Geleceğin tarımı, multidisipliner bilgi birikimine sahip gençlerimizle yapılacak
TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, “Yeni nesillerin tarımı sevmesi, tarımı severken de tarım teknolojilerini bilerek yetişmesi için farklı çalışmalarımız var. Akıllı Tarım Atölyeleri (ATA) olarak isimlendirdiğimiz projemiz; geleceğin tarımını konuşacak, planlayacak ve hayalini kuracak çocuklarımıza yönelik yeni nesil bir eğitim hareketi. 2021 yılı ilk çeyreğinde Ankara’da bir okulumuzda pilot uygulamamızı hayata geçirmiş olacağız” bilgisini verdi.
“Günümüzde küresel bir mücadeleyle karşı karşıyayız” diyerek konuşmasına başlayan Huzeyfe Yılmaz, “Bu mücadelenin şüphesiz en önemli konusu; ‘Gıda Güvenliği’dir. Bu çerçevede TARNET olarak son dönemde özellikle gıda üreticilerimiz olan çiftçilerimiz için teknoloji geliştirme çalışmalarımızı artırdık. Ayrıca şehirde tarım farkındalığını artırmak için de çalışmalar yürütmeye başladık. Yaklaşık 2 yıldır ‘Tarım Teknolojileri’ üzerine yoğun şekilde çalışıyoruz ve yaptığımız çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı diyebilirim. Bu çalışmalarımızı yerli ve milli bir anlayışla ilerletmeye çalışıyoruz. Odağımızda ise 3 ana konumuz var. Kısaca; tohum, gübre, ilaç, enerji, akaryakıt, iş gücü gibi tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması, veri odaklı tarım çalışmaları ve tarım teknolojilerinde farkındalık hareketleri” açıklamasını yaptı.
ZİHA ile yakaladığımız başarıyı genişletiyoruz
Yılmaz, yakın dönemde bazı Ar-Ge projelerini artık sahada uygulamaya başladıklarını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Örneğin, ‘Zirai İnsansız Hava Aracı’mız (ZİHA) ile çeltikte yakaladığımız başarıyı mısır ve ‘kanola’yı da ekleyerek genişlettik. Aynı zamanda özellikle traktörlerimizi akıllı hale getirecek bir sistem olan ‘Manuel Dümenleme Sistemi’mizi ve Türkiye’de ilk defa yerli olarak ürettiğimiz RTK ‘Gerçek Zamanlı Kinematik’ cihazımızı da çiftçilerimiz ile kullanıyor ve geliştiriyoruz. Yine bir başka projemiz olan ve yerli olarak geliştirdiğimiz ‘Multispektral İHA’mız üzerinden bitki sağlığı tespiti, rekolte tahmini gibi birçok özelliği barındıracak yazılımımızı özellikle Ege Bölgesi’nde zeytin bahçelerinde deneyerek geliştirmeye devam ediyoruz.” “Tüm bu çalışmaları yaparken farklı iş ortaklarıyla görüşmelerimizi de sürdürüyoruz” ifadesini kullanan Yılmaz, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’mizin desteğiyle, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz’in bilgi ve koordinasyonu altında bazı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız öncülüğünde Savunma Sanayimiz ve TÜBİTAK ile ortak projeler geliştiriyoruz” dedi.
TEKNOFEST’te Türkiye’nin ilk ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’nı düzenledik
“TEKNOFEST ülkemizin en önemli farkındalık hareketi” değerlendirmesini yapan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ve her yıl bir önceki yıldan daha kapsamlı ve etkili olmaya devam ediyor. İlk olarak savunma ve askeri sanayi üzerinde çıkmış olsa da artık sivil alanlara doğru genişliyor. Son yaşadığımız hadiseler de tarımın bu ülkenin ön önemli alanlarından birisi olduğunu artık hepimize gösterdi ve TEKNOFEST de iki yıldır bu alana kapılarını açtı. Bu kapsamda iki yıl önce TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen TAKE OFF İSTANBUL girişimcilik yarışmasında ‘Tarım ve Gıda Teknolojileri Paydaşı’ olarak yer almıştık. Burada girişimcilerimizin yoğun ilgisi ve alakasıyla karşılaştık. Geçtiğimiz yıl ise TEKNOFEST’in de talebiyle Türkiye’de ilk defa ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’ düzenledik. İlk olmasına rağmen yoğun bir başvuruyla karşılaştık. Finalistler prototip haline getirdikleri birçok ürününü TEKNOFEST’te sergilediler. Gençlerimizin bu alanda başarı sağlaması için bizim çok önemli. Bu yüzden finalistlerimizin bazılarıyla çalışmaya bile başladığımızı ifade edebilirim. Burada gençlerimizin heyecanına ortak oluyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bugün eline tohum alarak toprağı izleyen bir çocuğumuz, gencimiz yarın o topraktan teknolojinin de desteğiyle bir şehri besleyecek sağlıklı gıdalar üretebilecek teknolojiler geliştirebilir. Dolayısıyla bu farkındalık hareketleri bizim için çok önemli. TEKNOFEST 2021’de de geçtiğimiz yıla göre daha kapsamlı bir yarışma gerçekleştireceğiz.”
