Geleceğin ‘VR-AR’ yazılımları TOBB ETÜ’de geliştirilecek
‘Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) Mükemmeliyet Merkezi’, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un katılımıyla, ‘TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde 13 Ocak tarihinde açıldı.
Adını, sibernetik biliminin kurucularından ve tarihte ilk robotu yapan isim olarak bilinen Ebû’l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî’den alan ‘Ebuliz Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) Mükemmeliyet Merkezi’; Southeastern Manufacturing Technologies (SIMT), Exploristan ve TOBB ETÜ ortaklığında kuruldu. Açılışa; Bakan Selçuk’un yanı sıra TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Üyesi Faik Yavuz, SIMT Başkanı Dr. Mark Roth, Zspace Başkan Yardımcısı Ron Tamura ve TOBB ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Sarınay da katıldı. Selçuk yaptığı konuşmada; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, makine öğrenmesi kavramlarının basit oyuncaklardan karmaşık bilimsel laboratuvar araçlarına kadar geniş bir alanda kullanılır hale geldiğini aktararak dünyanın yeni bir çağa hazırlandığını, bu yeni çağın biyolojik olanın, dijital olanla aynı bedende yer alacağı bir dönem olacağını ifade etti. Bu çağda insan beynine yazılım yüklenmesinin, damarlarda nanorobotların dolaşmasının mümkün olabileceğine işaret eden Selçuk, “Bu durum, robotiğin, otomasyonun bütün üretim süreçlerinde ne derece hakim olacağını da bize çağrıştırıyor” değerlendirmesini yaptı.
Fabrikalar, imalathaneler bizim okullarımızdır
Meslek liselerine ilişkin son dönemde yapılan çalışmaları anlatan Selçuk, ASELSAN bünyesinde savunma sanayileriyle ilgili lise kurulduğunu, otellerin içine liseler açıldığını, 20 yılda ortaya çıkan 50’nin altındaki patent ve faydalı modelin sadece bu yıl 250’e ulaştırıldığını, hakemlik lisesi ve elektrikli otomobille ilgili liselerin açılacağını kaydetti. Bakan Selçuk, “Türkiye’nin ihtiyacı olan alan neyse onun okulu ve teknolojisi bu sistemin içindedir. Eğer okullarımızda bu sistem ya da teknolojiler yoksa o zaman fabrikalar, imalathaneler bizim okullarımızdır ve biz oralarda bu işi rahatlıkla yürütebiliriz. Bunun için esnek bir mevzuata, pratik bir bakış açısına ihtiyacımız var. TOBB’la beraber bu bakış açısını son derece işlevsel bir şekilde yürütüyoruz. Ciddi bir yazılımsal altyapı ve makine öğrenmesi üzerine çalışma yaptıklarını dile getiren Selçuk, milli eğitim politikalarını artık kişisel olmaktan çıkarıp bilimsel metotlarıyla ortaya koymak istediklerini dile getirdi ve okulların nereye yapılması gibi konularda coğrafi bilgi sistemi; karar destek sistemini kullandıklarını belirtti. Selçuk, TOBB ETÜ’de açılan ‘Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi’ne ilişkin, “Sanal gerçeklik araçlarının bir şekilde derslerimizde, öğretmenlerimizin eğitiminde, meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor. Bu ortak çalışmaların muhakkak surette içerisinde olacağız ve birlikte bu çalışmaları yürüteceğiz” şeklinde konuştu.
Dünyada, sanal ve artırılmış gerçeklikle kendi ana dilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız
Yavuz, TOBB ETÜ’nün Türk iş dünyasının özgür düşünen, teknoloji ve icat üreten yeni bir nesli kazandırma projesi olduğunun altını çizerek “Öğrencilerimiz bir yıllık iş tecrübesiyle mezun oluyor. Geliştirdikleri Türkiye’nin ilk yerli ‘drone’yla tam 1 milyon liralık ön satış yaptılar. Geliştirdiği 3 boyutlu görüntü aktarım teknolojisiyle Microsoft’la yarışan, Nokia’ya teknoloji ihraç eden firmalarımız var” açıklamasını yaptı. Yavuz, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nin dünyada 6 farklı mühendislik laboratuvarının bir arada bulunduğu tek merkez olduğunu, Türkiye’nin insansız hava araçlarının ilk prototiplerinin burada yapıldığını kaydetti ve “Geleceğin eğitim programları bugün açılan Mükemmeliyet Merkezi’nde tasarlanacak. Teknolojinin daha verimli kullanımı için artırılmış, sanal ve karma gerçeklik üzerine yazılımlar geliştirilecek. Her yaş grubu ve farklı disiplinlere uygun eğitim içerikleri hazırlanacak ve güvenli deneyim alanları tasarlanacak. Meslek lisesindeki bir öğrenci motorun parçalarının nasıl çalıştığını, nasıl sökülüp takıldığını gerçek motorun yanındaymış gibi, bu sistemle öğrenebilecek. Medikal, sağlık, ulaşım, üretim, savunma ve uzay teknolojileri, coğrafi bilgi sistemleri gibi alanlarda yerel yazılımlar Türkçe olacak. Böylece dünyada, sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili kendi ana dilinde içerik üreten, 5. ülke olacağız” dedi. Bakan Selçuk, ‘Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışını yaptıktan sonra sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını üç boyutlu izleme gözlüğü takarak deneyimledi.