Gelişen teknolojiler, yenilikleri beraberinde getirecek
Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek: “Bankaları bir siber güvenlik laboratuvarı olarak görüyor ve yazılımla güvenliği bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Kuveyt Türk ekipleri ile yeni dönemde Finans Bulutu olarak da müşterilerimize destek vereceğiz.”
Özellikle bankacılık ve finans sektörüne hizmet sunan bir teknoloji şirketi olan Architecht, dijital bankacılık, ana bankacılık, yatırım bankacılığı, tedarikçi finansmanı, tüketici finansmanı, açık bankacılık, kartlı ödeme sistemleri, hazine ürünleri, finans bulutu ve güvenlik teknolojileri gibi alanlara odaklanıyor. Türkiye’de 10 farklı bankaya ana bankacılık platformu hizmeti sunduklarını belirten Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek, bunun, geleneksel bankaların yanı sıra lisanslı dijital bankaları içerdiğini de hatırlattı. “Ayrıca, dünya genelinde birçok farklı finans kurumu da finansal teknoloji çözümlerimizi tercih ediyor” eklemesini yapan Ökkeş Emin Balçiçek’in verdiği bilgiye göre, müşteri portföyü oldukça çeşitli, sektörde rekabet avantajı sağlamak isteyen birçok banka, Architecht’in güncel teknoloji ürünlerini kullanıyor. Hedeflerini; müşterilerine güvenilir, yenilikçi ve özelleştirilebilir finansal teknoloji hizmetleri sunarak, onların memnuniyetini artırmak ve verimliliklerini sürdürebilmek olarak özetleyen Ökkeş Emin Balçiçek, sorularımızı yanıtladı:
Hizmet ihracatında hangi uygulamalarınız öne çıkıyor?
Architecht, finans sektöründe anahtar bir rol oynayan Ana Bankacılık Platformları konusunda derin uzmanlık sunuyor. Bu platformlar, finansal kurumların temel işlevlerini regülasyonlarla tamamen uyumlu ve etkin bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor. Bu sayede bankalar müşterilere sundukları finansal hizmetleri daha etkili bir şekilde yönetebiliyorlar. Daha önce 20 ülkede 60’dan fazla bankada kullanılacak bir ana bankacılık yazılımının mimarlığını üstlendik. MENA bölgesi için tasarlanan ve EthixNG olarak isimlendirilen yeni nesil bankacılık platformuyla ülkemizin yazılım ihracatına katkılar sağladık. Bu projeyle 25 milyon dolar civarında ülkemize döviz girişi oldu. Ayrıca XTM ürünümüzle Kuveyt’te ve farklı Körfez ülkelerinde yer alıyoruz. Bununla beraber BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformumuz Almanya’da faaliyet gösteren bankamız aracılığıyla aktif olarak çalışıyor. Almanya’da hizmet veren KT Bank AG ile yeni dönemde bir dijital dönüşüm yolculuğuna daha çıkıyoruz. Bu yolculukta farklı dijital ürünler geliştirip Avrupa pazarında farklı bankalara da çözümler sunmayı hedefliyoruz. Özellikle Airapi açık bankacılık ve PowerFactor güvenlik çözümlerimizle MENA, Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’de satış faaliyetleri yürüttüğümüzü de belirtmek isterim.
İhracat pazarınızı genişletmek için nasıl bir stratejiniz var?
Stratejimiz; Architecht’in finansal teknoloji ürünlerini uluslararası arenada daha fazla kuruluşa sunmak ve yeni pazarlara açılmak üzerine odaklanıyor. Özellikle ana bankacılık sistemlerimiz, siber güvenlik ürünlerimiz ve açık bankacılık platformumuzla dünya genelindeki finansal kuruluşlara güvenli ve regülasyonlarla uyumlu bir çözüm sunarak rekabetçi bir avantaj elde etmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda, mevcut müşterilerimizin memnuniyetini ve sadakatini artırmak için ürünlerimizi sürekli olarak geliştirmeye, güncellemeye ve yenilikçi çözümler üretmeye de devam ediyoruz. Bu stratejiyle, uluslararası pazarda büyümeyi ve güçlü bir küresel varlık olmayı amaçlıyoruz.
Pandemi; fintech dünyasını ve regülasyon yapısını nasıl değiştirdi?