Tarım teknolojilerinde dünya lideri olabiliriz
Huzeyfe Yılmaz, “Yeni nesillerin tarımı sevmesi, tarımı severken de tarım teknolojilerini bilerek yetişmesi için farklı çalışmalarımız da var. Akıllı Tarım Atölyeleri (ATA) olarak isimlendirdiğimiz projemiz; geleceğin tarımını konuşacak, planlayacak ve hayalini kuracak çocuklarımıza yönelik yeni nesil bir eğitim hareketi. 2021 yılı ilk çeyreğinde Ankara’da bir okulumuzda pilot uygulamamızı hayata geçirmiş olacağız. Biz eğitimi ve müfredatı dizayn ederken her ne kadar çocuklarımızı hedeflemiş olsak da gördük ki; bu eğitime farklı yaş gruplarının da ihtiyacı var ve ona göre bir sistem geliştirdik. Dolayısıyla farklı yerel iş ortaklarının da desteğiyle yaygınlaştırmayı da planlıyoruz” açıklamasını yaparak şu detayları aktardı: “Biz geleceğin tarımını multidisipliner bilgi birikimine sahip gençlerimizin yapabileceğine inanıyoruz. Kırsalda yaşayan gençlerimize fırsat eşitliği oluşturabilirsek, kente göçün anlamsız olduğunu anlatırken, kentteki bazı gençlerimize de bu tecrübeleriyle, ‘kırsalda hayat var’ dedirtmeliyiz. Zira tarım teknolojilerini bu ülkenin başarılı olacağı hatta dünyada lider olabileceği yegâne alan olarak görüyoruz. Özellikle bazı ülkelerde akıllı tarım üzerine çalışan ‘startup’ların nasıl arttığını ve artırıldığını takip ediyoruz. Ülkemizde de özellikle son bir yıldır sayıları artıyor. Oyun sektöründe gördüğümüz yatırımların ve ‘unicorn’ girişimlerin önümüzdeki yıllarda daha çok tarımda gerçekleşeceğine birlikte şahit olacağız. Biz bu konuda da bir zemin oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz.”
İlgi duyan herkesi başlattığımız ‘Tarımda Teknoloji Hamlesi’ne davet ediyorum
“2021’in küresel anlamda rekabetin arttığı, beraberinde özellikle kamu ve özel fark etmeksizin tüm sektörlere hem iç pazarda hem de dış pazarda fırsatlar sunan bir yıl olacağını değerlendiriyorum” şeklinde konuşan Yılmaz, “Kamu ve özel sektör iş birliklerinde öncelikli projelerin bu fırsatlara göre şekillenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir anlamda sahadaki somut ihtiyaçlara göre özel projeler geliştirilmeli. Burada özel sektörümüzün tecrübesi bir hayli fazla. Tabii, burada en önemli konu veri. Özellikle kamu tarafında veriye dayalı sistemler, veri odaklı stratejilerin belirlenmesi önem arz ediyor. Bunun da özel sektör ile güvenli ve şeffaf paylaşımı sonrasında, ülke olarak çok kısa sürede hızla yol kat edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Huzeyfe Yılmaz, okuyucularla şu mesajları paylaştı: “Bizler TARNET olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm yolcuğunda elimizden gelen katkıyı vermek için gayret ediyoruz. ‘İşimiz tarım, gücümüz teknoloji’ diyoruz, tarımın geleceğine birlikte karar verebileceğimiz yenilikçi fikirlerin izini sürüyoruz. Devletleri, akademileri ve iş dünyasını yakından ilgilendiren bu gelişmeler zaten yeni paydaşların da sürece katkı sunmasını ve iş birliklerini zorunlu kılıyor. Buradan sizin vesilenizle bir çağrı yaparak konuya ilgi duyan gençleri, girişimcileri ve firmaları başlattığımız ‘Tarımda Teknoloji Hamlesi’ne davet ediyorum.”
TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz