Geleceğin kadın mühendislerine destek bugünden başlar!
Merhaba,
Yeni haftaya, yerelden küresele uzanan bir başarı hikayesi ile başlamak isterim. Çünkü yılın başında İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa ve İspanya operasyonlarını başlatan Getir’in, Avrupa yolculuğunda hizmet verdiği en yeni ülke İtalya oldu. Hizmet verdiği ülke sayısını 7’ye çıkaran Getir, Milano’nun ardından İtalya’da yeni şehirlere yayılmayı planlıyor. Kısa zamanda Portekiz pazarı, yıl sonuna kadar ABD pazarına girmek hedefleniyor.
Çevreci adımları belirtmeden olmaz. P&G, hammaddeden perakendeciye uzanan tüm süreçlerinde operasyonları ve tedarik zincirinde 2040 yılına kadar karbon nötr olmak üzere hedeflerini belirlemiş. Öyle ki şirket, güncellediği 2030 hedeflerinde emisyon oranlarını operasyonlarda yüzde 50, tedarik zincirinde ise yüzde 40 azaltacak, 2040’da operasyonlarında ve tedarik zincirinde karbon nötr olacak. İklim değişikliğine yönelik yapıcı, mantıklı, uygulanabilir ve sürdürülebilir adımların sonuna kadar yanındayız. Hem inovasyon gücüyle öne çıkan P&G de yaratıcılığını bu yolda kullanmakta kararlı olduğunu vurguluyor.
Gurur veren bir haberde sıra. Kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almasını amaçlayan ve SOCAR Türkiye’nin katkılarıyla kapsamı bu yıl daha da genişleyen “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesine başvurular 10 Ekim’de sona erdi. Üniversitelerin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, endüstri, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin kabul edildiği projeye, SOCAR Türkiye’nin sağladığı desteklerle bu yıl kimya mühendisliği öğrencileri de başvurabilmiş. Geleceğin kadın mühendislerine burs desteği yanında kişisel ve mesleki gelişim programları da sunulan projede SOCAR Türkiye, burs imkânından yararlanacak öğrencilere online eğitimler, mentorluk ve staj olanaklarıyla çok yönlü destek verecek.
Mercedes-Benz’in meslek sahibi olmak isteyen kız öğrencileri eğitim yolunda desteklemek üzere ÇYDD ile hayata geçirdiği “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında, Robincode.org işbirliği ile çevrimiçi düzenlenen “Teknolojiyi Yöneten Geleceğini Yönetir” temalı Mercedes-Benz Bilişim Teknolojileri Eğitim Programı’na bu sene Anadolu ve Fen Liseleri’nde okuyan 67 öğrenci katılmış. Mercedes-Benz Bilişim Teknolojileri Eğitim Programı’nın ilk üç uygulaması, eğitmenlerin puanlamaları ve öğrencilerin online sunumlarının ardından belirlenmiş. Tuana Filiz Özkan, kullanıcıların yaşadığı bölgelerde bulunan marketleri inceleyen ve onlara ürünleri karşılaştırarak en uygun fiyatlı olanını gösteren uygulaması ile birinci olmuş. Yağmur Aşan, pandemi nedeniyle ya da çeşitli nedenlerle evinden çıkamayan, özellikle yaşça büyük insanların ihtiyaçlarının gönüllü kişiler tarafından karşılanmasını sağlayan uygulaması ile ikinci olmuş. Programın üçüncüsü ise iklim değişikliğinin etkilerini azaltma konusunda farkındalık yaratan ve karşılaşılacak tehlikelerin önlenebilmesi için bireysel adımların atılmasını sağlayan uygulaması ile Ayşenur Polat. Mercedes-Benz’in ÇYDD ile birlikte 2004’de 17 ilde 200 kız öğrenciyi destekleyerek başlayan “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi, 17 yıldır aralıksız sürdürülüyor. Proje kapsamında lise öğrencilerine burs veren Mercedes-Benz, üniversiteyi kazanan bursiyerlerine de desteğini sürdürmeye devam ediyor. Proje kapsamında, her yıl bin öğrenciye burs veriliyor.
Finans dünyasının tüm bileşenlerinin buluştuğu, yenilikçi projelerin ve pazarlama başarılarının ödüllendirildiği Sardis Ödülleri sahiplerini bulmuş. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Sardis Ödülleri’nde ödüller İnovasyon, Finans ve Finans Teknolojilerinin Yenilikçi Kullanımı, Yaratıcılık, Pozitif Sosyal Etki olmak üzere 4 bölüm altında 65 kategoride dağıtıldı. Türkiye İş Bankası’nın İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu projesi Sardis Büyük Ödülü’ne layık görüldü. İnovasyon, Finans ve Finans Teknolojilerinin Yenilikçi Kullanımı ile Pozitif Sosyal Etki Bölümlerinde en çok puanı alarak Yılın En İnovatif Kuruluşu, Yılın En Sorumlu Finansal Kuruluşu ve Yılın Finans Teknolojilerini En İyi Kullanan Kuruluşu unvanlarını elde eden Türkiye İş Bankası oldu. Yaratıcılık Bölümü’nde en yüksek puanı toplayan Paribu Yılın En Yaratıcı Finansal Kuruluşu oldu.
Sektörümüzden bir isimle ilgili bir haberim var. Hayat tarzımızı allak bullak eden pandemi, radikal kararları beraberinde getirdi. Erdal Kaplanseren, medya sektöründe yazar ve yönetici olarak geçirdiği 24 yılın ardından müzisyenliğe başladı ve bestelerinden oluşan ilk albümünü yayımladı. Enstrümantal bestelerinden oluşan ilk albümü İstanbul’da, ağırlıklı olarak Batı çalgılarını orkestra düzenlemeleriyle oluşturan Erdal Kaplanseren’in 2022’de bir albüm ve farklı single’lar yayımlama planları var. Dijital müzik platformlarında yayımlanan ve 6 şarkıdan oluşan İstanbul’un kayıtları devam ederken, yeni albüm projesi için de çalışmalara başlayan Erdal Kaplanseren’i dinlemeye devam o vakit.
Bu hafta iki kitabım var. İlki, Emrihan Aydın’ın organizasyonlarda nasıl etkin bir yönetim modeli oluşturulabileceği konusunu ele aldığı üçüncü kitabı “Kamu ve Özel Sektörde Kurumsal Yönetim Modeli”. İkinci kitabım ise bilişim teknolojileri ve yazılım sektörlerinde uzun zamandır görev yapan iki tecrübeli isim olan Orhan Kalaycı ve Eren Özdemir’in “Agile Dönüşüm: Organizasyonel Çevik Dönüşümler İçin 5 Önemli Adım” kitabı. 30. yılını kutlayan Scala Yayıncılık tarafından yayınlanan kitap; Agile Dönüşüm kavramına dair bir rehber niteliğinde.
Haftaya yine buradayım,