Geleceğin teknolojileri YTÜ'de
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen, Akıllı Şebekeler Çalıştayı’nda, Akıllı Şebekeler konusunda uzman kamu, endüstri ve akademik isimler bir araya geldi. Çalıştay’da İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da katkısıyla tasarlanan ‘Akıllı Ev’in de açılışı gerçekleştirildi. Törene Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe ve çok sayıda akademisyen, öğrenci ile sektör temsilcileri katıldı.
Rektör Yüksek: “İş İşten geçmeden akıllı şebeke uygulamalarına geçilmeli”
Çalıştayın açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, artan nüfus ve teknolojik gelişmelerin enerjiye olan ihtiyacı her geçen gün artırdığını söyledi. Artan enerji ihtiyacıyla birlikte petrol ürünlerinin kullanımının da arttığını ve dünyanın giderek ısındığını ve kirlendiğini belirten Yüksek, “Teknolojik gelişmelerin, insanların konfor ve eğlenceleri kadar yaşanabilir bir çevre, temiz bir dünya için seferber edilme vakti geçmek üzeredir. Akıllı şebekelerin yaygınlaşması ile yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ekonomiye kazandırılabilecek, tüketici küçük çaplı enerji kaynaklarını kullanabilecektir” dedi.
Bu durum tespitinin yeni politikalar üretilmesini kaçınılmaz hale getirdiğini belirten Yüksek, “Bu tür organizasyonlarda ortaya çıkacak yeni düşünceler ve ürünlerin hem bilim dünyasına hem de sektöre olan katkısı yadsınamaz bir gerçektir” dedi.
Dinçer: “Hedef 2023 için enerji alt yapısı şart”
TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer de, enerjinin yakın gelecekte kazanacağı stratejik önemden bahsetti. Türkiye açısından enerjinin öneminden bahseden Dinçer, 287 milyar dolar olarak gerçekleşen ithalatın önemli bir kısmının enerji ithalatından oluştuğun aktardı. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için enerji altyapısında önemli adımlar atılması gerektiğini dile getiren Dinçer, Akıllı Şebekeler Çalıştayı ve Akıllı Ev gibi projelerin bu hedefe ulaşmada büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe, İstanbul Kalkınma Ajansı katkılarıyla hayata geçirilen ‘Akıllı Ev’ projesini inceledi. Yüksek ve Dinçer, ‘Akıllı Ev’ ile ilgili proje yürütücüsü akademisyenlerden bilgi aldı.
Akıllı şebekeler ön planda
Dünyada enerjinin elde edilmesine ve verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar giderek artış göstermektedir. Son yıllarda mevcut enerji sistemlerinin daha verimli kullanımı için çözüm önerileri arasında “Akıllı Şebekeler (Smart Grids)” ön plana çıkmıştır. Akıllı Şebekeler kavramı sürdürülebilir, ekonomik ve güvenilir enerji temini açısından üreticiler, tüketiciler, vb. kendisine bağlı olan tüm kullanıcıların davranışlarını akıllı bir şekilde yönlendirebilen şebeke sistemleri olarak tanımlanabilir.
Akıllı Şebekelerin; talep yönetimi, dağıtık üretim (alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarını içeren), enerji depolama sistemleri, elektrikli araçlar, akıllı ev/bina/şehir vE elektrik enerjisi şebeke yönetimi gibi alanlarda uygulamaları ve araştırmaları yapılmaya başlanmıştır. Böylece enerji arz-talep dengesi daha ekonomik olarak oluşturulabilir ve mevcut sistemin daha verimli kullanılması sağlanabilir.
Hem çevreci, hem tasarruflu, hem de akıllı bir ev
‘Akıllı Ev’ projesi toplam 888 bin 708 lira maliyetle 12 aylık bir sürede tamamlandı. Akıllı Ev projesi YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe’nin danışmanlığı ve 14 akademisyenden oluşan uzman bir ekip tarafından yürütüldü.
Geliştirilen Akıllı Ev konsepti, yenilenebilir enerji kaynaklarından en yüksek düzeyde verim elde edebilecek şekilde tasarlandı ve çoğu durumda kendi enerjisini karşılayabiliyor.
Tüm bileşenleri Akıllı Şebeke altyapısına uygun bir şekilde seçilen Akıllı Ev projesinde,
· Karbondiyoksit gazı salınımının azaltılması,
· Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha etkin bir şekilde faydalanılması,
· Enerji ile ilgili firmalarla işbirlikleri,
· Üniversitede uygulamalı eğitimin yaygınlaştırılması,
· Yurt dışına bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır.
Tamamen yerli bilim insanlarının tasarımı ile hazırlanan Akıllı Ev, yenilenebilir enerji sayesinde çevreci ve ekonomik, uzaktan erişim imkanı sayesinde konforlu ve güvenli bir yaşam sunuyor.
Akıllı Ev için üretilen yüzde 100 yerli yazılım sayesinde, internetin olduğu her yerden evdeki buzdolabı, klima, çamaşır makinası, ütü gibi cihazlar açılıp kapatılabiliyor. Yenilenebilir enerjiden elde edilen ve gece saatlerinde depolanan enerji, enerjiye yoğun olarak ihtiyaç duyulan saatlerde kullanılarak tasarruf sağlanıyor.