Gelecek buluta karışıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulut yatırımları Avrupa’ya göre çok daha fazla. Ülkemiz ise Avrupa ile paralel bir seyirde gelişmeleri takip ediyor. Bulut bilişimin faydaları ortaya konduğunda işletmeler kulak kesiliyor. Netapp Türkiye Teknik Müdürü Lütfi Yunusoğlu’nun Gartner araştırmasına dayandırdığı bilgilere göre, bulut bilişim hizmetlerine yapılan yatırımlar, bu BT hizmetleri için yapılmış harcamaların yüzde 10’unu oluşturuyor. Araştırmaya katılan BT yöneticilerinin yüzde 39’u bulut bilişimin kurumları için hayati bir girişim olduğunu vurguluyor. Yüzde 46’sı ise bulut bilişimin kullanımına yönelik harcamalarını artırmayı planladıklarını bildiriyor. Yunusoğlu’na göre, bulut bilişimin hızla ilerlemesi, veri depolama sistemlerinde buna uyumlu halde çalışabilmesi ihtiyacını ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalara göre, 2020’ye gelindiğinde tüm verilerin üçte biri bulut üzerinde olacak veya bulut üzerinden geçecek. Gelecek 10-15 yılın konuşulacak ve uygulanacak teknolojilerinin bulut bilişim temelli olacağını belirten Yunusoğlu, “Tabii ki her şirket kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu teknolojileri kendi ortamlarında uygulayacaklar ya da bu işi profesyonel olarak yapan ve hizmet sağlayan şirketlerden tedarik edecekler” diye sözlerini bitirdi.
Bulut teknolojisine ve dolayısıyla sanallaştırmaya dair büyük bir talep artışına tanık olduklarını ifade eden Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, şirket olarak özellikle kurumsal müşterilerden yoğun talep aldıklarını belirtti.
Yazıcı, “Bunun sebebi şirketlerde bilgi tüketiminin ve veri depolama ihtiyacının kaydadeğer bir biçimde artış göstermesidir. Özellikle güvenlik konusunda standartların oluşmasıyla birlikte kurumlar hızla bulut bilişimin en yalın hali olan hizmet olarak altyapıya yönelmeye başladı” dedi.
Şirketlerin BT yapılanmalarında, kaynaklarda dışkaynak kullanımının yoğunlaştığı, sistem kaynaklarınında ölçeklendirmenin tercih edildiğini görmekte olduklarını ifade eden Mirsis Bilgi Teknolojileri Genel Müdür ve Kurucu Ortağı Gül Düzgider, buluttaki iş uygulamalarındaki gelişimin kısa süre içerisinde evlere ve eğlence dünyasına da yansıyacağını öngördüklerini aktardı.
Düzgider’e göre, temelde, tüm dünyada internete erişiminin artması ile kolay ve hızlı erişim bulut çözümleri desteklenecek. Düzgider, “intercloud” teriminin de gittikçe popüler olacağını aktardı.