Geleceğin “riskli” yatırım aracı Bitcoin
Son günlerin en revaçta sayısal para birimi Bitcoin ile ilgili merak edilenleri Emre Kenci ile konuştuk.
BTCTurk CTO’su Emre Kenci ile İnterpromedya’nın “Ödeşmenin Dijital Halleri” etkinliğindeki konuşmasından önce bir araya geldik. Türk lirasıyla Bitcoin işlemlerini gerçekleştiren ilk kurum olarak tanıdığımız kurumun temsilcisi olarak tanınan Kenci, son 4 yıldır internet girişimleriyle uğraştığını belirterek sözlerine başladı.
Kerem Tibuk’un ortaklığında kurdukları BTCTurk’ün kısa sürede beklentilerinin üzerinde büyüdüğünü belirten Kenci, “Bitcoin’in fiyatının artmasıyla ilgi de aynı oranda artış gösterdi. Kullanıcı sayısı bazında hedeflerimizi kısa süre önce doldurduk” dedi.
“Geleğin parası Bitcoin”
Özellikle sayısal ödeme sistemlerinde Bitcoin’in gelecekte çok önemli bir yeri olacağına inandığını dile getiren Emre Kenci, uluslararası para transferlerinde ve bir yatırım aracı olarak giderek popülerleşeceğini düşündüğünü belirtti.
Sınırlı sayıda Bitcoin’in ileride arz problemiyle karşılaşması da bir başka endişelerden biri. Kenci bu durumu şu şekilde açıklıyor:
“Bitcoin sıfırdan sonra sekizinci basamağa kadar bölünebiliyor. Yani yüz milyonda bir Bitcoin transfer etmek mümkün. Dolayısıyla 21 milyonla sınırlı olan Bitcoin, 8’e bölünebildiği için ticarette de kullanılabilecek kadar fazla arz edilebilir.”
Gerekli yasal düzenleme var mı?
Kenci’nin ifadesine göre, Bitcoin bir değer transfer aracı. Dolayısıyla da takas sistemine dayandığı için yasal olarak bir sorun yok. Ancak Bitcoin ile yapılan ödemelerin nasıl muhasebeleştirileceği, vergilendirileceği ve kullanıcıların nasıl koruma altına alınacağı gibi konularda düzenleme yapılması bekleniyor. Türkiye’de henüz bir girişim yokken, Almanya’da özel para birimi olarak kabul gördü ve nasıl vergilendirileceği konusunda düzenlemeye gitti.
BDDK’nın açıklaması önemli
Kenci’nin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de bu yıl içerisinde çıkan elektronik para kanunu, bilinen para birimlerinin sayısal hallerini düzenliyor. Örneğin, ortaya çıkan elektronik paranın karşılığı kadar rezerv bulundurma zorunluluğu var. Fiziksel olarak bir karşılığı olmadığı için Bitcoin, bu kanundaki elektronik para birimine uymuyor.
BDDK açıklamasında, Bitcoin’in kendi kontrollerinde olmadığını duyurdu. Bitcoin’in riskli bir yatırım aracı olarak duyuran BDDK açıklamasına katıldığını aktaran Kenci, “Bu uyarıya katılıyoruz. Çok yükseldiği gibi çok düşüş de yaşadı. O nedenle insanlar riskini üstlenemeyeceği meblağları buraya yatırmamalı. Merkezi bir yapısı olmadığı için Bitcoin transferi geri alınamıyor” şeklinde konuştu.
Bitcoin’lerin değerinin artmasıyla birlikte siber suçluların da gözü bu yeni para birimine çevrildi. BTCTurk olarak, Bitcoin’lerin çevrimdışı cüzdanlarda ya da kendilerinde muhafaza edilmesini önerdiklerini belirten Kenci, sistemde duran bakiyeleri kağıt cüzdanlara aktararak banka kasalarında tuttuklarının altını çizdi ve ekledi:
“Bitcoin transferleri sanıldığı kadar anonim gerçekleşmiyor ve nakit transferlere kıyasla çok daha kolay takip edilebilir. Bitcoin transferlerinin sonsuza kadar silinmeyecek bir kaydı tutuluyor. Burada her ne kadar kişilerin isimleri olmasa da iki Bitcoin adresi arasında bir transfer gerçekleştiği görülüyor. O adresin kime ait olduğu bulunabilir.”