“Gelecek Günü” geldi
İkinci kez kutlanan 1 Mart Gelecek Günü’nde Fütüristler ‘İnsanlığın Geleceği’ni konuştu. Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin’in açılış konuşmasının ardından ünlü fütürist Gerd Leonhard, insanların sayısallaşan dünyada para kazanmayı, mutlu olmayı, sağlıklı ve insan kalmayı nasıl başaracağını anlattı. Leonhard, yapay zekânın gelişimi ve robotların yaygınlaşması nedeniyle fiyatların düştüğünü ve pek çok mesleğin yok olmaya başladığını söyledi.
“Gelecekte meslekler ve beklenen yetkinlikler değişecek”
Future Navigator şirketinin Baş Fütüristi Anne Skare Nielsen, insanın kendi doğasını daha iyi tanımasıyla, kendini yeniden programlayabileceğini anlattı ve geleceği anlamanın vizyoner liderliğin anahtarı olduğunu söyledi. Gelecekteki iş tanımlarının ve ihtiyaçlarının çok değişeceğinden bahseden Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Şükran Nilvana Atadeniz de, geleceğe hazırlıklı olmalıyız dedi. Danimarka’nın inovasyon gurusu Louise Fredbo Nielsen, “Otomasyon yüzünden 2030’da 2 milyar işin yok olduğunda etkileyici bir özgeçmiş, yüksek IQ ya da MBA dereceleri pek işe yaramayacak görünüyor. Gelecekte farklı vizyon, empati ve risk alma kabiliyetlerini öne çıkaranlar kazanacak” diye konuştu.
“Daha fazlayı değil, daha iyiyi istemeliyiz”
Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel sürdürülebilir yaşam planından bahsetti ve küçük dokunuşlarla büyük farklar yaratabiliriz dedi. BSH Ev Aletleri Türkiye’nin CTO’su Dr. Juan Ignacio Conrat enerji ve su tasarrufu gibi konularda ev aletlerinin günümüzde olduğu gibi gelecekte de çözüm sunacağını ifade etti. Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nurcan Baç, “Girişimcilik ve inovasyon çalışmalarımız, 12 fakültemizde Ar-Ge projelerimiz, tıp, genetik ve mikro biyoloji çalışmalarımızla geleceğe katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.
İşletme Bölümü’nden Yrd. Doç.Dr. Neva Yalman’ın moderatörlüğünü yaptığı Tüketicinin Geleceği paneline Fütüristler Derneği Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan, Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, Migros Money Club CRM Grup Müdürü Kına Demirel, Microsoft Bölge Pazarlama Müdürü Mehmet Nuri Çankaya katıldı. Panele Y kuşağının değişim istediği, tüketicilerin kendilerine özel tekliflerle ilgilendikleri ifade edildi. Kişiselleştirilmiş pazarlamanın normal olacağı ve tüketicilerin duygusal bağ kurduğu markaların ayakta kalacağı konuşuldu.
Yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğin fuaye alanında tanıtılan Google Gözlük, avuç içi EKG cihazı, 3 boyutlu yazıcılar öğrencilerin ve genç fütüristlerin dikkatini çekti.