Gelecek Turizmde için rota belli
Yeni haftadan merhaba sana,
Hepimizin bildiği bir gerçeği detaylandırarak başlayacağım mektubuma. Zira araştırmalar, Türkiye’de internet kullanım oranının yüzde 60’lara ulaştığını gösterirken, 42 milyon kişi de sosyal medyaya mobilden bağlanıyor. Konuyla ilgili medyada inceleme yapan Interpress’in Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, gün içinde bilgisayar başında ortalama 7 saat vakit geçiriyor, sosyal medyaya ise günde en az 3 saat ayırıyoruz. Peki ama bu ilgi paralelinde şifrelerimizde, misal geleneksel ardışık sayılardan vazgeçmeyi de öğrensek keşke. Geride bıraktığımız yılın en kötü şifrelerini sıralayan Eset, “Bu şifreleri kullanmaktan vazgeçin” demekten yılmıyor. SplashData’nın konuyla ilgili araştırmasına dikkat çeken yetkililere göre, birçok kişinin online hesaplarını güvence altına almak için kullandığı şifreler konusunda hala oldukça kötü kararlar aldığı ortada. Yılın en kötü 10 şifresini ben sayayım: 123456, password, 12345678, qwerty, 12345, 123456789, letmein, 1234567, football ve iloveyou. Acı veren diğer şifreleri ve detayları www.welivesecurity.com/2017/12/27/worst-passwords-year-revealed/ sitesindeki makaleden öğrenebilirsin.
Şifresel eksikleri, önlenen kaza bilgisi ile aşalım. Şirketlere sunduğu takip ve IoT çözümleri 10 binin üzerinde şirketin araçlarını takip etmesini sağlayan Trio Mobil, 2017’de gönderdiği 5 milyon hız aşım bildirimi ile araçların daha yavaş gitmesini sağlayarak yüzlerce kazayı önlemiş. Trafik.gov.tr’den alınan bilgilere göre, yüksek hızda araç kullanmak, kaza sayısı üzerinde doğrudan etkide bulunan önemli bir trafik ihlali. Bu nedenle binek araçlarında ve ağır vasıtalarda hız limitlerine uyulması kaza oranlarını büyük oranda azaltıyor.
Kazaları önledik madem, çevresel gündeme değinelim. Lenovo, başarılı çevresel, sosyal ve yönetim performansı ile toplumsal açıdan yüksek değerler yaratarak, Corporate Knights araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ‘dünyanın en sürdürülebilir 100 şirketi’ arasında yer almış. “Sürdürülebilir Global 100” listesi, toplumsal açıdan yüksek değerler yaratmanın yanı sıra güçlü bir finansal performans ve uzun ömürlü olduğunu gösteren şirketleri belirliyor.
Bu arada, Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ucal’ın yürütücüsü olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi” başlıklı hibe programı ile hayata geçirilen proje kapsamında firmalar “temiz üretim”i öğreniyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) işbirliğiyle 20 firmaya verilecek eğitimlerin ilki gerçekleştirilmiş. Dört kez düzenlenecek eğitimlerin ikincisi ise Nisan ayında. Projedeki en önemli amaç; ekonomik büyüme devam etsin, çevreye verilen zarar en aza indirgensin. Yani firmalar büyümeyi devam ettirirken, çevreye verdikleri zararı küçültmeyi öğrensin.
Gurur veren bir haberim var. OPET, tarihimizin en önemli sayfalarının yazıldığı Gelibolu topraklarında 12 yıldır sürdürdüğü Tarihe Saygı Projesi kapsamında çalışmalarına ara vermiyor. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği, savaşın sonlandığı 9 Ocak tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla resmi törenle hizmete açılmış. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Akbaş Şehitliği’nde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar; ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdu” demiş. 9 Ocak, düşman birliklerinin Çanakkale’den ayrılışının 102’inci yıldönümüydü. Bakan Kurtulmuş’un da dikkat çektiği gibi, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında OPET tarafından yapılan çalışmaların iş dünyasına örnek teşkil etmesi hepimizin temennisi.
Gurur veren haberlere devam o vakit… Gartner, hazırladığı küresel CDN (içerik dağıtım ağı) raporunda dünyadan 17 şirket ile birlikte Türk teknoloji şirketi Medianova’ya da yer vermiş. Raporda, Medianova’nın geleneksel CDN hizmetlerinden fazlasını sunduğu üzerinde durulmuş. Çimsa ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İnovaLİG- İnovasyon Ödülleri’nde ilk 10’a girerek Üstün Başarı Sertifikası’nı almaya hak kazanan ilk çimento şirketi olmuş. 971 şirketin inovasyon yetkinlikleri bazında yarıştığı İnovaLİG İnovasyon Ödülleri’nde “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde ilk 10’da yer alan Çimsa’nın Ar-Ge merkezi Formülhane, 2017 Mart’ında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenerek, Türkiye çimento sektöründeki Bakanlık onaylı ilk ve tek Ar-Ge Merkezi olmuştu.
Netaş’ın akıllı şehir çözümleri kapsamında pazara sunduğu, her tür sayaç verisinin uzaktan otomatik olarak okunması ve yönetilmesi için geliştirilmiş bulut tabanlı enerji yönetim sistemi NEOS Akıllı Enerji Yönetim Sistemi şemsiyesi altındaki NEOS Otomatik Sayaç Okuma ve Enerji İzleme Sistemi, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) 16. Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri’nde ‘Büyük Firma’ dalında “Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi” ödülüne layık bulunmuş.
Haftaya noktayı, turizm gündemiyle koyuyorum. Sürdürülebilir turizm çalışmalarına katkı sağlamak, turizm alanında istihdamı artırmak ve turizmin yerel kalkınma boyutuna dikkat çekmek hedefiyle yürütülen Gelecek Turizmde’nin 2018’de destekleyeceği projeler belli olmuş. Az değil, 10 yıldır devam eden “Gelecek Turizmde” ile Ordu’nun Perşembe, İstanbul’un Şile ilçeleri ve Çanakkale’deki sürdürülebilir turizm projeleri desteklenecekmiş. Her yıl üç ‘sürdürülebilir turizm’ fikrine fon desteğinin yanı sıra; eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği veriliyor. Gelecek Turizmde’nin 5. Dönem projelerinden biri olan “Truva Kültür Rotası” Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığıyla yürütülecek. Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği tarafından Perşembe Sanayici ve İşadamları Derneği ortaklığıyla yürütülecek olan “Perşembe’nin Işıklarını Kadınlar Yakacak” projesi ile ‘sakin şehir’ Perşembe’nin yöresel lezzetlerin tanıtılması, yöre halkının ekonomik olarak güçlendirilmesi, kadın girişimcilere de destek olunması amaçlanıyor. Şile’nin Ovacık Köyü’nde gerçekleştirilecek “Ovacık Köyünde Bir Gün” projesi ise Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği tarafından Şile Belediyesi ve Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği ortaklığıyla yürütülecek. Proje ile yerel halk, konuklarına geleneksel gıdanın ata tohumundan yetiştirilip, hasat edilmesi ve pişirme sanatını tecrübe ettirecek. Yöresel yemek eğitimleri ile tarifler reçetelendirilecek. Anlayacağın, tez zamanda yola çıkmak şart oldu…
Bu hafta da bu kadar, yeni gündemimle buluşalım,