Gelecekte veri merkezleri hizmetleri farklı bir noktaya taşınacak
Geleceğin veri merkezi hizmetleri sektör temsilcilerine göre veri merkezlerinde yaşanan kabuk değişimi ile farklılaşacak. ABH Profesyonel Hizmetler Müdürü Bektaş Özkan’a göre geleceğin veri merkezlerinden işletmeler her türlü hizmeti alabilecek. Standart barındırma hizmetlerinin yanında telefon, faks, film, video hizmetleri, Sanal PC hizmeti, kurumsal veya kişisel verilerin saklanması hizmetlerinin bunlar arasında sayılabileceğini belirten Özkan, yeni dönemde tüm bu hizmetlerin kullandığın kadar öde yöntemi ile faturalandırılacağı bir hizmet modelinin gelişeceğine de dikkat çekti. İsteyen işletmelerin bulut bilişim sayesinde kendi sanal veri merkezlerini oluşturabileceklerini isteyenlerin de kendilerinin işletip, yönetebilecekleklerini dile getiren Özkan, “Hiç bir işletmede hatta evde içinde uygulama ve veri barındıran PC olmayacak, sıfır PC veya ince istemci denen içinde sadece işlemci olan ağ ve internete bağlanabilen cihazlar sayesinde dünyanın istediğiniz yerinden veri merkezinde bulunan size ait sanal bilgisayarınıza erişebileceksiniz“ diye konuştu.
Veri merkezleri, klasik ofis kablolama sistemlerine oranla kablolamanın çok yoğun olarak (metrekareye göre kullanılan kablo miktarının çok yüksek olması) kullanılmasına ihtiyaç olan yerler olarak altyapı tarafında doğru adımların atılmasını gerektiren noktalar olarak karşımıza çıkıyor.
Hizmetleri çeşitlenen geleceğin veri merkezleri için bu konu bir kat daha önem kazanıyor.
Kablolama sistemleri konusunda HCS Kablolama Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yılmaz’ın dikkat edilmesi gereken unsurlarla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: “Kabloların geçeceği tavaların, soğutma sistemini engellemeyecek şekilde tasarlanıp uygulanması gereklidir. Veri merkezi kurulumu yapılıp devreye alındıktan sonra, yapılacak eklemeler/değişikliklerin minimum sürede yapılması arzu edilir. O nedenle, veri merkezi içersinde gerek fiber gerekse bakır kablolama sistemlerinin sonlandırılması için zaman kaybına gerek olmayan, tak/çalıştıra uygun ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Kullanılacak kablolama için minimum yer tahsisi tercih edilmektedir. Bu nedenle yatay kablo düzenleyicilerine gerek bırakmayan açılı patch paneller ile 1U yükseklikte 48 fiber veya 4U yükseklikte 288 sonlandırılmasına olanak sağlayan fiber optik patch paneller tercih edilebilir. Veri merkezi içersinde mümkün olduğunca modüler bir yapı oluşturularak, olası arızalardan, ekleme ve değişimlerden minimum bölümün etkilenmesini sağlamak amaçlanmalıdır. Bu nedenle veri merkezi içersinde ana ağ cihazlarından doğrudan sunuculara bakır kablolama ile ulaşılması yerine, sunucu bağlantılarının toplandığı bir ara nokta oluşturularak, bu ara nokta ile merkez arasında fiber çekilmeli. Ara noktadan sunuculara bakır kablolama tercih edilmelidir. Bu sayede herhangi bir sunucuda yapılan işlemler esnasında sadece ilgili sunucu ile, en fazla bağlı olduğu ara bağlantı noktası etkilenir; diğer ara noktalar ve ana bağlantı noktası etkilenmeden çalışmayı sürdürür.”
Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün’e göre geleceğin veri merkezleri yeni nesil teknolojileri barındırabilecek yeni nesil altyapılar üzerine kurulu olacak. Yeni nesil veri merkezleri hizmetleri ise yeni teknolojileri barındıran içerik hızlandırıcı ağ ve esnek iş modelleriyle uçtan uca toplu bilgi teknolojileri dışkaynak hizmeti sağlayacak şekilde geliştirilecek. Gelişen yeni teknolojilerin hizmet kalitesi bakımından ele alındığında kesintisiz hizmet sağlanması açısından yeterli olmadığını belirten Öğün, “Bunun yanında verinin ve veriye bağlı içeriklerin hızlı, güvenli ve beklentiler üzerinde gelen talepleri karşılayacak ağ kapasitesi ile anında sağlanması önemli bir ayrıntı. Yeni nesil veri merkezlerini, geleneksel veri merkezlerinden ayıran özellikleri değerlendirdiğimizde, farklı enerji altyapılarıyla, farklı donanımlar, farklılaştırılmış hizmetler, küresel ağ yapıları gibi bileşenler öne çıkar. Örneğin canlı bir yayını farklı uç noktalarda bulunan son kullanıcılara kesintisiz, güvenli, özel izleme arabirimleri ile sahip oldukları ağ kapasitesini optimize ederek göndermek geleneksel veri merkezi altyapıları ile mümkün değildir. Bunun için farklı donanım ve ağlarına sahip farklılaştırılmış hizmetlerin olduğu esnek, maliyet avantajı sağlayan yeni nesil veri merkezi altyapısı ve hizmet anlayışına ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.