Gelecek, SSD yapılar üzerinde yükselecek
SSD tabanlı veri depolama sistemlerine akıllı fonksiyonlar da eklenecek ve SSD tabanlı veri depolama sistemlerinde maliyetler zamanla aşağı çekilecek.
Türkiye’de 2009’dan bu yana SSD’lerin hayatımıza girmesiyle birlikte disk dünyası yeni bir döneme girdi. Bu yorumu yapan Kavi Bilgisayar Veri Depolama Teknolojileri Ürün Müdürü Ethem Ceylan’a göre, SSD’ler geleneksel diskleri tarihe gömecek. Çünkü geleneksel disklere göre hız, güç tüketimi, darbe ve şoklara dayanıklılık, yüksek güvenirlilik ve yüksek veri taşıma kabiliyeti avantajları var.
SSD maliyetlerinin artık daha erişilir noktalara gelmesi ve HHD teknolojisinin kendi kapasite sınırlarına varması, veri depolamada gittikçe daha yaygın bir şekilde SSD çözümlerine yönelmeye yol açıyor. “SSD teknolojisinin veriye daha hızlı erişim, şoka daha yüksek dayanıklılık, hafiflik ve yer tasarrufu gibi avantajları var” diyen İnnova Teknoloji Çözümleri Grup Yöneticisi Ersel Karşal’ın belirttiği gibi, birçok kurumsal depolama ürünleri sağlayıcısının yeni SSD çözümlerini üst üste duyurduğunu görüyoruz. Karşal’a göre, 2014 ve 2015’te kurumsal depolama alanında SSD teknolojisinin kullanımı en popüler konulardan birisi olacak.
Flash’ta uçtan uca büyüme
Günümüzde veri depolama sistemlerinin artan performans ihtiyaçları en yeni disk teknolojisi olan SSD teknolojisiyle sağlanıyor. Geleneksel veri teknolojilerinin ötesi olan çeşitli yeni nesil teknolojilere dikkat çeken Prolink Satış Öncesi Sistem Mühendisi Uğur Akduman, “Bu yeni nesil teknolojiler ve uygulamalar yüksek performans sağlayan disk sürücülerine ihtiyaç duymamızı sağlıyor” dedi. Birçok veri depolama üreticisi SSD disklerini kendi teknolojilerine bütünleştirmek zorunda. “SSD yapılar daha ziyade okuma hızı ihtiyaçları için kullanılmakta” diyen Turcom Kurumsal Sistem Çözümleri Proje Yöneticisi Ertuğrul Ortaç’a göre, asıl depolama ihtiyaçları ise mekanik diskler ile görülüyor. Orta vadede ‘disk ve SSD’ gibi melez yapılar daha fazla rağbet görebilir. Ancak Ortaç’a göre, ileriki yıllar tamamen SSD yapılar üzerine kurulacak.
“SSD, müşteriye özel disk havuzları oluşturulması noktasında devreye giren bir teknoloji” diyen Anadolu Bilişim Veri Merkezi Müdürü Yakup Kadri Ünal, bu yöntemle kurumların veri depolamadan faydalanmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.
SSD disklerin yaygınlaşmasındaki en önemli etken olan GB başı maliyetin düşmesi ile SSD’ler dizüstü sistemlere kadar indiler. “Flash tabanlı disklerin günümüz silikon teknolojisiyle gelebileceği en uç noktalardan birindeyiz” yorumunu yapan 4S Ürün Teknolojileri Danışmanı Ziya Akkoca’ya göre, Flash/NAND temelli teknolojiler artık yatayda değil, dikeyde büyüyecekler. Flash teknolojisinin geleceği RRAM, PCM, MRAM ve FeRAM gibi flash teknolojilerinde yatıyor. Gömülü ve mobil sistemlerde gördüğümüz gibi artık sunucu ve masaüstü sistemlerde ve hatta veri depolama ünitelerinde DIMM veri depolama alanları, anakarta bütünleşik flash birimler ve PCI mimarisinde barınan diskler göreceğiz.
Üreticiler hızla çalışıyor
“İlk başta sadece yüksek performans ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına geliştirilen SSD tabanlı veri depolama sistemlerine yavaş yavaş akıllı fonksiyonların ilave edildiğine şahit olacağız” yorumunu yapan NetApp Türkiye Teknik Müdürü Lütfi Yunusoğlu, böylece SSD’lerin daha farklı amaçlarla, daha geniş bir yelpazede kullanılabileceği ve SSD tabanlı veri depolama sistemlerinde maliyetleri hızlı bir şekilde aşağı çekeceği kanısında.
“Ancak SSD diskler halen sabit disklere oranla çok daha yüksek fiyatlara sahipler. Dolayısıyla kullanım alanlarını çok doğru belirlemek gerek” yorumunu yapan Proline Sistem Çözümleri Yöneticisi Yasin Çolakoğlu, şöyle devam etti:
“SSD diskler veri depolama ünitelerinin üzerinde daha çok katmanlandırma teknolojisi ile beraber kullanılıyor. Bu sayede ünite üzerinde bulunan yüksek I/O gerektiren veriler SSD diskler üzerinde tutulurken, yüksek hıza ihtiyaç duymayan veriler sabit diskler üzerinde tutularak maliyetler daha kabul edilebilir düzeyde tutulabiliyor. Son dönemlerde veri depolama ünitesi üreticileri tamamen SSD disklerden oluşan veri depolama ünitelerini kademeli olarak duyurmaya başladı. Bu ünitelerinin çoğalması ile beraber yüksek I/O ve düşük erişim hızı ihtiyacı olan uygulamalar için SSD diskli ünitelerin vazgeçilmez olmaya başlayacağını söyleyebiliriz.”
Tek bir SSD tarafından sunulan kapasite de tek bir sabit sürücünün sunduğu kapasite ile kıyaslandığında sınırlı. WD Türkiye Dahili Sürücülerden Sorumlu Ülke Müdürü Arkın Balıkçıoğlu’na göre, bunların sonucunda, tüketicilerin çoğu, son kullanıcı ya da işletme olsun, hala sabit sürücüleri tercih ediyor. Bunun yanında SSD ve sabit sürücülerin avantajlarından bir arada yararlanmak isteyen kullanıcılar ise, pazardaki melez sürücülerin flash kapasitesinin düşüklüğünden, hangi dosyaları nereye koyacaklarına karar veremiyor olmalarından şikayetçiler.
SAS disklere ihtiyaç giderek azalacak
Yüksek performans için SSD
İki eğilim öne çıkıyor
Kullanım oranları artacak