Gelecekte SaaS uygulamaları tüm işletme fonksiyonlarını kapsayacak
Tüm dünyada hızla yayılan internet üzerinden iş yapabilme eğilimi ve bulut bilişimin, SaaS’ın da önünün daha da açılmasını sağlayacağı düşünülüyor. Sektör temsilcileri giderek karmaşıklaşan yapılarda çözüm için pek çok ihtiyacın SaaS modeli ile karşılanması eğilimi söz konusu olacağını ve SaaS’ın işletmelerin tüm fonksiyonlarını kapsar çözümler halinde sunulabileceğini öngörüyor. Netsis Genel Müdürü Göksel Üçer de, kurumsal yazılım pazarında SaaS modelinin, önümüzdeki beş yılda yazılım pazarının toplam büyümesini aşan ölçüde yaygınlaşacağının tahmin edildiğine dikkat çekti. Şirketlerin ürünlerinin altyapısını SaaS modeline uygun olarak şekillendirdiğini belirten Üçer, web üzerinden aylık kullanım bedelleri ile servislerin daha da artacağını belirtti.
Hem servis alan hem de servis verenin özeni gelişimi hızlandıracak
Netlojistik Genel Müdürü Aydın Demiriz’e göre de SaaS gelişiminde Türkiye için sıkıntı noktası kültürden gelen sahip olamama duygusu. Modelin getirileri görüldükçe zamanla bunun yersiz bir yaklaşım olduğunun görüleceğini belirten Demiriz, “Her alanda verilen dışkaynak servisleri için geçerli olmak üzere, kapsamları ve sorumlulukların iyi tanımlandığı operasyonlarda taşınabilir olduğu anlaşılacak. Servis alan taraftaki bu motivasyon, servis veren tarafta da kayıp yaşamamak adına katma değerli servislerle zenginleştirilmesi motivasyonunu doğuracak. Karşılıklı kazan kazan modelleri her nokta için doğru anahtar konumunda olacak. Hem servis alan ve hem de servis veren tarafların karşılıklı bu etkiyi kırmamak için seçici ve özenli davranması sektörün gelişimini sağlayacaktır kuşkusuz. Bunun dışında merkezileştirilmiş olmasından dolayı güvenlik, kurumsal süreçlere uyumluluk, özelleştirilememe, uzun süreli var olabilmek ve devamlılık günümüzde beraberinde gelen çekinceler. Ancak gelecekte iş kritik platformların bu şekilde sağlanacağı kaçınılmaz görünüyor” dedi.
Workcube Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan’a göre hızla kullanıma alınan SaaS yazılımları hızlı geri dönüşümleri, parametrik yapıları, kolay kullanım ve öğrenilebilme olanakları ile yıllar süren kurumsal yazılım projelerinin aksine iş dünyasına istedikleri çevikliği verebilme yeteneğine sahip bir alternatif sunuyor. Bu yüzden de SaaS’ın gitgide popülaritesini yükselttiğini belirten Turhan, SaaS için gelecek beklentilerini ise şöyle özetledi: “Gelecekte ne olacağını da aslında bu tablo gösteriyor. Biz, pek çok kişi gibi SaaS uygulamalarının gelecekte yatayda işletmelerin tüm fonksiyonlarını kapsar çözümler halinde sunulacağını düşünüyoruz.Ondan sonraki aşamada ise SaaS’ın dikey sektörlerde gelişeceğini düşünüyoruz. Gelecekte SaaS tedarikçilerinin satış potansiyellerini artırmak ve pazarı genişletebilmek için yazılımlarını birbirleriyle bütünleşik çalışır hale getirmek üzere bütünleştirme sağlayacak ek geliştirimlere gitmesi de karşılaşacağımız önemli gelişmelerden olacak.”