kritik uygulamaların ağ üzerinde sorunsuz çalışmasını sağlayan yeni bir standart ve bu çözüm ilerideki ihtiyaçları da karşılayacak.
2. IoT bilgisi için Bağlı Varlık Yöneticisi (Connected Asset Manager – CAM) bir sanallaştırma aracı ve farklı kaynaklardan aranan veriyi seçip çıkarabiliyor, tesis içinde farklı yerlerde bulunan verileri birbirine bağlayabiliyor. Herhangi bir analitik motoru ile kullanılabilen sistemde raporlama, basit bir arayüzde sürükle-bırak ile yapılabiliyor.
3. Endüstriyel Ağ Direktörü (Industrial Network Director) çözümü BT departmanlarının yanında cihazları kullanan teknisyenleri de düşünerek geliştirildi ve tüm tesis ağının kontrolünü sağlıyor. Hızlı kurulumu sayesinde fabrikada iş duraksamasına da yol açmıyor. Tak-çalıştır özelliği sunan çözüm, programlama da gerektirmiyor.