‘Gelecek Daha Net’ ile gençler daha üretken
Gelecek Daha Net Platformu, 14-30 yaş arasındaki gençlere e-mentorluk, e-koçluk, eğitim ve seminer gibi konularda destek oluyor.
Gelecek Daha Net Koordinatörü Melek Bar Elmas, “Söylemden eyleme dönmemiz gerekiyor” diyerek bu platforma destek olduğunu vurguladı. Gelecek Daha Net gençlik platformunu, 2008 yılında gençlerin mezun oldukları disiplinlerin dışında alanlarda çalışmasını ve genç işsizliğini incelerken, temelde yatan sorunun meslek seçiminde yapılan hatalar olduğunu saptayan Serra Titiz kuruyor ve platform 2009’da faaliyete geçiyor. Gelecek Daha Net Koordinatörü Melek Bar Elmas platforma 2012 yılında katılıyor. Elmas, aynı zamanda TOBB Yazılım Sektörü Meclisi Başkanı ve Merlin Bilgisayar Genel Müdürü. Gelecek Daha Net’te; 14-30 yaş arasındaki gençlerin kişisel ve profesyonel gelişimlerine ücretsiz olarak destek olduklarını aktaran Elmas, öncelikle şu bilgileri paylaştı: “Platform gönüllülük esasıyla çalışıyor. 14-30 yaş arasındaki gençlerimize e-mentorluk, e-koçluk, eğitim ve seminer gibi konularda destek olan 875’den fazla gönüllümüz bulunuyor. Gönüllülerimizle birebir görüşme yapıp yetkinlikleri doğrultusunda desteklerini alıyoruz. Tabii ki tüm bu çalışmaları yapmamız için gerekli maddi ve ayni yardımları sağlayan kurumsal destekçilerimiz var. Video çekimlerimizi Bilgitivi, görüşme odalarımızı Advancity, çevrimiçi eğitimlerimizi eNocta, e-posta sistemimizi Euromessage sağlıyor. Unilever, Roche, Intel’le birlikte projeler yapıyoruz.”
Yer ve zamandan bağımsız bilgi ve tecrübeye ulaşmak!
“Mottomuz ‘Yer ve zamandan bağımsız bilgi ve tecrübeye ulaşmak!’ olduğu için faaliyetlerimizin büyük bir kısmı internet sitemiz (www.gelecekdaha.net) üzerinden yürütülüyor” diyen Elmas, çevrimiçi olarak sundukları hizmetleri şöyle sıraladı: “ e-Mentorluk görüşmeleri sağlıyoruz. Örneğin Elazığ’daki bir genç, İsviçre’de yaşayan bir Türk e-Mentor’umuzla görüşebiliyor. Görüşme kayıt altına alınıyor ve isterse genç daha sonra görüşmeyi tekrar izleyebiliyor. Şu ana kadar 350’nin üzerinde e-mentorluk görüşmesi yapıldı. e-Koçluk hizmetlerimizde gençler, ICF onaylı sertifikaları olan gönüllü koçlarımızdan 6 oturumluk koçluk hizmeti alabiliyor. 2015 yılında 11 gencimiz bu destekten yararlandı. ‘Webinar’ ile alanında uzman kişiler gençlere seminerler veriyor. 2015 yılında 13 ‘webinar’ gerçekleştirildi.
Çevrimiçi eğitimde; platformdaki tüm üyeler, onlar için yararlı olacağını düşündüğümüz 38 çevrimiçi eğitimden yararlanabiliyor ve eğitimleri tamamladıklarında sertifika alıyorlar. Şu ana kadar bini aşkın üyemiz eğitimlerden yararlandı. Meslek tanıtımları, başarı hikâyeleri gibi konularda videolar yayınlıyoruz. Sitemizde 374 yayınlanmış video var ve sürekli ekleniyor. Ayrıca gönüllülerimizin hazırladığı harika yazıları blog yazıları olarak paylaşıyoruz.”
Salt eleştiriyle vakit öldürmeye hakkımız yok
“Zaman eylem zamanı” diyen Melek Bar Elmas, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “Türkiye ne çektiyse, eleştiriden öteye gitmeyen, eyleme dönüşmeyen tutumdan çekti. Dünyada bunca hızlı dönüşüm yaşanırken, salt eleştiriyle vakit öldürmeye hakkımız yok. Söylemden eyleme dönmemiz gerekiyor. Hepimiz bir işin bir ucundan tutsak, inanın Türkiye çok farklı bir yerde olur. Bu nedenle Gelecek Daha Net’e destek oluyorum. Bu nedenle TOBB Yazılım Sektörü Meclisi Başkanlığı yapıyorum ve yine aynı nedenle yeni bir oluşumun kuruluş çalışmalarını başlattım. Bilişim sektörü son 50 yıla damgasını vurdu ve giderek daha da derinleşerek yaşamımızı tümden değiştiriyor. PC’lerden akıllı telefonlara geçişimiz son 30 yılın konusu ve aynı hızla giyilebilir teknolojilere doğru evriliyoruz. Hâl bu iken bilişim sektörü bu resmin tam ortasında yer alıyor. Teknolojiyi önce faydalı ve iyi kullanan, ardından üreten konumuna hızla gelmeliyiz. Şu anda teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Bununla birlikte Gelecek Daha Net gibi faydalı ve iyi kullanım örneklerini artırmamız gerekiyor. Daha iyi bir Türkiye için; özel sektör, STK ve kamu üçgeninin önemini kavramış, küresel düşünen, yereli gözeten, farklılıklara saygılı, sağduyulu, dürüst insanların üretmesine önce izin, sonra destek vermeliyiz.”
Gençler e-mentor görüşmelerinden büyük fayda sağlıyor
Elmas, gençlerin en büyük yarar sağladığı hizmetlerinin e-mentor görüşmeleri olduğunu vurgulayıp bunun nedenini meslek seçimindeki belirsizliklerin çoğunu yaptıkları birebir görüşmede gidermeleri olarak belirterek “İşin uzmanıyla görüştükleri için kararlarını daha sağlıklı bir zeminde veriyorlar” ifadesini kullandı. Çevrimiçi hizmetlerin dışında yüz yüze yaptıkları çalışmalar da olduğuna dikkat çeken Elmas, şunları aktardı: “Okullarda Gelecek Daha Net ( GDN ) buluşmaları düzenliyoruz. Gencin, bir meslek uzmanının yanında bir tam gün geçirerek potansiyel mesleğini yakından tanıması için yürüttüğümüz ‘Gelecekten Bir Gün’ programımız var. Diğer yandan bir hafta süren GDN Kamp organize ediyoruz. Kuşkusuz yüz yüze yaptığımız çalışmalar hepimiz için daha keyifli oluyor.”