Gelecek bulutta, bulutun geleceği SaaS’ta
IBM, bulut bilişime yönelik öngörülerini ve stratejilerini 15 Nisan’da The Marmara Taksim Oteli’nde düzenlediği toplantıyla anlattı. IBM Ortadoğu ve Afrika Yazılım Grubu Bulut Bilişim Çözümleri ve SaaS Lideri Gökhan Nalbantoğlu, bulut bilişimin kurumsal hayatta sorumlulukları değiştiren etkisine dikkat çekti. Buna göre, bulut bilişim BT birimlerinin ve iş liderlerinin, BT’yi düşünme ve kullanma biçimlerini köklü biçimde değiştiriyor. Sunumunda bulut bilişimin gelişimi ve kurumlara sağladığı faydaları ortaya koyan farklı kaynaklardan araştırmalara yer veren Nalbantoğlu, bulutun 2016 yılına kadar, iş liderlerinin gündeminde ciddi ivme kazanacağını söyledi. Bulutun sadece ekonomik değil, yaratıcılıkla da bağlantılı bir tercih olduğuna dikkat çeken Nalbantoğlu’na göre, her kurum kendi özel bulut bilişim yapısını oluşturmalı. Buluttaki 3 temel yapıyı Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) olarak sıralayan Nalbantoğlu, son yıllarda bulutla ilgili ilerleme kaydedildiğini, gerçek anlamda iş çözümlerinin ise daha çok yakın zamanlarda sunulmaya başlandığına işaret etti. Bu da, bulut ile yeterli katma değeri sağlama noktasına ulaşmak için biraz daha yol kat etmek gerektiğini gösteriyor. IaaS’ta ise Nalbantoğlu’na göre kurumsal farkındalık net. Asıl önemli olan ise doğru ihtiyaç analizini yapmak.
Nalbantoğlu, sunumunda farklı güncel araştırmalardan öne çıkan verileri paylaştı. Buna göre, BT bütçelerinin yüzde 70’i operasyonu ayakta tutmaya harcanıyor. Yani yaratıcılık geri planda. Öte yandan, finans yöneticileri geçen yıl tüm BT yatırımlarının yüzde 26’sına onay verdi. Buna karşılık, pazarlama yöneticileri 2017 yılında bilişim yatırımlarında BT direktörlerinden daha fazla söz sahibi olacak. Proje kullanılabilirliği ve bunun hızlı ayağa kalkması artık öncelik. Maliyet ise geri planda ve bu önemli bir değişim. Kuruma ve ihtiyaçlarına özel bulut oluşturmanın önemine işaret ederek, “İşin temeli melez bulut” diyen Nalbantoğlu, şöyle devam etti:
“Burada SaaS yapısı öne çıkacak ve gelecek iki yıl SaaS’ta hızlı bir büyüme olacak. Bu konuda 100’ün üzerinde uygulamamız olduğu gibi, küresel satın almalarımız da var. Bu çözüm portföyü daha da büyüyecek. Şirketler artık altyapı yerine, sorun tespiti, bunun çözümü ve en uygun çözüm sağlayıcısını araştırmalı.”
Bulut bilişim, hizmetle anılacak
“Gelişmiş ve kapsamlı SaaS stratejilerini hayata geçirmek; daha kapsamlı işbirliği düzeylerine erişebilmeye ve rakiplere göre daha iyi kararlar alabilmeye yardımcı oluyor” diyen Nalbantoğlu, araştırma sonuçlarının SaaS’ın gelişimine yönelik noktalarını şöyle paylaştı:
“SaaS çözümünü kullanarak rekabette üstünlük kazanan, sektördeki önde gelen kuruluşlar sosyal iş ağları araçlarıyla daha etkin işbirliği yaparak müşteri deneyimlerini geliştiriyor. İş kollarına seslenen uygulamalar ve çözümler de artıyor. Sonuçta bulutun daha anlamlı olabilmesi için SaaS gerekli. Gelecek 3 yılda bulut bilişim ile akla SaaS gelecek.”
Toplantının sonunda sorulara da yanıt veren Nalbantoğlu, Türkiye’de bulut uygulamaları odaklı iş ortaklarını artırma hedeflerine dikkat çekerken, görev yaptığı bölgenin ve Türkiye’nin potansiyelini de detaylandırdı. Buna göre, bölgenin her noktasının kendine has dinamikleri var. Bir tarafta Türkiye, Güney Afrika gibi gelişmiş bölge pazarları var. Ortadoğu da hızlı büyüyor ve burada Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler öne çıkıyor. Afrika pazarı da gelişmekte olan bir pazar ve Nalbantoğlu’nun belirttiği gibi, oraya da yatırım yoğun. Ama orada gelişimin önündeki en önemli engel genişbant internet erişim sorunu.