Pandemi, fintech dünyasını ve finansal regülasyon yapısını kökten değiştirdi. Salgın, dijital finans hizmetlerine olan talebi hızlandırdı. Aynı zamanda dijital ödemeler, uzaktan bankacılık ve online yatırım platformlarının kullanımını artırdı. Bu, fintech şirketlerinin büyümesini destekledi ve geleneksel finans kurumlarının dijitalleşme süreçlerini hızlandırdı. Regülasyon açısından, pandemi döneminde çeşitli ülkelerde finansal verilerin korunması ve siber güvenliğin artırılması için daha katı düzenlemeler yapıldı. Özellikle müşteri verilerinin güvenliği ve siber tehditlere karşı savunma önlemleri konusunda daha fazla düzenleme ve denetim ihtiyacı ortaya çıktı.
Regülasyon başlığında başka hangi adımların atılmasını önemli buluyorsunuz?
Gelecekte, regülasyonun fintech sektöründe daha fazla güvenlik ve koruma sağlama amacıyla artması gerektiğine inanıyorum. Fintech şirketlerinin müşteri verilerini koruma konusundaki yükümlülükleri artırılmalı ve siber güvenlik standartları daha katı bir şekilde denetlenmeli. Uluslararası iş birliği ve standartların oluşturulması, finansal suçların önlenmesi ve siber tehditlere karşı daha etkili bir mücadele için hayati önem taşıyor. Bu standartların oluşturulması hem fintech şirketlerinin hem finansal kurumlar ile müşterilerin güvenliğini artırma ve sektörün istikrarını koruma konusunda önemli bir rol oynuyor.
Architecht olarak bankaları bir siber güvenlik laboratuvarı olarak görüyoruz ve yazılımla güvenliği bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Finans sektörünün ihtiyaç duyduğu ürünleri geliştirirken en önemli kriterlerin başında regülasyonla uyumluluk geliyor. Ana Bankacılık çözümlerimiz buradaki tüm standartları karşılıyor. Buna ilave olarak, mobil uygulama ve işlem güvenliği alanında da BDDK’nın güncel düzenlemelerini kapsayan ürünler geliştiriyoruz. PowerFactor ürünümüzün bu özelliğiyle özellikle önümüzdeki dönemde sektörümüzün daha çok ilgi alanına gireceğini düşünüyorum.
2024 yılı stratejinizi ve önceliklerinizi paylaşır mısınız?
2023, Architecht için başarı dönemi oldu. 600 kişilik ekibimiz yılın son çeyreği itibarıyla 720’ye yükseldi. 2023’ü bir önceki yıla oranla finansal olarak yüzde 400 büyüme ile tamamlamayı planlıyoruz. Teknopark İstanbul’da üçüncü ofisimizi açtık. Uçtan uca ödeme sistemleri ürünümüz BOA Card’ın lansmanını gerçekleştirdik. Ülkemizde kurulan lisanslı dijital bankaların ana bankacılık teknoloji sağlayıcısı olduk. Böylece ülkemizde bulunan 61 bankanın 10’u bizim geliştirdiğimiz ana bankacılık çözümüyle hizmet veriyor. Bu dönemde yatırım bankalarıyla da iş birliği fırsatı oluşturduk. Geçtiğimiz ay yeni kurulan bir yatırım bankasının uçtan uca çözüm ortağı olduk. BDDK tebliği kapsamında mobil uygulama ve işlem güvenliği ürünümüz PowerFactor’ün regülasyonla tamamen uyumlu olacak şekilde çalışmalarımızı tamamladık.
Yakın zamanda bu alanda önemli bir lisansa sahip olmayı hedefliyoruz. Özellikle 2024 yılında PowerFactor ürünümüzle pazar lideri olmayı amaçlıyoruz. Bu arada ana bankacılık sistemimizi de en güncel ve sağlam teknolojilerle yenilemeye devam ediyoruz. 2024 yılında bu yenileme çalışmalarına hız vereceğiz ve sistemlerimizi daha esnek ve daha modern bir yapıya dönüştüreceğiz. Sürekli güncellenen teknolojilerle birlikte ürünlerimizin modernizasyonu da gündemimizde. Son olarak, Kuveyt Türk ekiplerinin kadrosu ve deneyimi ile yeni dönemde Finans Bulutu olarak da müşterilerimize destek vereceğimizi söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili detayları da ilerleyen günlerde daha ayrıntılı olarak sektörümüzle paylaşacağız.