GELİŞEN TEKNOLOJİ, ÇÖZÜMLERİN KAPSAMINI GENİŞLETTİ
OT/VT çözümleri, günümüzde her sektörden şirketin vazgeçilmezi halini almış durumda. Şirket kaynaklarının yerinde kullanımı kadar, faaliyet süreçlerini en net takip etme yöntemini de OT/VT uygulamaları oluşturuyor. Mobisis Yönetici Ortağı Mahmut Cenk Ünlü, lojistik hareketin eşzamanlı takibinin herkes için önemli olduğuna dikkat çekti. Bu hareket; üretim hatlarının beslenmesinden internet alışverişi ile siparişin kapıya gelmesine kadar birçok başlığı içeriyor. Özellikle kriz dönemlerinde birçok şirketin bu konuyu dışkaynak kullanarak çözmeye çalıştığına dikkat çeken Ünlü, bu yapıda günü kurtarmaya çalışan şirketlerin dışkaynak kullanımı ile, gerekli ekipman, yazılım, insan kaynağı ve bilgiyi ‘kiralama’ yoluna gittiğini hatırlattı. Buna karşılık, Ünlü’nün tabiriyle ayakta kalan şirketler içinse yeni bir dönem başladı. Bu şirketlerin artık fark yaratan teknolojilere yatırım yaptığına dikkat çeken Ünlü, şöyle devam etti:
“Bu teknolojilerde en çok gündemde olanlar 3G, RFID, 2D barkodlar ve RTLS (Yer Belirleme Sistemleri). 2D barkodlar yaygın olarak birçok farklı uygulamada kullanılıyor. Cep telefonu ekranından QRCode barkod okutulması yakında bilet sıralarının sonunu getirecek. Ayrıca 802.11n Wi-Fi ağları ile birçok yeni nesil teknolojinin önü açıldı. Eskiden yalnızca bilgisayarları bağlayan ağlar, artık ses ve görüntü aktarımını da kaldıracak düzeye geldi. Kablosuz ağ üzerinden yer tespiti, özellikle liman gibi geniş alanlarda maliyetleri düşürüp operasyonu hızlandıran bir uygulama. NFC yakında tüm cihazlarda standart hale gelecek. RFID tarafında ise hem bu teknolojide taşların yerine oturması, hem de maliyetlerin düşmesi eski projelerin tekrar gündeme gelmesini sağladı. 3G ile değişen cep telefonu dünyası, kurumsal pazarda da birçok yeni uygulamanın önünü açtı.”
Hizmet sunumu ve danışmanlık
KoçSistem Otomasyon Satış Birim Yöneticisi Engin Güney, barkod ve RFID’den lazer markalamaya kadar farklı teknolojileri çeşitli çözümlerde etkin olarak kullandıklarını söyledi. Güney’e göre, günümüzde farklı sektörlerin bu teknolojileri kullanma, veriyi toplayarak merkezi yapılara aktarma ihtiyaçları ön planda. Bu nedenle doğru, hızlı ve düşük maliyetli çözümler de önem kazanıyor. Kendilerinin, sahadan toplanan verilerin tedarik zincirindeki tüm sistemlerle bütünleştirilmelerinin yapılması ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanması konularında hizmet sunduğunu belirten Güney, şöyle devam etti:
“OT/VT alanında RFID ile yaptığımız projeler ön plana çıkıyor. OEE, depo yönetimi, saha servis otomasyon, üretim takip, lojistik projelerinde değişik tanımlama teknolojileri kullanıyoruz. Marka bağımsız olarak, müşteri isteklerine yönelik değişik üreticilerin ürünlerini kullanıyoruz. Saha hizmetlerimiz sayesinde müşteri lokasyonunda OT/VT projelerinde kuruluş ve destek hizmetleri de veriyoruz. Ayrıca yazılım hizmeti ile yazılım destek hizmetleri yine bu alanda ön planda.”
Aralıksız çalışan sistemler
Aybil Bilişim Genel Müdürü Uğur Çetinkaya, satış öncesi ve satış sonrası süreçlerde müşteri bilgilendirme, teknik destek, problem çözümü gibi konularda müşterinin yanında yer aldıklarını
belirtti. Şirket, OT/VT
başlığı altında müşterilerine üretim takip, depo takip, sevkıyat, hammadde takip gibi, fabrikalarda ihtiyaç duyulan tüm birimlerde sahadan veri toplama ile ilgili her türlü teknolojik ürünlerle kablolu ve kablosuz çözümlerle, RFID, GPS’li sistemler, her türlü okuyucular, el terminalleri, barkod yazıcıları, otomatik etiketleme aplikatörleri ile sistemler kuruyor. Bu yapıda önemli olanın, sistemi kurduktan sonra, onun 7/24 çalışabilirliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Çetinkaya, OT/VT sektöründe bir diğer önemli konunun da satılan ürünün kaliteli, sürekliliği olan, kendini ispatlamış markalardan oluşması olduğuna dikkat çekti. Buna gerekçe olarak, kurulan sistemlerin birkaç değişik şirketin ürünlerinin birbirine bütünleşik olarak bağlanması ile meydana gelmesini gösteren Çetinkaya, bu nedenle seçilen ürünlerin endüstriyel ortamlara dayanıklı olmasının gereklilik olduğuna dikkat çekti.
Çetinkaya, “Müşteriye özel çözümler üreterek, gerekirse Ar-Ge çalışmaları da yapıyoruz. Çünkü bazen müşterilerin ihtiyaçları standart ürünlerle çözülemiyor” diye konuştu.
Mobil iletişimde yaşanan hızlı dönüşümün, kendilerini “mobil servisler” başlığı altında yeni bir hizmet alanı açmaya yönlendirdiğini belirten Mirsis Bilgi Teknolojileri Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Gül Düzgider, şöyle devam etti:
“Mobil servisler hizmet alanımızı, ağırlıklı olarak bulut servislerle destekli, bireylere, kurumlara yönelik olarak planladık: Büyük kitleleri hedefleyerek, paralelinde kuruma özel iş uygulamalarının geliştirilmesine yöneldik. Odağımız; iOS, Android ve BlackBerry OS gibi son kullanıcıya daha yakın sistemler ve donanımlar üzerindeki ekosistemlerde değer yaratmak.”