Geleceğin yatırım yönü: Giyilebilir Teknolojiler
Dünyanın en zengin teknoloji şirketleri gözünü yeni eğilimlerine dikti. Milyarlarca dolarlık bütçeler, giyilebilir teknolojiler konusundaki geliştirmelere harcanmak üzere bekliyor.
Giyilebilir teknolojilerin zamanı 2014 yılıyla birlikte artık geldi. Google Glass’ın piyasaya, hatta öncesinde geliştiricilere açılması, birçok Asyalı üreticinin yanı sıra Apple’ın akıllı saatini ortaya çıkarması giyilebilir teknolojilerin artık yaygın kullanımı için beklememize gerek kalmadığını gösteriyor.
IDC’nin rakamlarına göre, dünya çapında giyilebilir teknoloji ürünleri 2014 yılında 19,2 milyon adet piyasaya sunulurken, bu rakam 2018 yılında 112 milyon adede yükselecek. Yıllık ortalama büyüme rakamının yüzde 78,4’e ulaşacağı öngörülüyor. Daha sade ve uygun fiyatlı ürünlerin öne çıkacağı tahmin edilirken, özellikle Nike+ FuelBand, Turkcell T-Fit gibi akıllı telefonlarla bağlantı kurarak fayda sağlayan cihazların piyasayı domine etmesi bekleniyor.
Akıllı aksesuarların da Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch ve Apple Watch gibi ürünlerle öne çıkacağı tahmin ediliyor. Tek başlarına da anlamlı hizmetler sunabilen, kendilerine has uygulamalara yanıt verebilen cihazlar önümüzde dönemde hem bireylerin hem de kurumların yaşantılarına girecek.
IDC’nin sınıflandırmasına göre bir başka bölüm de Google Glass gibi doğrudan giyilebilir ürünlerle karşımıza çıkacak. Bu tür ürünlere doğrudan moda markalarının da etkisinin görülmesi tahmin ediliyor. Şimdiden teknoloji şirketleriyle moda tasarımcılarının işbirliklerine gittikleri açıklanıyor.
Giyilebilir teknolojilerin iş dünyasına etkisi büyük olacak
Artık teknolojide bireylerin talepleri kurumları etki altına alıyor. Kendi Cihazını Getir (BYOD) kavramının gelişmesiyle çalışanlar, iş yerinde de günlük hayatta kullandıkları kadar kaliteli ve yeterli cihazlarla çalışmak istiyorlar. Akıllı telefonlarda görülen bu etkinin yansıması giyilebilir teknolojilerde de görülüyor. Kısa sürede de daha fazla kurumun giyilebilir teknolojilere uyum sağlaması bekleniyor.
Birçok şirketin simülasyonlarda Google Glass kullandığı bilinirken, akıllı bileklik ve saatlerin de yaygınlaştığı biliniyor. Kronos ve Hitachi şirketleri, şimdiden iş hayatına uygun giyilebilir teknolojiler üretiyorlar. Kronos’un saatleri ve bilekliklerinin yanı sıra Hitachi’nin “Business Microscope” adını verdiği ürünü çalışanları sürekli takip ediyor. Business Microscope, bir çalışan kimlik kartı görevi görmesinin yanı sıra kimin nerede kiminle konuştuğunu, bu eylemi hangi sıklıkla gerçekleştirdiğini tespit ediyor. Böylece yöneticiler çalışanlarının hangi toplantıda daha aktif olduğunu ya da hangi işe daha fazla vakit harcadığını görebiliyorlar.
Birçok yönetici giyilebilir cihazların verimi artıracağına inanırken, kişisel mahremiyet endişesi de ortaya çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mevcut yasaya göre, işverenin çalışanların konum bilgisini takip etmeleri için kendilerinden onay alması gerekiyor. Uzmanlara göre, çalışanların “izleniyor muyum, kontrol altında mıyım, ölçülüyor muyum” endişeleri duymaması büyük önem taşıyor. İşverenin yararlandığı gibi çalışanın da giyilebilir teknolojilerden yararlandığı bir sistemin kurulması işyerindeki verimi artırıyor.
Giyilebilir teknolojilere yatırım artacak
Dünyanın önde gelen markalarının yatırıma hazır milyarlarca doları bulunuyor. Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Peter Harrop’un araştırmasında verdiği bilgilere göre, Samsung, General Electric, Google gibi şirketlerin yatırım fırsatı bulunurken yalnızca Apple’ın 133 milyar dolarlık birikimi bulunuyor. Tüm bu markalar bir sonraki büyük etki yaratacak teknolojiyi bulmak için çalışmalarını sürdürüyor. Giyilebilir teknolojilerle ilgili en önemli adımlardan biri olarak görülen Google Glass, geliştiriciler tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor.
Bu yılın Mart ayında Facebook, sanal gerçeklik başlığı alanında uzmanlaşan Oculus şirketini 2 milyar dolar civarında bir meblağ ile bünyesine kattı. Apple ise 3 milyar dolar karşılığında müzik sistemleri üreticisi Beats’i satın aldı. Özellikle çevrimiçi müzik sistemi bulunan Beats, giyilebilir teknolojilerin gelişiminde Apple’ın planları arasında yerini aldı. Google, 3,2 milyar dolara Nest Labs’i satın alarak akıllı termostat ve duman, karbon dioksit ölçümü yapabilen, akıllı ev sistemlerine uyum sağlayabilecek yapıya kavuştu. Nesnelerin internetini aktif olarak kullanmayı hedefleyen şirket, Google Glass, kontak lens ve akıllı saat için 1 milyar dolarlık bütçe ayırdı.
245 milyar dolarlık yatırım bekliyor
General Electric, Şubat 2014’te endüstriyel internet araştırmalarında kullanılmak üzere 1,5 milyar dolarlık yatırımda bulundu. Cisco, kasasındaki 46 milyar doları nesnelerin interneti pazarında sistem entegratörü olarak çalışabilmek için kullanabileceğini duyurdu. IDTechEx’in “Giyilebilir Teknoloji 2014-2024: Teknolojiler, Piyasalar, Öngörüler” raporunda da belirtildiği gibi teknoloji devleri giyilebilir teknolojiler için önemli bütçeleri gözden çıkarmış durumda.
2025 yılında 55 milyar cihazın internete bağlı olacağı tahmin edilirken, bunların önemli bir kısmının giyilebilir teknolojilerden oluşması bekleniyor. Türkiye’de teknoloji üretmeyi hedefleyen şirketlerin, uygun fiyatlı sensörleri uygun yazılımlarla geliştirerek önümüzdeki 10 yıla damga vuracak teknolojiler arasından payını alabilir.
FactSet’in en zengin 10 şirket sıralamasında yer alan 5 teknoloji devi Microsoft, Google, Cisco, Apple ve Oracle’ın toplam 245 milyar dolarlık nakdi bulunuyor. Bu şirketler nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojilere yatırımda bulunmak için fırsat kolluyor.