Geleceğin teknolojisi “ekran yetenekli kontakt lensler”
Bilim insanları, iletken polimer film kaplamalar ile lensleri küçük bilgisayarlara dönüştürerek, gözbebekleri üzerinde elektronik görüntüler yaratmaya çalışıyor. Güney Avusturalya Üniversitesi Gelecek Sanayi Enstitüsü’nden bir ekip, esnek hidrojeller (kontakt lensler) ile hidrofil organik elektrotların kullanımı hakkında detaylı bir çalışma yayınladı. Araştırmacı Doçent Drew Evans sağ göz lenslerinde, glikoz seviyelerini ölçmek için ya da elektronik görüntüler oluşturmak için bir sensör yer alabileceğini söyledi.
Asıl hilenin kontakt lense güç sağlamak olduğunun altını çizen Evans sözlerine şöyle devam etti: “Bataryalara güç üretmek için gözyaşı kullanan bazı araştırmalar bulunuyor. Bu araştırmalardaki gelişmeler için heyecanlıyız. Biz lensleri iletken kaplama ile değiştirebiliyoruz. Uygulama bataryaları ve kapasitörleri özel hava elektrotları içeriyor. Tüm dünyada bu ilkeler aynı ve birçok araştırmacı bunları geliştirmeye çalışıyor. Bu iletken polimer lensler, kontakt lenslerden daha fazla kullanılabilir. “
Son dönemlerde popülerleşen giyilebilir teknolojiden esinlenerek hayata geçen araştırmalar, biyo uyumlu teknolojilerin ilerlemesine ön ayak oluyor. Daha önce 2014 yılında bu konuda patent alarak çalışmalara başlayan Google ile aynı sene içerisinde Innovega’da gözlerin odaklanmasına yardımcı olan gelişmiş bir lens üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Evans ve ekibi yıllardır kontakt lens üzerinde çalışsalar da, iki yıl önce akıllarına iletken polimeri kullanma fikrinin geldiği belirtiliyor. Ekibin ekran yetenekli lensler yaratma fikri, gelecekte sanal gerçeklik ve akıllı gözlük endüstrileri için değiştirici bir role sahip olabilir.